India și-a dezvoltat propriul vaccin anti-Covid. Covaxin are o eficacitate medie de 78%
Inevitabil, controversele care au apărut în jurul vaccinurilor anti-coronavirus dezvoltate de AstraZeneca și Johnson&Johnson a diminuat încrederea autorităților în aceste două companii. Acuzate că printre efectele sale secundare se poate ascunde și posibilitatea ca pacienții să formeze cheaguri de sânge după administrare, vaccinurile întâmpina acum problema lipsei de credibilitate. În acest sens, Uniunea Europeană a luat decizia de a renunța la cumpărarea a 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin AstraZeneca și Johnson&Johnson. Inițial, Comisia Europeană a semnat, în numele celor 27 de state membre, un contract cu privire la livrarea a 400 de milioane de doze cu laboratorul american J&J - din care a comandat doar 200 de milioane - şi unul cu privire la livrarea a 400 de milioane de doze cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca - dintre care a cumpărat 300 de milioane.
”Nu este nevoie să recurgem la opţiuni de achiziţionare a unor doze suplimentare. Deocamdată este prematur să spunem dacă UE ar urma să încheie în viitor alte contracte cu cei doi giganţi farmaceutici”, declară un oficial european implicat în negocieri cu laboratoarele.
Această decizie îi determină pe oficialii Uniunii Europene să își atingă obiectivul vaccinării a cel puțin 70% dintre europenii adulți până la sfârșitul verii doar cu vaccinurile livrate de către Pfizer-BioNTech și Moderna. Din păcate, această veste nu îi pică foarte bine companiei suedeze AstraZeneca, marcând o nouă distanțare între UE și acest gigant farmaceutic.
În ciuda suspiciunilor cu privire la vaccinul Johnson & Johnson, Grecia a anunțat astăzi că începând din 5 mai, este gata să administreze acest ser, oamenilor săi. “Aşteptăm decizii de la CDC şi FDA vineri şi apoi de la comitetul nostru naţional pentru vaccinare în următoarele zile. Vaccinările vor începe pe 5 mai”, a spus Marios Themistocleous, coordonatorul vaccinărilor. Grecia era de aşteptat să înceapă vaccinările cu J&J luni, înainte de apariţia îngrijorărilor cu privire la rapoartele despre tulburări foarte rare de coagulare a sângelui asociate vaccinului. Apoi a anunţat că va aştepta până la anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). Chiar dacă, în urma examinării a opt cazuri grave de tromboze în SUA, care a vaccinat mai mult de 7 milioane de persoane cu acest ser, a găsit legături posibile între cheaguri de sânge foarte rare și vaccin, EMA a recomandat utilizarea acestuia, susținând că beneficiile sunt mai mari decât riscurile.
De altă parte, lupta împotriva noului coronavirus rămâne puternic susținută de vaccinurile celor de la Pfizer-BioNTech și Moderna. Atât de strânsă este această competiție de achiziționare cu cele două vaccinuri încât inevitabil, oamenii sunt în stare de orice pentru a le obține. Astfel, Pfizer a descoperit că în Mexic și Polonia circulă versiuni false ale vaccinului său anticoronavirus pe care l-a dezvoltat împreună cu BioNTech. De altă parte, compania a avertizat că anonimatul oferit de comerţul electronic va face să crească răspândirea acestui tip de fraudă. În prezent, Pfizer lucrează îndeaproape cu autorităţile pentru a depista ameninţări aduse lanţului său de distribuţie.
Potrivit publicației americane, Wall Street Journal, cel puţin 80 persoane au primit la o clinică din Mexic astfel de doze false, vândute cu 1.000 de dolari fiecare. Aparent, ei nu au fost afectaţi fizic. ”Flacoanele, găsite în lăzi frigorifice portabile, aveau înscrise numere de lot diferite de cele trimise în ţară şi o dată de expirare greşită”, a spus Dr. Manuel de la O Cavazos, ministru al Sănătăţii din statul Nuevo León.
În ceea ce priveşte Polonia, aici autorităţile au descoperit în apartamentul unui bărbat flacoane cu tratament anti-riduri reetichetate ca vaccin Pfizer însă nicio persoană nu a fost vaccinată cu un astfel de ser în Polonia. În urmă cu o lună, și Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a declarat la rândul său îngrijorată că vaccinuri Pfizer falsificate au fost descoperite în Mexic şi că un astfel de produs poate fi în continuare în circulaţie în regiune.
În condițiile în care vaccinurile AstraZeneca și Johnson&Johnson sunt din ce în ce mai puțin dorite în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, India și-a dezvoltat propriul vaccin anti-Covid. Produs de laboratorul indian Bharat Biotech, Covaxin, are o eficacitate medie de 78%, conform rezultatelor preliminare ale studiului clinic de fază a treia. ”Eficacitatea împotriva formelor grave de Covid-19 a fost de 100%, cu un impact asupra diminuării spitalizărilor, în timp ce eficacitatea faţă de infecţia asimptomatică a fost de 70%. La studiul clinic au participat 25.800 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 98 de ani, monitorizaţi la mai mult de două săptămâni după ce au primit a doua doză de vaccin. Covaxin a demonstrat un istoric excelent de securitate în testele clinice pe oameni şi în folosirea în situaţii de urgenţă”, a declarat directorul executiv al Bharat Biotech, Krishna Ella.
Săptămâna aceasta, compania Bharat Biotech a anunţat creşterea capacităţii de producţie până la 700 de milioane de doze pe an, cea actuală fiind de 150 de milioane de doze pe an.
Deşi nu se cunosc deocamdată studii independente despre eficacitatea vaccinului Covaxin, acesta a fost deja autorizat în Mexic, Iran, Paraguay, Guatemala, Nicaragua, Guyana, Venezuela, Botswana şi Zimbabwe, iar preţul unei doze este cuprins între 15 şi 20 de dolari.
Comments