Jocurile Olimpice din Tokyo se vor desfășura fără spectatori
După ce a fost lăudată în repetate rânduri pentru modul în care a gestionat criza sanitară declanșată de pandemia de coronavirus, Australia confirmă faptul că în prezent, răspândirea accelerată a variantei Delta (cunoscută inițial ca mutația sau tulpina indiană) a cauzat creșterea numărului nou de infectări. De teamă ca eforturile depuse să nu fie în zadar, autoritățile sunt în stare să recurgă din nou la introducerea măsurilor de restricție. Astfel, Melbourne, al doilea oraș ca mărime din Australia, va intra începând din această seară, în cel de-al cincilea lockdown. Această decizie a fost luată după ce autoritățile locale au confirmat izbucnirea unui nou focar de Covid-19 și se va aplica pe întreg teritoriul statului Victoria, cu capitala la Melbourne.
″Am luat această decizie cu inima grea, însă era o necesitate absolută. Avem doar o singură dată ocazia de a acţiona rapid şi bine. Dacă aşteptaţi, dacă ezitaţi, dacă vă îndoiţi, va veni un moment când veţi privi în urmă şi vă veţi spune că trebuia să fi făcut mai mult, mai devreme″, a mai spus premierul statului Victorias, Dan Andrews. Numărul australienilor vizaţi de lockdown se ridică la 12 milioane, cei cinci milioane de rezidenţi ai oraşului Sydney fiind deja consemnaţi la domiciliu de la sfârşitul lunii iunie.
Cu toate că mai multe țări au început să își relaxeze măsurile de restricție împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus, varianta Delta amenință din ce în ce mai mult cu creșterea explozivă a cazurilor noi. Dacă în Europa, UEFA este criticată pentru faptul că a acționat inconștient în organizarea Campionatului Euro 2020 de fotbal, permițând spectatorilor să participe la meciuri, Japonia este decisă să nu riște și a decis să dea startul Jocurilor Olimpice (JO) de la Tokyo, fără spectatori. Programate să debuteze în mai puțin de două săptămâni, competițiile sportive din cadrul JO vor avea loc fără spectatori în tribune, după ce guvernul japonez a confirmat o creștere a numărului de infectări cu coronavirus. Mai mult, în cadrul acestor Jocuri Olimpice nici jurnaliștii acreditați nu vor fi prea prezenți, în condițiile în care accesul în capitala niponă este unul dificil.
Pentru echipa postului CNN însă, epopeea călătoriei la Tokyo a început cu patru zile înainte de îmbarcarea în avion. „Deja am completat teancuri de formulare, am stat la foarte multe cozi, doar ca să ajung în acest punct. Am făcut două teste Covid - cu 96, respectiv 72 de ore înainte de zbor. Dar nu oriunde, ci într-unul din laboratoarele din Statele Unite aprobate în prealabil de Guvernul de la Tokyo. De departe, este cea mai complicată documentație de care am avut nevoie vreodată pentru un zbor. În aeroport, înainte de decolare, procesarea teancului de documente a durat o oră. Acesta e momentul adevărului. Mi se verifică documentele. Cred că le am în regulă. Mi s-a cerut să îmi instalez în telefon o nouă aplicăție, ca să completeze online un formular privind starea de sănătate. Încă unul...N-am fost niciodată mai recunoscător să primesc biletul de îmbarcare. În avion, pasagerii sunt răzleți. De altfel, multe companii aeriene și-au anulat cursele către arhipelagul nipon. Sportivii din Fiji, de pildă, au ajuns la Tokyo cu o aeronavă folosită în mod normal pentru transportul de pește congelat. După cum puteți observa, nu prea am companie”, a mărturisit Will Ripley, corespondent CNN, la aterizarea în aeroportul Haneda din Tokyo.
Conform Protv, „puținii călători sunt așteptați de o sumedenie de angajați care verifică documente, scanează coduri QR și îi cer jurnaliștilor să scuipe într-un recipient. Cu doar 10 zile înainte de deschiderea Jocurilor, atmosfera din Tokyo este suprarealistă și deopotrivă tristă. Japonia a investit miliarde de dolari pentru organizarea Jocurilor Olimpice, mizând pe un boom turistic.
Guvernul consideră evenimentul drept o ocazie de a arăta modul în care ţara a reuşit să se refacă după dezastrul din martie 2011, când un cutremur a lovit arhipelagul nipon, urmat de un tsunami devastator şi un accident nuclear. Însă, în condițiile date, Japonia pierde dintr-un foc banii, faima și spectacolul”.
În restul lumii, campaniile de vaccinare rămân cea mai sigură armă împotriva pandemiei de Covid-19. Totuși, în timp ce țările dezvoltate se confruntă fie cu un volum prea mare de doze de vaccin pe care nu le poate folosi până la termenul de expirare, fie cu reticența oamenilor față de imunizare, țările sărace duc lipsă de seruri. În acest sens, România s-a oferit să trimită Vietnamului un ajutor umanitar ce constă în peste 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca.
”Guvernul României a aprobat în şedinţa de astăzi, 14 iulie a.c., o hotărâre privind acordarea unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Vietnam, în vederea gestionării epidemiei de Covid-19. Ajutorul umanitar constă în acordarea a 100.800 de doze de vaccin împotriva Covid-19 din numărul de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către compania compania AstraZeneca. Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) - structurile de specialitate aflate în coordonarea acestuia, sau Ministerul Apărării Naţionale, după caz. DSU, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile ocazionate de transport din bugetul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, după caz, conform prevederilor legale”, a transmis, miercuri, Ministerul Sănătăţii.
Bình luận