top of page

India confirmă cazuri rare de infecții cu ciuperci la pacienții bolnavi de Covid



În condițiile în care India este în prezent, epicentrul pandemiei de coronavirus la nivel mondial, luptându-se din greu cu varianta indiană depistată în această țară la sfârșitul anului trecut, problemele continuă să se țină lanț pentru cei peste 1 miliard și 360 de milioane de locuitori. Confruntându-se cu un bilanț de peste 25,2 milioane de cazuri de contaminare cu Covid-19, dintre care, mai mult de 279.000 de decese, autoritățile au confirmat recent și înregistrarea unor cazuri de infecție cu ciuperci pe care pacienții bolnavi de coronavirus le dezvoltă.

Astfel, pe lângă iminenta criză sanitară, suspendarea călătoriilor din alte țări, decesele accelerate, lipsa oxigenului, a medicamentelor, a paturilor de spital sau a locurilor de incinerat cadavrele celor răpuși de Covid-19, India mai trebuie să facă acum față și unor neobișnuite cazuri de infecție fungică rară și mortală care îi afectează atât pe cei care au coronavirus cât și pe cei care au trecut deja prin această boală. Mai mult, există deja și anunțul conform căruia, „ciuperca neagră”, așa cum au numit-o medicii indieni, a apărut și în Rusia. Pentru a calma spiritele, experții țin să sublinieze însă că mucormicoza, nu se transmite de la om la om, iar Rusia nu prezintă riscul unui focar în masă.

„Din câte știu, au existat doar cazuri izolate de mucormicoză la pacienții cu Covid-19. Alte infecții nu pot fi excluse. De asemenea, „ciuperca neagră” nu este adusă din India, deoarece pacienții se află într-o stare prea gravă pentru a călători”, a declarat un expert, confirmând că infecția, care are o rată de mortalitate de 50%, începe de obicei în nas înainte de a se răspândi în ochi și creier.

Un alt expert susține că mucormicoza se răspândește în climatul subtropical umed și este legată de utilizarea antibioticelor. „Ciuperca neagră se poate răspândi acolo unde pacienții sunt tratați cu antibiotice pentru infecții bacteriene, potrivit specialiștilor. Mucormicoza este de obicei cea mai agresivă la pacienții al căror sistem imunitar este slăbit de alte infecții. Persoanele care suferă de Covid-19, mai susceptibile de a contracta infecția fungică, includ persoanele cu diabet necontrolat, cei care au utilizat steroizi în timpul tratamentului și cei care au petrecut mult timp în secțiile de terapie intensivă”, a punctat acesta.

Conform specialiștilor, tratamentul implică îndepărtarea chirurgicală a tuturor țesuturilor moarte și infectate și administrarea unei medicații antifungice.

De altă parte, disperarea cu care se confruntă India în lupta împotriva pandemiei, îi determină pe oameni să reacționeze neobișnuit. Din cauză că India se confruntă cu o lipsă severă de oxigen medical, întrucât luptă cu un al doilea val Covid-19 devastator, membrii disperați ai familiilor celor contaminați sunt rugați să furnizeze propriile butelii de oxigen, bolnavilor. Această presiune, a creat însă cazuri neplăcute. Potrivit The New York Times, poliția din India a arestat trei persoane la începutul acestei luni după ce ar fi vopsit mai multe stingătoare pentru a arată ca buteliile de oxigen, cu scopul de a le vinde familiilor care au membri ce suferă de coronavirus. Din păcate, escrocii învinuiți au recunoscut că au vândut deja multe dintre buteliile false pentru aproximativ 180 de dolari fiecare. Mai grav este că, extinctoarele ar putea exploda dacă sunt umplute cu oxigen de înaltă presiune.

“Acest tip ar trebui să fie acuzat de omucidere. Se juca cu vieți”, a declarat pentru Times Mukesh Khanna, un voluntar local, care a depus o plângere a poliției cu privire la aceste fapte. Presupusa înșelătorie a fost descoperită după ce Khanna, care este voluntar pentru un ONG care furnizează butelii de oxigen gratuit pacienților cu Covid-19, s-a plâns poliției că o companie numită Varsha Engineering din Alipur, în statul Delhi, vinde astfel de butelii. Apoi, autoritățile au întreprins controale, confiscând 532 de stingătoare, cutii de vopsea spray și alte obiecte de acest fel.

Potrivit The New York Times, “în ultimele săptămâni, prețurile buteliilor de oxigen din India au crescut. Un bărbat a declarat luna trecută că a plătit aproximativ 600 de dolari pentru un cilindru. În SUA, spitalele pot cumpăra butelii de oxigen pentru aproximativ 80 de dolari”. În restul lumii, lupta împotriva noului coronavirus și a variantelor acestuia, continuă să fie susținută intens de campaniile de vaccinare, însă de altă parte, faptul că din ce în ce mai multe țări au început să își relaxeze restricțiile impuse de teama răspândirii virusului și își deschid și granițele pentru turiști, îi îngrijorează pe experți.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page