top of page

Israelul a votat o lege care permite autorităților să afle numele persoanelor nevaccinateAvantajul vaccinării împotriva noului coronavirus cu unul dintre vaccinurile care au dovedit eficiență de peste 60% la testele clinice nu se rezumă doar la imunizarea împotriva acestei boli ci și beneficiile pe care le aduce din punct de vedere social. Potrivit autorităților europene, există tot mai mult posibilitatea creării unui certificat de vaccinare pentru cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene care au fost deja imunizați.

Răspândirea rapidă a pandemiei atât pe teritoriul Europei cât și în restul lumii, a creat anul trecut cea mai puternică recesiune prin care a trecut vreodată planeta. În Uniunea Europeană, această recensiune a depășit toate recordurile, ducând aproape la colaps țările din sudul Blocului comunitar, unde economiile sunt adesea mult mai dependente de turiști, într-un mod disproporționat. Țări precum Spania și Grecia insistă la Bruxelles pentru crearea unui vaccin anti coronavirus în condițiile în care un astfel de document le-ar putea oferi șansa să își deschidă granițele turiștilor. Conform Reuters, „deși statele membre sunt de acord că un certificat de vaccinare ar fi binevenit, mai este încă de lucru în privința detaliilor, respectiv dacă certificatul să fie în format digital, dacă să fie acceptat la nivel global și în ce stadiu al vaccinării în general în doi pași ar trebui emis”.

În acest sens, un draft de concluzii al summitului Uniunii Europene prin videoconferință, menționează că liderii de la Bruxelles fac apel ca munca să continue asupra unei abordări comune a certificatelor de vaccinare. De altă parte, cu toate că UE lucrează împreună cu Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), care este hotărât să resusciteze transportul aerian, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), călătoria în baza unor certificate riscă să ridice și unele probleme legale. În plus, OMS și agențiile UE nu au stabilit dacă oamenii care s-au vaccinat cu două doze mai pot transmite coronavirusul și infecta alre persoane, chiar dacă ei nu mai sunt vulnerabili. La fel, încă nu este clar dacă oamenii mai pot transmite virusul dacă s-au vindecat de coronavirus, cât timp sunt imuni și dacă ei ar trebui să obțină sau nu certificate.

„Sunt încă multe lucruri pe care nu le știm. Avem nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la o linie comună”, a declarat un oficial de rang înalt dintr-un stat UE. Teama statelor din sudul Uniunii Europene se referă la faptul că Bruxellesul ar putea să se miște foarte greu până ia o decizie cu privire la acest certificat, îngrijorare care îi pune în situația de a decide să se miște mai repede individual. În februarie, spre exemplu, Grecia și Israel au semnat un acord pentru a relaxa restricțiile de călătorie în Grecia pentru israelienii care au dovada că s-au vaccinat împotriva Covid-19.

De altă parte, rata mare de vaccinare în Israel, le determină pe autoritățile de aici să spere că vor redeschide economia până pe 5 aprilie. Conform premierului israelian, Benjamin Netanyahu, există posibilitatea ca producătorii de vaccinuri Pfizer și Moderna să deschidă fabrici în Israel, după ce, mai mult de 50% din populația țării (de 9 milioane de locuitori) a primit cel puțin o doză cu unul dintre aceste două vaccinuri. „Toți israelienii eligibili, cu vârsta de cel puțin 16 ani, ar trebui să fie vaccinați până la sfârșitul lunii martie, ceea ce ar permite o redeschidere completă a economiei până pe 5 aprilie. Vom înființa aici două fabrici care vor face ca Israelul să devină o parte a lanțului global de aprovizionare cu vaccinuri. Una dintre fabrici va produce flacoane pentru Moderna, iar cealaltă va fi un centru de cercetare și dezvoltare pentru Pfizer”, a declarat Netanyahu.

La sfârșitul weekendului trecut, Israelul a redeschis numeroase afaceri, între care magazinele stradale și mall-urile. Unele dintre aceste facilități de recreere sunt disponibile numai persoanelor imunizate prin vaccinare sau după recuperarea în urma infectării cu coronavirus. Însă această preţioasă „cheie de acces” este criticată de o parte a populaţiei, care vede în aceasta o formă de discriminare a persoanelor nevaccinate. Mulți dintre copii au revenit la școală, însă elevii din școlile gimnaziale învață încă acasă. Restaurantele rămân momentan închise, cu posibilitatea livrării.

În cursul zilei de ieri, Parlamentul israelian a votat o lege care permite autorităților să afle numele persoanelor nevaccinate, suscitând astfel îngrijorări cu privire la respectarea vieții private a cetățenilor care refuză să se vaccineze. Votată cu 30 de voturi pentru și 13 voturi împotrivă, legea le dă autorităților locale, directorului general al Ministerului Educaţiei şi unor membri ai Ministerului Afacerilor Sociale posibilitatea de a cere să le fie comunicate numele, adresele şi numerele de telefon ale persoanelor nevaccinate. Potrivit unui comunicat al parlamentului israelian. În cadrul dezbaterilor parlamentare de miercuri, lidera Partidului Laburist, Merav Michaeli, l-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu că „neagă dreptul cetăţenilor la confidenţialitate asupra informaţiilor lor medicale”.

În apărarea sa, Comunicatul Knessetului (parlamentul) afirmă că informaţiile personale nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cel de a-i încuraja pe oameni să se vaccineze. Deputatul Haim Katz, din partidul de dreapta Likud al premierului, a apărat legea, descriind-o drept „un mijloc de a promova vaccinarea”.

Etichete:

Yorumlar


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page