Italia și Grecia renunță la restricțiile anti-Covid pentru a întâmpina sezonul estival
Cu toate că la 3 ani de când planeta a dat piept cu un inamic invizibil care a declanșat un adevărat tsunami de îmbolnăviri, morți și pagube, specialiștii din domeniul medicinei au reușit să fabrice mai multe vaccinuri împotriva coronavirusului, determinând astfel o barieră în răspândirea acestuia printre cei vulnerabili.
Astfel, impulsionați de numărul mare de persoane vaccinate, multe țări ale lumii au decis să ridice toate restricțiile, deschizându-și din nou, granițele pentru turiști. În acest sens, recent, Grecia și Italia au anunțat că își relaxează și ele măsurile împotriva răspândirii coronavirusului.
Pentru prima dată de la începutul pandemiei, purtarea măştii de protecţie dar și prezentarea unui certificat de vaccinare nu mai sunt obligatorie în restaurantele sau supermarketurile italiene. Această decizie este una cât se poate de importantă pentru italieni, cunsocuți ca mari pasionați de ieșitul afară pentru a bea un espresso și a socializa.
„Era nevoie (de această decizie). Am așteptat mai mult de doi ani, dar acum ne revenim. Pentru noi e mult mai bine. Simţim că trăim din nou”, a mărturisit un italian.
Cu toate că masca de protecţie nu mai e necesară în restaurantele şi magazinele din peninsulă, aceasta mai rămâne totuși obligatorie în transportul public, cinematografe, săli de concerte sau la evenimentele sportive organizate în interior, până pe 15 iunie.
„Ne bucurăm că certificatul de vaccinare (nu mai e obligatoriu), dar eu cred că ar fi mai bine să existe în continuare, pentru că sunt oameni care nu s-au vaccinat cu nicio doză și nu este corect faţă de noi, care am făcut chiar şi trei doze”, a precizat un alt italian.
De asemenea, Grecia a decis că nu poate rata ocazia de a-și salva economia cu ajutorul turismului și a hotărât să renunțe la prezentarea certificatul de vaccinare sau un test negativ la intrarea pe teritoriul său.
Potrivit autorităților elene, certificatele de vaccinare au fost desfiinţate, nu definitiv, ci până pe 31 august, urmând ca la sfârşitul verii să se decidă dacă vor fi reintroduse sau nu. De asemenea, au fost suspendate și restricțiile privind numărul de clienți în spațiile interioare.
„Am mers să luăm prânzul la una dintre terasele de aici, dar angajaţii nu ne-au cerut nimic”, s-a arătat suprins un domn. „Nimeni nu ne-a verificat certificatele de vaccinare, dar a trebuit să ne punem măștile de protecţie când am vizitat Acropole”, a adăugat un altul.
Autorităţile elene le recomandă turiştilor să poarte în continuare masca de protecţie în locurile aglomerate, iar dacă sunt într-un spaţiu interior, măsura este obligatorie.
La polul opus, în China, lucrurile au devenit extrem de complicate. În prezent, Beijingul și Shanghai-ul au devenit țintele unor restricții și mai aspre după ce numărul de îmbolnăviri cu coronavirus a raportat o explozie în ultima lună.
În capitala Beijing, toți rezidenții sunt obligați să facă un test Covid cel puțin o dată pe săptămână. Pentru a merge la serviciu, trebuie să prezinte un test Covid negativ efectuat în ultimele 48 de ore. La fel trebuie să procedeze și elevii. „Din 5 mai, pentru a intra în toate locurile publice, inclusiv în transportul public, locuitorii Beijingului trebuie să facă dovada unui un test Covid negativ, efectuat în ultimele șapte zile. Restaurantele pot să funcționeze doar cu livrare la domiciliu, iar uriașul parc de distracții Universal Studios a fost închis”, informează Protv, după ce numai ieri, autoritățile din Beijing au raportat 59 de cazuri noi, fiind cel mai mare număr din ultima lună.
Între timp, în Shanghai, oficialii spun că transmiterea comunitară în oraș a fost “controlată eficient”, după mai bine de o lună de izolare strictă, la care au fost supuși cei aproape 25 de milioane de locuitori.
Orientați către vacanțele de vară, oamenii de pretutindeni par să fi uitat definitiv de pandemie și coronavirus. Totuși, potrivit miliardarului Bill Gates, există un risc de „peste 5%” ca lumea să nu fi văzut cea mai rea parte a pandemiei de coronavirus. „Încă există riscul ca această pandemie să genereze o variantă care va fi mult mai transmisibilă și mult mai fatală. Nu este probabil, nu vreau să fiu o voce a nenorocirii, dar este un risc de peste 5% ca această pandemie să nu fi arătat ce este mai rău”, a spus Bill Gates pentru Financial Times.
Comments