top of page

India îngrijorează planeta! Pandemia de Covid a îngenunchiat țaraDupă mai multe zile la rând în care India a șocat omenirea cu numărul extraordinar de mare de contaminări cu coronavirus, în ultimele 24 de ore, un nou record a fost înregistrat de autoritățile sanitare: 332.000 contaminări într-o singură zi. Potrivit Ministerului Sănătăţii din India, peste 2.300 de oameni s-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore din cauza Covid-19, India ajungând astfel la un număr de 185.000 de morţi iar sistemul medical al țării este acum la un pas de colaps. În numai câteva săptămâni, India a depășit Brazilia la numărul de cazuri de Covid-19 în lume, devenind în prezent, a doua țară cu cel mai mare număr de contaminări (15,9 milioane). Din păcate, această situație a pus sistemul medical la pământ. „Mama mea a murit. N-a primit oxigen şi a murit în chinuri. Era aici de cinci zile, începuse să-şi revină, dar apoi n-a mai primit oxigen. Abia mai putea respira şi a murit agonizând. Toţi cei de aici au murit”, mărturisește o femeie dintr-un spital din vestul Indiei.

Conform experților, vina cade pe oamenii care au dat dovadă de nepăsare dar și a autorităților care au decis relaxarea măsurilor de restricție într-o situație în care acestea ar fi trebuit întărite chiar. „Am fost ademeniți în această stare de complăcere, crezând că primele măsuri și-au făcut efectul, fie că vorbim de numărul de îmbolnăviri sau decese. Cifrele au început să scadă din octombrie până în ianuarie. Iar apoi a apărut acest sentiment propagat chiar de către experți cum că am fi atins imunitatea de turmă”, a declarat Srinath Reddy, Președintele Fundației pentru Sănătate Publică din India.

În prezent, imaginile în care ambulanțele gonesc pe șosele în căutarea de locuri în spitale sau imaginea gropilor comune în care sunt puși cei morți din cauza Covid-19, fac înconjurul lumii, tulburând opinia publică. Din păcate, veștile proaste continuă să se țină lanț în India. În această dimineață, 13 pacienți bolnavi de Covid au murit într-un incendiu izbucnit la secția de ATI de la un spital din apropiere de Mumbai, asta în condițiile în care, zilele trecute, alți 22 de oameni au murit tot în statul Maharashtra, din cauza unei pene în alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor timp de o jumătate de oră. La începutul lunii, alţi patru bolnavi şi-au pierdut viaţa într-un incendiu la o clinică privată din Maharashtra, după ce în martie un foc declanşat într-un spital din Mumbai făcuse 11 victime.

„Erau în jur de 90 de pacienți în spital. Transferăm pacienții care necesită oxigen în spitale din apropiere. Incediul a pornit din senin la ATI și în câteva minute încăperea a fost umplută cu fum”, a explicat Dilip Shah, manager de spital. ”Şaptesprezece pacienţi se aflau în unitatea de terapie intensivă a spitalului Vijay Vallabh atunci când a fost declarat un incendiu, iar 13 dintre ei au murit şi ceilalţi patru au fost transferaţi la alte spitale”, a declarat responsabilul Morrison Khavari. În cursul zilei de astăzi, prim-ministrul indian Narendra Modi are programate cel puţin trei reuniuni de criză consacrate aprovizionării cu oxigen a spitalelor şi disponibilităţii medicamentelor de primă necesitate.

Numai de la începutul lunii, India a înregistrat aproape 4 milioane de cazuri noi, cauzate mai ales de o ‘dublă mutaţie’ a virusului şi de evenimente de masă, precum sărbătoarea hindusă Khumb Mela. Potrivit experților, tulpina indiana este mai contagioasă decât cele apărute în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud.

„Această variantă, denumită B.1.617, a fost detectată în octombrie în vestul Indiei. Ea este descrisă drept dublu mutantă⁣, întrucât are două mutaţii preocupante la nivelul proteinei Spike prin care coronavirusul se ataşează celulelor umane. Prima dintre aceste două mutaţii, E484Q, este apropiată celei deja observate la variantele sud-africană şi braziliană, respectiv mutaţia E484K care este suspectată că scade eficacitatea vaccinării şi sporeşte riscul de infectare. A doua mutaţie, L452R, este de asemenea prezentă la o altă variantă a coronavirusului, cea descoperită în California, şi ea ar putea antrena o sporire a transmiterii virusului. Este însă prima dată când aceste două mutaţii sunt observate împreună la o variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 ce are o răspândire importantă. Aceste caracteristici stârnesc temerea că varianta indiană ar putea fi mai rezistentă la vaccinurile dezvoltate până în prezent pe principiul recunoaşterii proteinei Spike, fapt însă deocamdată nedovedit”, informează Protv.

Conform virusologului Bruno Lina, „mutaţia 484 poate fi parţial responsabilă pentru un eşec imunitar, dar ea singură nu este de ajuns. Trebuie ca ea să se asocieze în final şi altor mutaţii pe care încă nu le vedem la varianta indiană”, în timp ce Rakesh Mishra, de la Centrul de biologie celulară şi moleculară din oraşul indian Hyderabad estimează că „într-o săptămână sau două vom avea o estimare mai cantitativă a reacţiei variantei la vaccin”.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page