Italia a decis să introducă pașapoarte de vaccinare mai devreme decât restul UE
Cu toate că pandemia de coronavirus este departe de a lua sfârșit, Italia nu mai are răbdare și este gata să își deschidă porțile turiștilor din toată lumea, în ideea de a-și salva reputația și economia. Astfel, potrivit Ministrului italian al Turismului, Massimo Garavaglia, sectorul italian al turismului ar urma să se deschidă la mijlocul lunii mai. Fiind una dintre cele mai vizitate țări din lume, Italia este gata să adopte diverse măsuri pentru a-i proteja pe vizitatori de infecția cu coronavirus. Printre acestea, autoritățile italiene au decis să introducă mai devreme decât restul UE, așa numitele pașapoarte de vaccinare. “Condiţiile sunt adecvate pentru a începe sezonul de vară în 15 mai”, a declarat Garavaglia.
Conștient că în Italia, sectorul turismului a angajat 4,2 milioane de persoane, generând 13% din PIB-ul celei de-a treia economii a Europei, premierul de la Roma, Mario Draghi, speră să introducă versiunea sa a pașapoartelor verzi digitale, printr-un decret în această săptămână. Mai mult, italienii se gândesc și la un serviciu feroviar Covid-free către 90 de destinații, fiind obligatorie testarea pasagerilor înainte de îmbarcare, dar și puncte de control la principalele obiective turistice. “Guvernul de la Roma intenţionează să aloce peste 1,7 miliarde de euro în măsuri de sprijinire a companiilor şi persoanelor care şi-au pierdut veniturile din cauza pandemiei de coronavirus, inclusiv pentru hoteluri şi restaurante”, a adăugat Garavaglia.
Din cauză că anul trecut doar 25,5 milioane de vizitatori străini au vizitat Italia (un declin de peste 60% față de cei 65 de milioane de turiști străini din 2019), Peninsula a pierdut în 2020 din cauza retsrictiilor impuse turismului, aproape 120,6 miliarde de euro.
Tot în Italia, autoritățile au decis să redeschidă școlile cu prezența copiilor în clase, începând de luni, 26 aprilie. Potrivit Secretarului de stat pentru educație, Rossano Sasso, statul intenționează să introducă teste de salivă pentru elevi, deoarece acestea pot fi integrate cu ușurință în sistemul educațional zilnic și necesită puțin efort. Spre exemplu, la spitalul Maggiore din Trieste este evaluat un test de salivă care poate determina dacă o persoană este purtătoare a virusului în doar trei minute iar gradul de fiabilitate este de 98 la sută.
La nivelul întregii țări, în Italia se efectuează actualmente circa 350.000 de teste SARS-COV-2 pe zi. Conform datelor oficiale, de la începutul pandemiei în februarie anul trecut 3,8 milioane italieni au fost infectaţi iar 15 milioane de persoane au fost imunizate cu a doua doză de vaccin. Începând cu 26 aprilie, guvernul italian a anunţat o scădere a numărului de restricţii anti-coronavirus printre care, posibilitatea deschiderii restaurantelor care pot servi clienții în aer liber. Evident, cele care nu deţin astfel de spaţii sunt dezavantajate iar proprietarii unor astfel de locații protestează zilnic.
La fel de nemulțumiți față de restricțiile impuse cu prilejul pandemiei de coronavirus sunt și germanii. În cursul zilei de ieri, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene miercuri la Berlin împotriva unor persoane care protestau față de restricţiile sanitare impuse. Conform Protv, “manifestația a avut loc în apropierea Reichstag-ului, unde deputaţii dezbat o lege care înăspreşte mijloacele de luptă împotriva pandemiei. Forţele de poliţie le-au cerut iniţial prin portavoci celor circa 8.000 de manifestanţi să se disperseze. Mobilizarea a avut loc în contextul în care camera inferioară a parlamentului (Bundestag) se pregăteşte să aprobe această lege care întăreşte prerogativele sanitare ale guvernului Angelei Merkel faţă de landuri”.
În timp ce demonstranții scandau sloganuri precum “Pace, libertate, nu dictatură”, “Suntem oameni” sau “Nu unei legi care îi lipseşte pe cetăţeni de putere”, poliția a confirmat că aceștia nu respectau regulile de distanţare şi nu purtau măşti chirurgicale, impuse de actualele restricţii.
Puțin mai bine o duc chinezii care, prin eforturile imense de distribuire și asigurare a vaccinurilor anti coronavirus au reușit să imunizeze cu prima doză de vaccin anti-coronavirus peste 200 de milioane de persoane. “Autorităţile depun eforturi mari pentru distribuirea vaccinurilor şi pentru a asigura că fiecare cetăţean va primi a doua doză după opt săptămâni de la administrarea primei”, a informat miercuri Mi Feng, purtător de cuvânt al Comisiei Naţionale de Sănătate.
Mai mult, potrivit lui Li Dachuan, responsabil al Comisiei Naţionale de Sănătate, China a reuşit să vaccineze deja peste 80 % dintre lucrătorii sanitari, una dintre priorităţile ţării. În unele zone, precum capitala Beijing, au fost vaccinaţi în ultimele săptămâni cetăţenii cu vârsta peste 60 de ani după ce a fost completat programul de vaccinare a persoanelor esenţiale ce include funcţionarii, angajaţii portuari şi transportatorii.
Conform lui Gao Fu, director la Chinese Center for Disease Control and Prevention, China speră să vaccineze între 70 % şi 80 % din populaţie până la sfârşitul anului, sau până la mijlocul anului 2022 şi a ajunge astfel la imunitatea de grup. Pentru aceasta, ţara trebuie să vaccineze între 900.000 şi un miliard de persoane.
Comments