top of page

Israelul este campioană la vaccinare: aproape 15% din populație a fost imunizată


Disponibil deja în Statele Unite și în Canada, vaccinul produs de compania americană Moderna mai are de așteptat până să înceapă să fie utilizat în Uniunea Europeană. Potrivit Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), decizia dacă acesta primește aprobarea pe teritoriul statelor membre ale Blocului Comunitar a fost amânată până miercuri. Uniunea Europeană a comandat 160 de milioane de doze de vaccin Moderna. După ce EMA va recomanda vaccinul, Comisia Europeană trebuie să îl aprobe în mod oficial, etapă care nu ar trebuie să ia mult timp şi este considerată o formalitate. Până în prezent, EMA a autorizat deja în luna decembrie utilizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech.

Între timp, Austria a intrat în lista țărilor care au confirmat prezența noii tulpini de coronavirus pe teritoriul său. Potrivit autorităților austriece, noua tulpină, depistată inițial în Marea Britanie, a fost detectată la un bărbat care a venit din Londra în data de 21 decembrie. Altre trei cazuri cu nouă mutație au fost detectate la persoane minore venite tot din Marea Britanie de-a lungul lunii decembrie. Astfel, Austria devine cea de-a 15-a ţară europeană raportând cazuri cu noua tulpină detectată în Marea Britanie şi a 13-a cu noua mutaţie originară din Africa de Sud. Până în prezent, țara alpină a înregistrat 1.642 noi infecţii în ultimele 24 de ore, cu o incidenţă în ultimele 7 zile de 165 de cazuri la 100.000 de locuitori. Autorităţile austriece au decretat cel de-al treilea lockdown la 26 decembrie, care este este prevăzut să se încheie pe 24 ianuarie.

În restul lumii, liderii se zbat între deciziile de a impune carantine naționale pentru a opri răspândirea accelerată a cazurilor de coronavirus cu noua tulpină, și campaniile de vaccinare împotriva Covid-19. Dacă de luni seara și până la finalul lunii ianuarie, scoțienii au fost plasați în carantină națională, în Anglia, premierul Boris Johnson a decis ca începând de miercuri şi până la jumătatea lunii februarie, britanicii nu mai au voie să iasă din casă fără motive bine întemeiate. Autoritățile vor să limiteze astfel răspândirea noii tulpini de coronavirus, care face ravagii în Regat. Foarte contagioasă, varianta a fost depistată deja în peste 30 de țări. Pe de altă parte, vaccinarea se desfășoară mai lent decât se anticipa. De altă parte, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au înregistrat 58.784 de noi cazuri de Covid-19 în ultimele 24 de ore, un nou record de infectări zilnice, pus pe seama tulpinii depistate în Regat pe 1 decembrie, care este cu până la 70% mai contagioasă.

„Săptămânile ce urmează vor fi cele mai dificile din această pandemie, dar cred cu adevărat că intrăm în ultima fază a bătăliei, pentru că, odată cu fiecare vaccin administrat, mai facem un pas către victoria împotriva Covid. Datorită miracolului științei, nu doar că se vede capătul tunelului, dar știm exact cum să ieșim la lumină. Deocamdată însă, mă tem că trebuie din nou să stăm ferecați în case, ca să protejăm sistemul medical și să salvăm vieți”, a transmis Boris Johnson, premierul britanic.

Atât de contagioasă este noua mutație încât și peste Ocean au fost confirmate noi cazuri de infectare cu tulpină din Marea Britanie. „În Los Angeles și împrejurimi, la fiecare șase secunde cineva ia virusul”, mărturisește Eric Garcetti, primar Los Angeles. Dacă inițial se credea că vaccinarea va merge precum o săgeată, realitatea arată că procesul este unul extrem de lent. Din cauza lipsei dozelor sau a proastei gestionări a campaniei, abia au fost imunizați cu prima doză 4,6 milioane de americani. „Suntem vârstnici. Tot ce vrem e să ne vaccinăm. Vă rugăm să ne vaccinați!”, a cerut Fayna Ludz, un cetățean american.

De altă parte, Guvernatorul din New York a dezvăluit că spitalele din acest stat n-au administrat nici jumătate din dozele alocate în ultimele trei săptămâni. „Orice spital care nu epuizează dozele alocate poate fi amendat cu până la 100.000 de dolari. Dozele trebuie administrate în șapte zile, altminteri spitalul va fi exclus din lanțul de distribuție”, a explicat Andrew Cuomo, guvernator New York.

Mult mai rău stă însă Franța, din cauza lipsei de personal în perioada sărbătorilor, dar și a procedurilor care impun evaluarea completă a stării de sănătate a celor din aziluri, categorie prioritară la vaccinare. Îngreunează lucrurile și o complexă politică a acordului, menită să atenueze scepticismul în creștere al francezilor față de vaccinare. În doar primele șase zile ale campaniei, Franța a reușit să vaccineze doar 516 persoane, față de 200.000 Germania și 100.000 Italia.

De departe, însă, Israelul, țara cu puțin peste nouă milioane de locuitori, este campioană la vaccinare: au fost imunizați 1,4 milioane de oameni, adică aproape 15% din populație. „Avem 30 de puncte în care asistentele din spitalul nostru vaccinează populația, în ritm de 5-7000 de persoane pe zi”, a apreciat Ronni Gamzu, medic. În Haifa, spre exemplu, a fost deschis un centru de vaccinare drive-through, cu 20 de benzi pentru mașini. „Jos pălăria! Totul merge ca uns, nu stai la rând, nimic”, a lăudat procesul de gestionare a campaniei de vaccinare, un israelian. Conform Ministrului Sănătății din Israel, Yuli Edelstein, succesul se datorează faptului că autoritățile s-au pregătit din timp, înțelegând că statutul de țară mică ii dezavantajează, iar companiile au interesul să-și vândă vaccinul în țările mari”.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page