Controlată de mișcarea politică islamistă palestiniană Hamas (care a obținut majoritatea la ultimele alegeri parlamentare de pe teritoriul Autorității Palestinene), Fâșia Gaza continuă să lupte pentru independența sa cu Israelul. Conflictul dintre cele două pare să nu se stingă în ciuda anilor grei de război, iar evenimentele recente demonstrează faptul că ura între cele două teritorii a crescut și mai mult.
În semn de ‘solidaritate’ cu palestinienii din Ierusalimul de Est, mişcarea islamistă Hamas din Fâşia Gaza a lansat începând de luni peste 500 de rachete către Israel, ucigând trei persoane. La rândul lor, forţele aeriene israeliene au bombardat Fâşia Gaza, ucigând cel puţin 32 de palestinieni, printre care mai mulţi copii.
Totul a început de la faptul că liderul Hamas le-a cerut forţelor de ordine israeliene să se retragă de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est ((sector palestinian al oraşului ocupat şi anexat de Israel), unde ele controlează intrările.
După primele rachete trase de Fâșia Gaza, aviația israeliană a trimis alte rachete asupra unei clădiri de circa 10 etaje la Gaza, unde își aveau birourile cadre ale mișcării, brațul armat al mișcării Hamas a tras 130 de rachete din direcția metropolei Tel Aviv.
“Dacă (Israelul) vrea o escaladare, rezistenţa este pregătită, şi dacă (Israelul) vrea să înceteze, noi suntem gata de asemenea”, a declarat marţi seară liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-un discurs televizat.
De atunci, cele două teritorii continuă să se atace una pe cealaltă, înspăimântând restul lumii cu privire o potențială izbucnire a unui război. După ce a anunțat că va lovi dur Israelul, mișcarea islamistă Hamas nu a întârziat cu represalii și cu puțin înainte de ora 21:00 (ora 18:00 GMT), Tel Aviv a fost ținta unei ploi de rachete făcând ca sirenele din metropolă și orașele din jur să sune continuu. Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei israeliene, un autobuz fără călători a fost lovit de o rachetă în oraşul Holon.
Până în prezent, cel puţin 35 de palestinieni, între care 12 copii şi 3 femei, şi-au pierdut viaţa. De cealaltă parte, 5 israelieni au murit în tirul de rachete plecat din Gaza. De altă parte, mai mult de 700 de palestinieni au fost răniţi începând de vineri în confruntările cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est. De altă parte, sistemul israelian de apărare anti-rachetă - botezat ”Iron Dome” sau ”Cupola de Fier” - interceptează mai multe rachete Hamas pe cerul capitalei Tel Aviv.
”Sistemul Iron Dome a salvat nenumărate vieţi israeliene dar, în final, barajul de rachete lansat spre Tel Aviv şi spre centrul Israelului este absolut neacceptabil”, a declarat Jonathan Conricus, purtător de cuvânt IDF. Israelul acuză Fâșia Gaza de faptul că trage cu rachete în zonele locuite de civili. ”O lovitură directă aici, în oraşul Rishon Letzion. Au fost afectate toate casele şi autoturismele din zonă, o femeie a fost ucisă în casa din spatele meu”, mărturisește Micky Rosenfeld, purtător de cuvânt al poliției israeliene.
Evenimentele din ultimele 24 de ore reprezintă cea mai gravă escaladare a conflictului israeliano-palestinian din 2014 până în prezent.
„Hamas și Jihadul Islamic au plătit și vă spun aici, vor plăti un preț foarte mare pentru agresiunea lor. Spun aici în seara asta - capetele lor vor fi pătate de sânge. Promit cetățenilor că ordinea va fi restaurată, dar țin să subliniez că e nevoie de timp pentru ca acest lucru să fie posibil”, a transmis Benjamin Netanyahu, Premierul Israelului.
Mai mult, după ce luni seara târziu, Lod, un oraş cu o populaţie mixtă de 77.000 de locuitori, 47.000 de evrei şi 23.000 de arabi, situat în suburbiile Tel Avivului, a fost scena unor ciocniri violente, în urma cărora un arab israelian a fost ucis de un evreu, în cursul acestei zile, Netanyahu a decretat stare de urgență în orașul Lod din centrul Israelului, unde, în ultimele ore, potrivit poliției, au avut loc revolte ale minorității arabe. Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz a atenţionat marţi seară că loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaza “nu sunt decât începutul” unei campanii a armatei israeliene, care are încă multe ţinte în vizor pentru a slăbi mişcarea islamistă Hamas. “Nicio ţară suverană nu ar accepta să se tragă asupra populaţiei sale, nici noi nu acceptăm”, a afirmat el.
În tot acest timp, Statele Unite și comunitatea internațională au cerut marţi Israelului şi palestinienilor să evite uciderile profund regretabile în rândul civililor.
„Susținerea președintelui (n.r. SUA) pentru securitatea Israelului, pentru dreptul său legitim de a se apăra pe sine și pentru poporul său este fundamentală și nu se va clătina niciodată. Ne opunem, de asemenea, extremismului care a provocat violențele din ambele comunități. Ierusalimul, un oraș de o asemenea importanță pentru oamenii de credință din întreaga lume, trebuie să fie un loc al conviețuirii”, a declarat Jen Psaki, Purtătoare de cuvânt la Casa Albă.
De altă parte, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a cerut celor două părți să pună capăt imediat confruntărilor.
“Încetaţi imediat tirurile. Această escaladare se îndreaptă spre un război la scară mare. Liderii tuturor taberelor trebuie să se angajeze în favoarea unei detensionări. Un război în Gaza ar fi devastator şi cei care vor plăti preţul sunt oamenii simpli”, a avertizat Wennesland.
Comments