top of page

Insula grecească Kastellorizo are zero cazuri de coronavirus și toată populația s-a vaccinat



În ciuda faptului că în cursul zilei de ieri, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis statelor membre că începând din luna aprilie, Blocul comunitar va primi o cantitate de vaccin anti-coronavirus, fiind așteptate 300 de milioane de doze în al doilea trimestru, Europa trebuie să își concentreze atenția pe lupta cu cel de-al treilea val al pandemiei. Din păcate, Italia a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a trecut pragul de 100.000 de decese cauzate de Covid-19, în timp ce spitalizarile din secțiile de coronavirus sunt din nou în creștere. Îngrijorat de această situație, Mario Draghi, noul premier italian a promis că în zilele următoare va face orice demers necesar pentru a intensifica semnificativ campania de vaccinare.

În gara centrală din Roma, autoritățile au plasat un tren medical complet echipat cu paturi de terapie intensivă conceput pentru a transfera pacienții cu forme grave de coronavirus. ”În cazul în care pacientul are unele complicații respiratorii, putem începe imediat manevrele de resuscitare”, mărturisește Gino Tosi, infirmier în acest spital pe şine.

Nici Ungaria nu o duce mai bine în lupta cu pandemia. Începând de ieri, autoritățile de la Budapesta au decis să plaseze țara în carantină totală, însemnând că școlile, grădinițele, serviciile și magazinele neesențiale vor rămâne închise timp de o lună. Îngrijorat de faptul că liderii de la Bruxelles se mișcă lent în ceea ce privesc aprobarea și aprovizionarea de vaccinuri anti-coronavirus, premierul ungar, Viktor Orban a decis să dea undă verde vaccinului rusesc Sputnik V, creând o serie de reacții la nivelul Comisiei Europene. Până în prezent, în Ungaria, peste un milion de oameni au primit cel puţin prima doză dintr-unul din cele cinci vaccinuri folosite, inclusiv cel rusesc și cel chinezesc.

Cehia se află și ea într-o situație de criză. În condițiile în care Cehia se confruntă cu cea mai mare rată de infectare din Uniunea Europeană, autoritățile au instituit deja un lockdown sever de săptămâna trecută. În ceea ce privește Paștele catolic, premierul ceh, Andrej Babis și-a avertizat compatrioții că acesta va fi sărbătorit ca anul trecut, adică fără ca oamenii să iasă din locuințe. O altă măsură decisă de autoritățile de la Praga este ca toate companiile cu peste 50 de angajaţi să-și testeze săptămânal angajaţii, acţiune subvenţionată de guvern pentru a menţine funcţională economia.

De altă parte, în Germania, guvernul condus de Cancelarul Angela Merkel este tot mai criticat pentru gestionarea campaniei de vaccinare în condițiile în care până acum, doar 6% din populație a primit serul anti-Covid. Explicația personalului medical constă în faptul că imunizările pot fi făcute doar în centrele speciale și nu la cabinetele medicale. În Marea Britanie, vaccinurile anti coronavirus sunt administrate în mai multe locații, fapt care a ajutat Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord să acopere 30% din populație cu prima doză.

Până acum, Uniunea Europeană a aprobat serurile „Pfizer”, „Moderna” şi „Astra Zeneca” urmând ca Agenţia Europeană a Medicamentului să avizeze, joi, și vaccinul producătorului american „Johnson&Johnson”. Între timp, dezbaterile pe marginea așa numitului pașaport de vaccinare au început să fie din ce în ce mai intense, mai ales ca sezonul estival se apropie cu pași repezi, iar Spania și Grecia mizează pe turiști pentru a-și salva economia. ”În prezent, utilizarea paşaportului de vaccinare ca cerință de călătorie nu este recomandată, deoarece vaccinurile nu sunt disponibile în stocuri suficiente peste tot în întreaga lume, ceea ce nu e echitabil pentru toată lumea. Solicitarea aşa-numitelor paşapoarte de vaccinare ar putea fi o nedreptate faţă de persoanele care nu pot fi imunizate din anumite motive medicale”, a declarat Michael Ryan, directorul pentru situaţii de urgenţă al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Sub amenințarea celui de-al treilea val de coronavirus, Europa se poate mândri totuși cu un loc unde nu există niciun caz de Covid-19 și toată populația de 500 de locuitori a fost vaccinată. Astfel, pe micuța insula grecească Kastellorizo, aflată aproape de coasta de sud a Turciei, din luna martie a anului trecut și până acum doar o singură persoană a fost testată pozitiv cu noul virus. Ca să evite pericolul, toți cei care ajung pe insulă sunt obligați să facă un test rapid, sunt precauți și respectă măsurile impuse.

“Vaccinarea ne-a ajutat psihologic, ne simțim mult mai bine. Înainte, tot timpul eram anxioși, simțeam teamă și nesiguranță. Nu puteam face față unui număr mare de cazuri Covid-19. Cred că lucrurile se vor îmbunătăți. Suntem în favoarea certificatului de vaccinare. Mulți dintre locuitorii noștri l-au obținut. Pentru localități mici, precum Kastellorizo, este important să știm că turiștii care vin au fost vaccinați”, a declarat viceprimarul insulei, Stratos Amigdalos.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page