top of page

Grecia și Spania pun presiune pe UE să înființeze un certificat de vaccinare anti Covid



Speranțele europenilor cu privire la revenirea normalității de dinainte de pandemia de coronavirus au fost spulberate încă din luna decembrie când, Marea Britanie a anunțat apariția unei mutații a virusului pe teritoriul său. Din cauza acestei tulpini modificate, mai multe țări au suspendat imediat călătoriile către și din Marea Britanie numai că, mutația, cu 70% mai contagioasă, a trecut deja granițele Regatului, răspândindu-se rapid pe teritoriile mai multor state. Între timp, alte mutații descoperite în Africa de Sud și Brazilia au fost aduse de călători în Europa, amenințând astfel sacrificiile și eforturile deja draconice pe care autoritățile le depun în lupta cu pandemia.

Cu toate că mai multe țări europene se află în prezent în carantină națională, Uniunea Europeană face un apel către oameni și le cere să limiteze pe cât de mult posibil călătoriile în ideea de a combate răspândirea și mai rapidă a noilor tulpini de Covid-19. În cadrul unui summit virtual, liderii celor 27 de state membre ale Blocului comunitar au punctat cât de „gravă” este situația sanitară din Europa. Pentru a se asigura că oamenii vor ajuta în lupta demarată împotriva acestor noi mutații, Franța a anunțat că se pregătește să impună călătorilor din alte țări europene prezentarea unui test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. Această măsură este programată să înceapă de duminică, de la ea fiind exceptată cei care întrunesc călătorii esențiale.

„Toate călătoriile neesențiale trebuie puternic descurajate. Suntem tot mai îngrijorați pe tema diferitelor mutații ale coronavirusului. În acest sens, propun o nouă definiție mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie „roșu închis”. În cadrul Uniunii Europene, călătorii provenind din aceste regiuni ar putea fi suspuși obligației de a face un test înainte de plecare și de a intra în carantină la sosire. În ce privește țările din afara UE, propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esențiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare”, a completat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În cadrul aceluiași summit, europenii au ajuns să se înțeleagă și asupra recunoașterii reciproce atât a rezultatelor testelor PCR cât și a celor antigenice rapide. Eforturile statelor membre ale UE trebuie să se focuseze acum în jurul atingerii obiectivelor de creștere a secvențierii și accelerării campaniilor de vaccinare, dorindu-se imunizarea a 70% din populația adultă din Blocul comunitar, înainte de sfârșitul verii și 80% din personalul sanitar și cei în vârstă de peste 80 de ani, până în martie. „Este un effort enorm, dar realizabil”, a precizat Ursula Von der Leyen.

De altă parte, Președintele Comsiliului European, Charles Michel, a dat asigurări că toate mijloacele posibile „vor fi examinate pentru a asigura aprovizionarea rapidă cu vaccinuri”. În prezent, serul produs de compania americană Pfizer, cu care UE a încheiat cel mai mare contract de doze, și-a întârziat livrările promise. Momentan, Uniunea Europeană are un acord cu Pfizer și Moderna, urmând ca în curând, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) să își dea avizul și pentru vaccinele produse de AstraZeneca, Novavax și Valneva. Pentru că sunt extrem de nerăbdători și au nevoie de dozele promise, Austria, Grecia, Cehia și Danemarca i-au trimis lui Charles Michel o scrisoare comună, cerând ca procesul de aprobare a vaccinelor de către EMA să fie mai rapid.

De altă parte, Spania și Grecia au făcut apel pentru înființarea unui certificat de vaccinare „standardizat” în UE. Din cauza noilor tulpini și a fricii de noi cazuri, turismul este suspendat în toate colțurile europene, fapt pentru care, grecii consideră că prezentarea unui document care atestă vaccinarea, le va permite repornirea industriei turismului. „Prin introducerea în UE a unui certificat de vaccinare digital, convenit de statele membre, putem să ne redeschidem rapid, să relansăm turismul şi petrecerea timpului liber şi să le permitem cetăţenilor noştri să se mişte liber şi fără restricţii dintr-o ţară în alta”, a afirmat premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Ministrul de externe al Spaniei, Arancha Gonzalez, a afirmat că ţara sa insistă și ea pentru crearea unui astfel de certificat care să ajute la revitalizarea deplasărilor. „Ne îndreptăm inevitabil spre un certificat de vaccinare. Va fi un element foarte important pentru garantarea reluării în siguranţă a mobilităţii. Emiterea unui astfel de document ar trebui coordonată la nivel european sau chiar la nivel mondial. Un certificat de vaccinare le-ar permite oamenilor să călătorească, aşa cum se întâmplă acum cu testele PCR”, a declarat Arancha Gonzalez.

Israelul, care şi-a imunizat deja un sfert din populaţie, are în plan o strategie pentru obţinerea aşa-numitului „paşaport verde”. Potrivit autorităților israeliene, toți cei vaccinaţi cu ambele doze se pot înregistra online pentru obținerea unui document ce permite călătoriile „la liber”. Însemnând că aceștia nu mai trebuie să stea în carantină la revenirea în țară.

În Statele Unite, noul președinte ales, Joe Biden, a anunțat decizia de a plasa obligatoriu în carantină orice persoană care ajunge cu avionul pe teritoriile sale.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page