top of page

Guvernul rus a acuzat Washingtonul că a creat isterie de războiRecent, mai multe imagini din satelit arătând trupe de militari ruși și tancuri aflate la granița cu Ucraina, au fost catalogate ca fiind semnalul unui potențial atac planuit de Rusia cu obiectivul de a cuceri țara vecină. În cazul unei astfel de amenințări, Statele Unite ale Americii au declarat că sunt gata să trimită în flancul estic al NATO. Mai mult, SUA sunt dispuse să impune noi măsuri economice severe.

Înainte de summitul online pe care președintele american, Joe Biden era așteptat să îl susțină cu omologul său rus, Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă a menționat public că îi va spune clar președintelui rus că SUA nu vor exclude o viitoare aderare a Ucrainei la NATO, așa cum a cerut Putin. Între timp, Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat luni cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, și a reiterat “sprijinul de neclintit” al Washingtonului în fața “agresiunii rusești”, a anunțat Departamentul de Stat american.

Într-un mesaj pe Twitter, Zelenskiy a declarat că el și Blinken au convenit să continue “acțiunea comună și concertată”.

„Cu aproximativ 100.000 de soldați ruși deja adunați la distanță de graniță, criza se află la cel mai grav moment din 2015, când Moscova a organizat o incursiune pe scară largă în Ucraina, trimițând în mod clandestin tancuri și artilerie pentru a încercui trupele ucrainene și obligând Kievul să semneze un acord de pace la Minsk, care de atunci a fost aproape de colaps. Prima intervenție militară rusă în Ucraina a dus la desfășurarea mai multor trupe și echipamente americane în Europa de Est iar de data aceasta va exista un răspuns similar. Cu siguranță că, dacă Putin ar interveni, ar exista o solicitare tot mai mare din partea aliaților de pe flancul estic și un răspuns pozitiv din partea Statelor Unite, pentru ca forțe și capacități și exerciții suplimentare să aibă loc acolo pentru a asigura siguranța și securitatea aliaților noștri de pe flancul estic în fața acestui tip de agresiune în Ucraina”, informează Protv.

De altă parte, Putin cere insistent garanții de securitate pentru Rusia, inclusiv o interdicție în ceea ce privește extinderea NATO sau sprijin militar pentru Ucraina. “SUA și-a exprimat în mod constant sprijinul pentru principiul că fiecare țară are dreptul suveran de a lua propriile decizii cu privire la securitatea sa. Aceasta rămâne politica SUA astăzi și va rămâne politica SUA și în viitor. Așa că acest lucru este direct și clar”, a reacționat oficialul american.

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au escaladat după ce, Rusia a acuzat guvernul ucrainean și pe Zelenskiy, că își pregătește propriul atac împotriva regiunilor din sud-estul Ucrainei controlate de forțele susținute de Rusia. Ucraina însă, neagă cu tărie aceste afirmații. Mai mult, Vladimir Putin acuză Washingtonul că a creat isterie de război în timp ce Ucraina subliniază că se opune cu tărie ca soarta ei să fie dictată de guvernul rus, fapt pentru care, cer ajutorul Occidentului.

În replică, Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în parlamentul său că Rusia are aproximativ 94.000 de soldați în apropierea graniței ucrainene și că ar putea pregăti o ofensivă care să înceapă la sfârșitul lunii ianuarie.

Atât analiștii occidentali, cât și cei ruși au declarat că Moscova amenință în mod credibil cu lansarea unei ofensive militare pe scară largă, deși există estimări diferite cu privire la cât de probabilă este o ofensivă rusă și ce ar putea să o declanșeze. “Aceasta este cea mai mare desfășurare militară rusă complet în afara ciclului pe care probabil că am văzut-o în această perioadă, cu siguranță din 2014 încoace. Mărimea acumulării - a doua din acest an - mișcările neobișnuite de trupe și eforturile de pregătire a rezerviștilor au fost mult mai elaborate decât cele necesare pentru a trimite o amenințare credibilă Ucrainei și aliaților săi occidentali. Ai putea să intimidezi sau să sperii oamenii cu o forță mult mai mică, desfășurată mult mai vizibil”, a declarat Michael Kofman, director al programului de cercetare în cadrul programului de studii despre Rusia de la thinktank-ul de securitate CNA.

Nu cred că Rusia se pregătește în mod iminent să lanseze o ofensivă. Dar Moscova a arătat că este pregătită să folosească forța dacă nu va putea negocia o schimbare a aranjamentului de securitate post-Război Rece în Europa. Există o adevărată linie roșie. Corect sau greșit. Dar Rusia percepe orice fel de aliniere militară între Ucraina și Occident, nu neapărat aderarea la NATO ... Acest lucru este văzut aici ca fiind absolut inacceptabil. Putin a arătat un interes personal în rezultatul conflictului. Nu este sub presiunea timpului, pentru că nu văd niciun semn că va pleca în curând. Dar el își vede datoria de președinte de a nu lăsa această problemă pentru următoarea conducere”, a explicat Fiodor Lukyanov, un important analist rus de politică externă.

Etichete:

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page