top of page

Joe Biden a întrunit numărul necesar de voturi electorale pentru a fi numit oficial președintele SUA


Lupta dintre președintele ales al americanilor, Joe Biden și președintele în exercițiu, Donald Trump se apropie de final. Cu mai bine de o lună înainte de învestirea lui Biden la Casa Albă, electorii americani au confirmat oficial alegerea acestuia ca lider al americanilor. Practic, Joe Biden a trecut pragul de 270 de voturi electorale pentru a deveni președintele Statelor Unite după ce a primit cele 55 de voturi din California. În final, membrii Colegiului Electoral din Michgan, Pennsylvania, Georgia, Wisconsin și Arizona - state câștigate de Biden, dar pentru care Trump a anunţat că va lupta în instanță - au votat pentru Biden. De asemenea, toţi cei 16 electori din Georgia, 10 electori din Wisconsin, 11 din Arizona, 20 din Pennsylvania au votat pentru Biden.

Potrivit Protv, „în Statele Unite, un candidat devine preşedinte nu prin câştigarea unei majorităţi a votului popular, ci printr-un sistem de Colegiu Electoral, care alocă voturi electorale celor 50 de state ale federaţiei şi Districtului Columbia în general în funcţie de numărului populaţiei. Chiar dacă uneori există câţiva electori ‘rebeli’ care votează pentru altcineva decât învingătorul la votul popular din acel stat, marea majoritatea nu fac decât să confirme rezultatele din statul lor”.

Voturile acestora încheie formal alegerile prezidențiale din SUA, a cărei zi propriu zisă de vot a fost pe 3 noiembrie, dar care a necesitat mai multe săptămâni pentru numărarea voturilor în condițiile în care peste 100 de milioane de cetățeni au votat prin corespondență și anticipat. Următorul pas în procesul electoral îl reprezintă certificarea în Congres, a votului Colegiului Electoral de către parlamentari, pe data de 6 ianuarie. După aceea, următoarea etapă este învestirea lui Biden și a vicepreședintei sale, Kamala Harris, programată să aibă loc în data de 20 ianuarie.

Puțin mai potolit față de primele zile de după alegerile prezidențiale, președintele în exercițiu, Donald Trump continuă să refuze o întâlnire cu Biden. De altă parte însă, administrația sa a început colaborarea cu echipa de tranziție a președintelui ales.

În cadrul discursului de recunoștință față de voturile primite de electorii Congresului, Biden a criticat ferm refuzul lui Trump de a-și recunoaște înfrângerea. „Este o poziție extremă pe care nu am mai văzut-o până acum. O poziție care a refuzat să respecte voința poporului, să respecte statul de drept și a refuzat să onoreze Constituția noastră. Integritatea alegerilor noastre a fpst păstrată. Acum este timpul să întoarcem foaia. Pentru a ne strânge împreună. Flacăra democrației a fost aprinsă cu mult timp în urmă în această țară. Și acum știm că nimic, nici măcar o pandemie sau un abuz de putere, nu poate stinge această flacără”, a declarat președintele ales.

La o zi după ce Colegiul Electoral i-a confirmat victoria lui Biden, un număr din ce în ce mai mare de senatori republicani îl recunosc pe acesta drept președintele ales. Potrivit senatorului John Thune, legiuitorii au dreptul să conteste votul, însă „a venit timpul să se treacă la altceva” iar atunci când Joe Biden a depășit pragul de 270 de voturi în Colegiul Electoral, acesta „a devenit președinte”.

Printre alți senatori republicani care l-au recunoscut în mod oficial pe Joe Biden ca președinte ales, se află și Lindsey Graham, un loialist al lui Trump din South Carolina, Rob Portman din Ohio, Roy Blunt din Missouri și Shelley Moore Capito din Virginia Occidentală. Potrivit lui Thune, orice încercare de a răsturna rezultatul alegerilor atunci când Congresul va număra voturile exprimate în Colegiul Electoral, la 6 ianuarie, se va bucura de o susținere redusă. „Asta nu duce nicăieri”, a explicat acesta.

De altă parte, senatorul republican consideră că orice demers de acest fel „ar fi o gravă eroare” și cu siguranță va fi respinsă de Senatul majoritar republican. „Vine un moment în care trebuie să îți dai seama că, în profida tuturor eforturilor, nu ai reușit. Cam aste e natura acestor alegeri. Trebuie să ai un perdant”, a precizat el.

Orice încercare de a convinge Congresul să nu certifice rezultatul votului Colegiului Electoral la 6 noiembrie este necesar să fie susţinută de majoritatea membrilor celor două Camere. Din nefericire pentru democrați, chiar dacă aceștia sunt majoritari în Camera Reprezentanților, suficienţi republicani care fac parte din Senat au recunoscut victoria lui Joe Biden, iar orice contestare a rezultatului votului Colegiului ar urma să eşueze.

Vestea că Joe Biden a întrunit numărul necesar de voturi electorale pentru a fi numit oficial președintele Statelor Unite ale Americii, a ajuns și până în Rusia. Cu această ocazie, liderul de la Kremlin l-a felicitat pe Biden pentru câștigarea alegerilor după ce, la câteva zile de la alegerile propriu zise, Vladimir Putin a refuzat să se precipite fără o dovadă concretă a victoriei democratului.

„Vladimir Putin i-a urat preşedintelui-ales succes şi şi-a exprimat încrederea că Rusia şi Statele Unite, care au o responsabilitate specială pentru securitatea şi stabilitatea globale, ar putea, în pofida diferenţelor lor, să ajute cu adevărat la rezolvarea multor probleme şi provocări cu care se confruntă lumea. În ce mă privește, sunt pregătit pentru o colaborare cu dumneavostră”, a scris Putin în telegrama de felicitare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page