top of page

Italia impune carantină obligatorie de cinci zile pentru toate persoanele care sosesc din UE



În raport cu celelalte țări europene care au decis să întărească măsurile de restricție impuse în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, Guvernul italian a decis să fie vigilent cu privire la răspândirea virusului și a mutațiilor acestora. Preocupat că mulți italieni ar putea fi tentați să călătorească în afara țării dar și mulți alți străini și-ar dori să vină în Italia, Ministerul Sănătății italian a anunțat în cursul zilei de ieri că Italia va impune o carantină obligatorie de cinci zile pentru toate persoanele care sosesc din celelalte țări ale Uniunii Europene, inclusiv pentru călătorii ce revin pe teritoriul italian. ”Orice călător provenind din Uniunea Europeană va trebui să efectueze un test pentru depistarea Covid-19 înaintea plecării, să respecte o carantină de cinci zile, apoi să efectueze un nou test la finalul acestei perioade, o măsură aflată deja în vigoare pentru ţările din afara Uniunii. Această măsură se aplică tuturor celor care pleacă şi sosesc ⁣ în peninsulă, inclusiv cetăţenilor italieni”, a precizat un reprezentant al Ministerului Sănătăţii.

Momentan nu a fost dată publicității data la care această măsură va intra în vigoare. De altă parte, italienii se pregătesc de minivacanța de Paștele catolic, care începe sâmbătă și se încheie luni. În prezent, Peninsula (care înregistrează un bilanț de 108.000 de decese din cauza Covid-19) este în carantină pentru a se limita cât mai mult răspândirea coronavirusului. Astfel, barurile și restaurantele sunt închise iar deplasarea este limitată. În weekendul Paștelui, întreaga Italie va fi clasificată de către oficiali ca fiind în zona roșie (risc de contagiune ridicat și restricții maximale).

Între timp, trei funcționați italieni (doi funcționari din Sicilia și un lucrător extern) au fost arestați după ce au falsificat datele privind infectările cu coronavirus și au ascuns gravitatea pandemiei din această țară. Practic, aceste persoane au modificat datele privind numărul de cazuri pozitive și de teste care trebuie comunicate zilnic Institutului Superior al Sănătății, afectând informațiile pe baza cărora autoritățile naționale decid măsurile necesare împotriva răspândirii coronavirusului. Scopul falsificării datelor era de a ascunde faptul că numărul de infectări a crescut de mai multe ori în mod îngrijorător, pentru a menţine indicele sub nivelul de alertă şi a evita astfel că Sicilia să fie inclusă în categoria zonelor cu cele mai ample restricţii decretate de Ministerul Sănătăţi.

Aceștia și consilierul pentru probleme de sănătate al guvernului regional sunt anchetați pentru falsificarea datelor privind pandemia de coronavirus pe care trebuiau să le comunice pentru ca autorităţile sanitare naţionale să poată lua măsurile restrictive necesare. Potrivit Carabinierilor, ordinele de arest la domiciliu au fost emise de un judecător de instrucţie al tribunalului din Trapani (Sicilia) pentru delicte de fals material şi fals intelectual pe numele directoarei generale a Departamentului de Activităţi Sanitare şi a Observatorului Epidemiologic, Maria Letizia di Liberti, funcţionarului Salvatore Cusimano şi unui angajat al companiei IT care gestionează fluxul de date, Emilio Madonia. În plus, sunt anchetaţi consilierul pe probleme de sănătate din regiune, Ruggero Razza, adjunctul şefului de cabinet Ferdinando Croce şi un angajat al departamentului epidemiologic, Mario Palermo.

”Un plan politic pervers cu care nu pare a fi la curent preşedintele Regiunii, (Nello) Musumeci, care pur şi simplu era minţit, oferindu-i-se informaţii false”, a declarat judecătorul procesului. Descoperirea a fost făcută când un laborator din localitatea Alcamo ar fi furnizat date falsificate în legătură cu zeci de probe care în realitate erau pozitive, dar care fuseseră comunicate mai departe ca fiind negative. Conform procurorilor care anchetează cazurile de acest fel, începând din luna noiembrie a anului trecut s-au înregistrat aproape 40 de episoade de comunicări false.

În restul Europei, mai multe țări admit că se confruntă deja cu al treilea val al pandemiei, spulberând speranțele europenilor care abia așteptau să petreacă sărbătorile Pascale fără restricții. În Franța spre exemplu, numărul bolnavilor de coronavirus internați la terapie intensivă a depășit 4.870, apropiindu-se de vârful din noiembrie. Îngrijorați de gradul mare de răspândire a mutației britanice pe teritoriul său, autoritățile franceze au decis să întărească controalele pe aeroporturi și pe șosele pentru a impune restricțiile de trafic, instituite în 19 departamente, inclusiv în capitala Paris. În Germania, rata de infectare la nivel național crește cu fiecare zi. Conform celor mai recente date, la fiecare o sută de mii de locuitori, 134 sunt infectați. Cu toate că Angela Merkel le cere landurilor să mențină restricțiile convenite cu guvernul federal, unele orașe au ales deja să relaxeze măsurile anti-Covid.

În Belgia, magazinele neesențiale sunt lăsate să funcționeze numai cu programare. Anglia, de altă parte, a ridicat luni consemnul „Stați acasă!”, permițând locuitorilor să facă sport în aer liber, bucurându-se de golf, bazinele de înot neacoperite, terenurile de fotbal, tenis sau bascket. Mai mult, de la începutul acestei săptămâni, șase persoane din două familii diferite se pot întâlni, în exterior. Totuși, Guvernul de la Londra îi îndeamnă pe oameni să fie precauți și să nu irosească progresele atât de greu obținute.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page