top of page

Haos la Congresul SUA. Simpatizanții lui Trump au încercat să împiedice validarea noului președinteRăzboiul dintre președintele nou ales Joe Biden, și președintele în exercițiu, Donald Trump pare departe de final. Chiar dacă divergențele între cei doi au apărut încă din campaniile electorale și au continuat la alegerile prezidențiale din luna noiembrie a anului trecut, nerecunoașterea înfrângerii de către Donald Trump precipită și mai mult lucrurile acum, cu câteva zile înainte ca Joe Biden să urce pe cel mai înalt fotoliu al planetei. Considerând că i-au fost furate voturile, Trump acuză că democrații joacă murdar încercând să îl dea jos cu forța de la Casa Albă. Trump este atât de populist încât a reușit chiar să convingă sute de americani de faptul că este ținta unei conspirații. Mai mult, în prag de învestire a noului președinte al Statelor Unite, Trump le-a cerut simpatizanților săi, să facă orice este posibil pentru a împidica tranziția de putere între republicani și democrați.

În cursul zilei de astăzi, Congresul american și-a reluat ședința comună pentru validarea voturilor din colegiul electorilor din cele 50 de state, aceasta fiind condusă de vicepreședintele SUA Mike Pence.

Fără să stea prea mult pe gânduri, mii de susținători ai lui Donald Trump s-au adunat în fața Capitolului din Washington, dărâmând mai multe bariere de securitate în încercarea de a intra în Congresul american și a împiedica validarea oficială a victoriei electorale a democratului Joe Biden. Furia protestatarilor a fost întâmpinată cu multă scandal de forțele de poliție, însă ciocnirile violente și haosul creat i-a făcut pe cei din urmă să piardă rezistența. Din păcate, potrivit şefului Poliţiei Districtului Columbia, Robert Contee, patru persoane au decedat în timpul violenţelor care au avut loc miercuri în zona Capitoliului. O femeie a fost împușcată de forțele de ordine în Capitoliu, iar celălalte trei au murit din cauza unor „urgențe medicale”. De asemenea, cel puţin 14 membri ai Poliţiei Metropolitane au fost răniţi. Doi au fost internaţi la spital, unul cu răni grave după ce a fost târât în mulţime, iar celălalt a fost lovit în faţă de un proiectil.

„Faptul că poliția de la Capitoliu a fost depășită de situație atât de rapid este absolut șocant”, a precizat Elizabeth Kennedy, jurnalist la Associated Press. Potrivit lui Andrew Harnik, fotograf la aceiași instituție jurnalistică „ofițerii de securitate au început să adune mobilier ca să baricadeze ușile. În acel moment, agenții Secret Service și-au scos armele și au început să strige somații. Unii aleși îi sfătuiau pe ceilalți să-și scoată din piept insignele care indică faptul că sunt membri ai Congresului.”

Înarmați cu arme dar și o violență de nedescris, unii dintre protestatari nu au reușit să scape arestărilor. Totodată, nici imaginil terifiante din Congresul de la Washington nu au reușit să scape ochilor lumii, făcând rapid, înconjurul planetei. Reacțiile nu au întârziat să apară. Dați-mi voie să o spun rapsicat: nu gloata conduce America! Legile conduc America”, a transmis republicanul Kevin McCarthy.

Senatorul democrat Chuck Schumer - care va conduce Senatul din 20 ianuarie, după victoria a doi democraţi în Georgia, a atribuit direct președintelui Trump pentru cele întâmplate. „Jumătate dintre alegătorii americani au fost convinși de președintele în exercițiu că, atunci când un partid pierde alegerile, rezultatele nu sunt legitime. Ce mesaj transmitem astăzi țărilor care ne studiază Constituția, ne copiază legislația și tradițiile în speranța că vor putea și ele clădi democrații fundamnetate pe acordul celor guvernați? Vreau să fie foarte clar. Cei care au comis aceste acte respingătoare nu pot fi numiți protestatari. Sunt insurgenți și insurectionisti. Idioți și asasini. Teroriști americani. Ei nu reprezintă America!”, a declarat Chuck Schumer.

„Dacă aceste alegeri ar fi răsturnate de simple declarații ale perdanților, atunci democrația noastră ar fi cuprinsă de o spirală a morții. Nicicodată întreaga națiune nu ar mai accepta rezultatul unor alegeri”, a completat iderul actualei majorități republicane a Senatului, Mitch McConnell. „Adevărul este că Joe Biden a câștigat alegerile, iar președintele Trump le-a pierdut”, a reamintit senatorul Mitt Romney.

Răzvrătirea populară încurajată de Donald Trump nu a rămas fără ecou. În timp ce numeroși angajați de la Casa Albă și-au prezentat demisiile în semn de protest, Facebook, Instagram și Twitter au suspendat temporar contul lui Donald Trump. „Am identificat două încălcări ale regulilor noastre pe pagina preşedintelui Donald Trump care duc la o suspendare de 24 de ore, ceea ce înseamnă că el pierde capacitatea de a posta pe platformă în această perioadă”, a explicat pe Twitter echipa de comunicare a companiei californiene.

Mark Zuckerberg a transmis un mesaj pe Facebook, prin care anunță că Trump nu va mai avea acces la contul său. „Evenimentele șocante din ultimele 24 de ore demonstrează clar că președintele Donald Trump intenționează să-și folosească timpul rămas în funcție pentru a submina tranziția pașnică și legală a puterii către succesorul său ales, Joe Biden. Decizia sa de a-și folosi platforma pentru a admite mai degrabă, decât a condamna acțiunile susținătorilor săi la clădirea Capitolului, a deranjat pe bună dreptate oamenii din SUA și din întreaga lume. Ieri am eliminat aceste declarații pentru că am considerat că efectul lor - și probabil intenția lor - ar fi să provoace violențe suplimentare. După certificarea rezultatelor alegerilor de către Congres, prioritatea pentru întreaga țară trebuie să fie acum să se asigure că cele 13 zile rămase și zilele după inaugurare trec în mod pașnic și în conformitate cu normele democratice stabilite. În ultimii câțiva ani, i-am permis președintelui Trump să folosească platforma noastră în concordanță cu propriile reguli, eliminând uneori conținutul sau etichetând postările sale atunci când acestea încalcă politicile noastre. Am făcut acest lucru deoarece credem că publicul are dreptul la un acces cât mai larg posibil la discursuri politice, chiar și discursuri controversate. Dar contextul actual este acum fundamental diferit, implicând utilizarea platformei noastre pentru a incita la insurecții violente împotriva unui guvern ales democratic. Credem că riscurile de a permite președintelui să continue să folosească serviciul nostru în această perioadă sunt pur și simplu prea mari. Prin urmare, extindem interdicția pe care am pus-o pe conturile sale de Facebook și Instagram pe termen nelimitat”.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page