top of page

Inevitabilul s-a produs și „promisele” atacuri teroriste la aeroportul din Kabul au avut loc azi



Presa internațională vuia în cursul zilei de ieri că ambasada Statelor Unite ale Americii îi avertizează atât pe americani cât și pe afgani să nu meargă la aeroportul din Kabul deoarece există informația cu privire la amenințarea unui atac terorist. De 11 zile de când talibanii au preluat puterea în Afganistan, principalul aeroport din Kabul a devenit singura poartă de evadare a foștilor colaboratori și angajați ai comunității internaționale, încercând să scape cu viață înainte ca talibanii să îi prindă și să îi ucidă. Din păcate, mulțimea de oameni și haosul creat în aeroport face imposibilă păstrarea siguranței.

De zile bune, mii de oameni așteaptă lângă zidurile aeroportului șansa de a scăpa din emiratul talibanilor. „Sub soarele dogorâtor, stau, până la genunchi, în apă murdară, într-un canal de evacuare, sperând că îi vor convinge pe soldați că sunt îndreptățiți să evadeze spre libertate. Dincolo de barierele de beton, decolează câte un avion la fiecare 39 de minute, ducând mii de oameni spre Doha, în Qatar, sau la baza Ramstein din Germania, unde sunt tabere temporare pentru cei evacuați”, informează Protv.

După evacuarea a peste 100.000 de persoane, pe aeroport încă spera să mai ajungă 1.5000 de apericani și peste zece mii de afgani.

Cu patru zile înainte ca SUA să își retragă definitiv trupele militare din Afganistan, ieri, cu puțin înaintea orei locale 18:00 au avut loc iminentele explozii, urmate de un schimb înverșunat de focuri. Potrivit talibanilor, cele două explozii care au avut loc vineri dimineață la aeroportul din Kabul au fost provocate de o mașină capcană și un atentator sinucigaș. Din nefericire, exploziile au făcut cel puțin 80 de morți iar printre cei răniți se numără atât talibani, cât și soldați americani.

Atentatorul sinucigaș s-ar fi aruncat în aer în preajma porții Abbey, unde zilele trecute erau staționate trupele britanice. A doua deflagrație s-a produs lângă hotelul Baron, unde sunt cazați soldații, dar și jurnaliștii britanici. La scurt timp, exploziile au fost revendicate de gruparea teroristă ISIS-K, de la Khorasan, o regiune de la granița afhano-pakistaneză. Aceasta se prezintă drept aripă a Statului Islamic original, care a controlat la un moment dat zone întinse din Siria și Irak.

„Mulți dintre ei sunt foști talibani care au trecut la ISIS ca să devină cei mai tari și mai răi băieți din cartier. Este mai degrabă o rivalitate locală între talibani și ISIS-K”, explică Peter Bergen, autorul cărții „The Risen and Fall of Osama bin Laden. În completarea acestuia, Colin Clarke, autorul cărții „După Califat: Statul Islamic”, adaugă: „ISIS nu are o agendă politică, considerând că doar Allah poate conduce. Și, chiar dacă talibanii încearcă acum să stabilească un emirat islamic, pentru cei din ISIS nu e suficient. Ei sunt și mai radicali. Vor să-i atragă și să-i recruteze pe cei mai înflăcărați sociopați din țară (…) Pot crea haos la aeroport ținând un avion care aterizează sau decolează. Asta e principala teamă”.

Nu este prima dată când gruparea teroristă ISIS-K acționează în acest sens. Din nefericire, aceasta este responsabilă de mai multe atentate sinucigașe cu zeci de victime în Afganistan. Pe unii dintre combatanții ISIS-K, chiar talibanii i-au scos din închisori, când au cucerit orașele afgane, la începutul lunii august.

Văzut ca principal vinovat pentru decizia de a retrage trupele militare americane după ce timp de 20 de ani acestea au împânzit Afganistanul, liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a transmis un mesaj către autorii atacului de la Kbul, afirmând că Statele Unite ale Americii nu vor uita niciodată și nu vor ierta. „Este o zi foarte grea. Am fost permanent în legătură cu oficialii militari. Am pierdut vieți care au servit securitatea noastră și a altora. Cei care au căzut astăzi sunt parte a nobililor cetățeni americani. Sunt niște eroi. Atacatorii trebuie să ştie: Nu vom ierta niciodată, nu vom uita niciodată. Vă vom vâna şi vă vom face să plătiţi. Am ordonat comandanţilor să facă planuri pentru a lovi obiective ale ISIS. Vom răspunde cu forţă şi precizie în momentul ales de noi şi în locul ales de noi. Teroriştii nu vor câştiga. Vom salva americanii, Vom scoate aliaţii afgani. America nu va fi intimidată (…) Atacul de azi a arătat de ce am dorit să opresc misiunea din Afganistan, care era extraordinar de periculoasă (…) Le vom oferi militarilor tot ceea ce doresc, inclusiv trupe în plus”, a precizat Biden, ținând un moment de reculegere în memoria soldaților căzuți la Kabul.

La scurt timp după aceste declarații, în presa internațională a apărut un interviu realizat cu actualul președinte al SUA, realizat în 2010 și în cadrul căruia acesta spunea că SUA ar trebui să plece din Afganistan, în ciuda costurilor umanitare, inclusiv a afectării drepturilor femeilor. „Dă-o dracului. Nu trebuie să ne facem griji pentru asta. Am făcut-o în Vietnam. Nixon și Kissinger au scăpat cu fața curată. Nu îmi trimit băiatul înapoi să-și riște viața pentru drepturile femeilor, chiar n-o să funcționeze, nu pentru asta sunt acolo”, ar fi spus Biden, al cărui fiu, Beau Biden a fost în Irak în 2008-2009.

Etichete:

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page