Italia, Franța, Lenonia, Lituania și Cipru reiau administrarea vaccinului AstraZeneca
După mai multe săptămâni de controverse legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca privind efectele sale secundare, 13 țări europene au decis să suspende temporar administrarea vaccinului ca metodă de prevenție până când analizele efectuate de specialiști aveau să concluzioneze dacă serul este sau nu periculos la administrare. În lista țărilor care au întrerupt imunizarea cu acest vaccin se află și Italia, Franța, Lenonia, Lituania și Cipru. După ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au confirmat că vaccinul AstraZeneca poate fi folosit în continuare, aceste țări au decis reluarea administrării serului. „Guvernul italian primeşte cu satisfacţie declaraţiile EMA. Administrarea vaccinului de la AstraZeneca se va relua de mâine. Prioritatea guvernului rămâne vaccinarea cât mai multor persoane posibil cât mai rapid posibil”, a transmis premierul italian. Tot de astăzi s-a reluat utilizarea acestui vaccin în Letonia, Lituania și Republica Cipru. Nu după mult timp, Franța a făcut un anunț asemănător, după ce premierul Jean Castex a transmis că el însuși se va imuniza cu acest ser.
Toate aceste decizii au venit în val după ce EMA confirmat public că vaccinul este sigur și eficace, nefiind asociat unui risc mai ridicat de producere a unor cheaguri de sânge. “Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace. Beneficiile în ceea ce priveşte protecţia împotriva Covid-19, cu riscul asociat de deces şi spitalizare, depăşesc posibilele riscuri de efecte secundare. De asemenea, am ajuns la concluzia că vaccinul nu este asociat cu o creştere a riscului global de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge. Cu toate acestea, nu putem exclude definitiv o legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 şi problemele rare de coagulare a sângelui. Pe baza probelor disponibile şi după zile de analiză aprofundată a datelor disponibile, nu putem cu toate acestea exclude definitiv o legătură între aceste cazuri şi vaccin. Recomandăm aşadar conştientizarea în ceea ce priveşte potenţialele riscuri şi asigurarea că vor fi incluse în prospectul produsului și totodată alertarea cu privire la astfel de eventuale maladii rare şi furnizarea de informaţii profesioniştilor din domeniul sanitar şi persoanelor vaccinate pentru a ajuta la oprirea şi atenuarea oricărui eventual efect secundar. EMA va lansa investigaţii suplimentare pentru a află mai multe despre aceste cazuri rare. Dacă ar fi vorba despre mine, m-aş vaccina chiar mâine”, a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, într-o videoconferinţă.
Pentru a crește încrederea europenilor în vaccinul produs de compania suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, premierul britanic, Boris Johnson a declarat că se va vaccina cu acest ser. În opinia sa, ambele vaccinuri care sunt administrare în prezent în campania de imunizare din ţara sa - de la Oxford/AstraZeneca şi Pfizer - sunt sigure. “Vaccinul Oxford este sigur şi vaccinul Pfizer este sigur. Ceea ce nu este sigur este să te infectezi cu coronavirus, şi de aceea este aşa de important să ne vaccinăm toţi de îndată ce ne vine rândul. Al meu vine mâine (n.r. vineri), iar centrul unde voi fi vaccinat foloseşte în prezent vaccinul Oxford/AstraZeneca (...) şi acesta este cel pe care îl voi primi”, a spus Johnson în conferinţa de presă din Downing Street.
Un alt lider european, președintele Ucrainei, consideră că nu există niciun motiv pentru a suspenda vaccinarea populației cu acest ser, denunțând în schimb, un atac informațional împotriva vaccinului AstraZeneca.
“Nu există dovezi că au existat în lume decese legate de acest vaccin, conform declaraţiei oficiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În ţara noastră nu s-au înregistrat decese în rândul celor circa 90.000 de persoane care au primit până în prezent prima doză de vaccin AstraZeneca. Eu însumi m-am vaccinat cu acest vaccin şi sunt aici în faţa voastră şi mă simt bine. Există un atac informaţional împotriva vaccinului AstraZeneca, fiind vaccinul cel mai disponibil. În schimb, acuz Uniunea Europeană pentru lipsa unui sprijin substanţial faţă de Ucraina în furnizarea de vaccinuri, în pofida promisiunilor făcute la nivel înalt”, a semnalat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă comune, la Kiev, cu omologul său lituanian Gitanas Nauseda, anunțând sosirea unui transport de vaccinuri chinezeşti la sfârşitul lunii martie. Între timp, Ucraina, ţară cu circa 40 de milioane de locuitori, înregistrează din nou o creştere a numărului cazurilor de Covid-19, cu 15.053 de îmbolnăviri raportate joi, cel mai mare număr de noi cazuri zilnice de la începutul anului. Prin urmare, un nou lockdown va intra în vigoare sâmbătă în capitala Kiev.
Cu toate că unele țări par să dea înapoi și să prindă încredere în acest vaccin, există totuși o doză mare de suspiciune în legătură cu efectele serului AstraZeneca. Încercând să explice cum ar fi putut apărea cheagurile de sânge la cei vaccinați, cercetătorii norvegieni au confirmat observarea unor semne ale unui răspuns imunitar puternic al organismului ce ar putea să fi provocat dezvoltarea unor astfel de cheaguri de sânge. “Considerăm că este important să prezentăm acest lucru şi faptul că am găsit un model explicativ rezonabil. Trei lucrători sanitari norvegieni au fost internaţi recent pentru tromboze severe, prezentând sângerări şi scăderea numărului de trombocite, unul dintre ei decedând mai târziu. Ei au dezvoltat complicaţii între ziua a treia şi a zecea după vaccinare. Analizele arată că aceşti pacienţi au avut un răspuns imunitar puternic după vaccinare, ceea ce ar fi condus la formarea unor anticorpi ce pot activa trombocitele, celule implicate în coagularea sângelului şi care pot preveni sângerările”, a declarat în faţa presei medicul şef al Spitalului Universitar din Oslo, Pal Andre Holme.
Înainte de a decide cu o săptămână în urmă suspendarea folosirii acestui ser, Norvegia a administrat peste 121.000 de doze de vaccin AstraZeneca.
Comments