top of page

Graţie medierii egiptene, Israel şi Hamas au convenit joi seară o încetare a focului


Ultimele 11 zile au fost resimțite ca un iad atât pentru locuitorii Israelului cât și pentru cei din Fâșia Gaza, trăind cu frică în bătaia directă a amenințării rachetelor trimise dintr-o tabără în alta. După aceste unsprezece zile de coșmar, un oficial al grupării islamiste Hamas (aflată la putere în Fâșia Gaza) a confirmat că va exista un armistițiu mutual și simultan cu Israelul începând cu ora locală 02:00, joi spre vineri. De partea cealaltă, Cabinetul de securitate al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat aprobarea acestui acord unilateral, motivându-și decizia ca venind în urma presiunilor puternice făcute de Statele Unite pentru încetarea ofensivei.

Din nefericire, conflictul dintre cele două tabere, re-lansat cu multă înflăcărare în data de 10 mai, s-a soldat cu 244 de morți, înainte ca acesta să fie stins. În timp ce Israelul a pierdut `doar` 12 oameni, Fâșia Gaza plânge 232 de suflete (inclusiv mai mult de o sută de femei și copii). Cu toate că ura dintre palestinieni și evreii a debutat în 1948 când Israelul a fost declarat oficial un stat evreu, conflictul acesta a reprezentat cea mai sângeroasă luptă din ultimii ani între Israel și teritoriul palestinian. De data aceasta, luptele au început după mai multe zile în care au avut loc ciocniri între israelieni și palestinieni în Ierusalimul de Est. Mai precis, Ostilităţile au început pe 10 mai, cu un tir de de rachete al Hamas asupra Israelului în semn de “solidaritate” cu sutele de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, unde le-a fost restricţionat accesul.

Conform autorităților din Israel, aproximativ 4.000 de rachete au fost lansate spre teritoriul său de către militanții din Gaza.

“Dacă armata israeliană a redus capacităţile militare ale Hamas prin uciderea mai multor comandanţi din departamentele tehnic şi de informaţii şi prin distrugerea infrastructurii sale, mişcarea armată islamistă a reuşit în mod simbolic, potrivit analiştilor, să readucă în centrul atenţiei conflictul israeliano-palestinian. După aceste atacuri, Israelul a lansat o operaţiune menită să reducă capacităţile militare ale Hamas prin intensificarea atacurilor aeriene asupra Fâşiei Gaza, o enclavă cu o populaţie de două milioane de locuitori aflată sub blocadă israeliană de aproape 15 ani” , informează Protv.

Anunțul armistițiului a fost însă primit cu multe urale de bucurie în Fâșia Gaza unde, palestinienii au ieșit în stradă pentru a sărbători evenimentul. Meritul pentru această încetare a focului i se datorează însă Egiptului care a lucrat precum un mediator între cele două state. “Cabinetul (de securitate) a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor responsabililor din domeniul securităţii (...) de a aproba iniţiativa egipteană de încetare a focului bilateral şi fără condiţii’’, s-a arătat un comunicat al autorităţilor israeliene. Anterior, Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a desemnat două delegaţii în Israel şi Teritoriile Palestiniene Ocupate să conlucreze pentru respectarea armistiţiului.

De altă parte însă, conform unei declaraţii a unui înalt oficial al mişcării în faţa a mii de persoane adunate, Gruparea islamistă Hamas a revendicat “victoria” în această dimineață. “Aceasta este euforia victoriei”, a declarat Khalil al-Hayya, numărul doi al biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza, în timpul unui discurs adresat persoanelor reunite pentru a sărbători armistiţiul, promiţându-le totodată acestora reconstruirea caselor distruse de raidurile israeliene.

La nivel internațional, președintele american Joe Biden a declarat că încetarea focului între Israel şi Hamas reprezintă “o adevărată oportunitate” pentru a avansa în direcţia păcii. “Sunt convins că palestinienii şi israelienii merită în egală măsură să trăiască în siguranţă şi să se bucure de acelaşi nivel de libertate, prosperitate şi democraţie. Administraţia mea îşi va continua eforturile diplomatice discrete, dar hotărâte, pentru a se îndrepta către acest obiectiv”, a declarat Joe Biden la Casa Albă.

De asemenea, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a mulţumit preşedintelui american Joe Biden pentru rolul său în reuşita iniţiativei egiptene de mediere a unui încetări a focului în recenta escaladarea a violenţelor dintre israelieni şi palestinieni, într-o postare publicată pe Twitter. Preşedintele al-Sisi a declarat că atât el, cât şi preşedintele Biden, au identificat urgenţa gestionării cu diplomaţie a conflictului între toate părţile.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page