top of page

Israel, prima țară din lume care administrează cea de-a patra doză de vaccin anti-Covid
În ciuda numeroaselor eforturi depuse de omenire pentru a opri pandemia de Covid-19, virusul dezvoltă tot mai multe variante care mai de care mai contagioase sau cu risc ridicat de severitate în cazul contaminării. De la depistarea ultimei variante Covid și până în prezent, aceasta a fost confirmată în 89 de țări. Studiile arată că Omicron se răspândește mult mai rapid decât varianta Delta, infectând astfel un număr mai mare de persoane într-un timp mai scurt.

De altă parte, oamenii de știință confirmă faptul că Omicron reprezintă un pericol în mod special pentru tineri și copii, aceste categorii fiind mai puțin afectate de varianta Delta.

Dacă în Africa de Sud (unde a fost depistată Omicron) și Marea Britanie, noua variantă este dominantă în cazurile noi de infectare, mai multe țări au confirmat deja primele decese cauzate de Omicron.

Cu cel puțin 340 de cazuri cu noua variantă, recent, Israelul a transmis prin autoritățile sanitare faptul că a înregistrat și primul deces provocat de varianta Omicron. Conform publicaţiei Times of Israel şi site-ului de ştiri Ynet, un bărbat în vârstă de peste 60 de ani cu condiţii medicale preexistente şi vaccinat anti-Covid-19 cu două doze a decedat luni.

Cu numai o zi înainte de această tragedie, Premierul israelian Naftali Bennett, avertizase într-un mesaj televizat, că în Israel a început al cincilea val al pandemiei provocat de varianta foarte contagioasă Omicron.

„Israelul a reuşit să câştige timp prin adoptarea rapidă a unor restricţii şi măsuri de îndată ce apariţia acestei variante a fost anunţată de Africa de Sud la sfârşitul lui noiembrie, dar acum acest avantaj tinde să dispară pe fondul înmulţirii îmbolnăvirilor″, a declarat Bennett.

De altă parte, pentru a se asigura că depun toate eforturile necesare ca să depășească valul Omicron, Israrelul a dat deja startul campaniei de vaccinare cu cea de-a patra doză.

“Cetăţenii Israelului au fost primii din lume care au primit a treia doză de vaccin anti-Covid-19 şi continuăm să fim în frunte cu cea de-a patra doză. Astfel, toţi israelienii cu vârsta peste 60 de ani şi personalul medical vor avea dreptul la o a patra doză de vaccin. Pe lângă aceștia, și persoanelor cu imunitate scăzută li se poate administra a patra doză la cel puţin patru luni de la a treia injecţie. Decizia grupului de experţi în pandemie de a aproba cea de-a patra doză este o veste excelentă care ne va ajuta să trecem peste valul Omicron care mătură lumea”, a transmis oficialul într-un comunicat de presă emis de serviciile sale, făcând apel la cei care îndeplinesc aceste criterii “să meargă să se vaccineze”.

Între timp, bBiroul premierului Bennett a adăugat că prim-ministrul a cerut ministerului sănătăţii şi caselor de asigurări de sănătate, care se ocupă de vaccinări, să se pregătească pentru campania de injectare a celei de-a patra doze.

În restul lumii, multe țări au ales să compromită sărbătorile de iarnă numai pentru a se asigura că valul infectărilor produse de Omicron nu înseamnă ultimele sărbători în viață pentru mulți dintre oameni. În Europa, multe țări au reintrodus măsurile de restricție în timp ce altele, au revenit chiar la carantină. Astfel, Olanda se află deja în carantină totală până luna viitoare, iar în Danemarca au fost închise cinematografele, teatrele și sălile de spectacol. În Irlanda, a fost impusă o carantină de noapte iar restaurantele, barurile, teatrele şi cinematografele se închid la ora 20.

În Franța au fost anulate toate petrecerile oficiale și focurile de artificii din piețe publice, în noaptea de Revelion. Dacă Germania dorește limitarea numărului de participanți la reuniuni private, în interior sau afară, la maximum 10 persoane, în Spania, în provincia Catalonia, responsabilii propun închiderea cluburilor, barurilor și a discotecilor și interzicerea circulației noaptea între 1 și 6 dar și reducerea numărului de persoane din restaurante sau de la reuniuni private.

Potrivit Premierului spaniol, Pedro Sanchez, există riscului real ca Spania să se confrunte curând cu al şaselea val al pandemiei din cauza transmiterii intense a variantei Omicron.

Experţii sanitari au anunţat că varianta Omicron va deveni curând dominantă în Spania, ţară cu circa 90% din populaţia de peste 12 ani vaccinată anti-Covid-19, ceea ce nu împiedică însă răspândirea acestei variante. La finalul săptămânii trecute, Spania a înregistrat circa 33.000 de noi cazuri de coronavirus, estimările sanitare indicând săptămâna trecută procentul cazurilor cu varianta Omicron la circa 30% în capitala Madrid şi circa 25% la Barcelona.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page