top of page

Goana vaccinurilor, o speranță în lupta împotriva noului coronavirus
În timp ce în lume, pandemia de coronavirus se întețește cu fiecare zi de forfota dinaintea sărbătorilor de iarnă, italienii și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt ținta unui scandal ce presupune detalii conspirationale. Potrivit The Guardian, OMS a fost acuzată că a conspirat cu ministerul sănătății italian pentru a înlătura un raport care dezvăluia gestionarea proastă a pandemiei de către guvernul de la Roma în primul val de Covid-19. Redactat de cercetătorul OMS Francesco Zambon și alți 10 colegi din Europa, raportul a fost finanțat de guvernul Kuweitului cu obiectivul de a furniza informații țărilor în care coronavirusul nu ajunsese încă, Italia fiind prima țară europeană grav afectată de pandemie și una din primele la nivel mondial. Numit „O provocare fără precedent: Prima intervenție a Italiei în fața Covid-19”, documentul de 102 pagini a fost publicat pe website-ul OMS în 13 mai și dat jos o zi mai târziu. Acesta afirmă că planul Italiei de combatere a unei pandemii nu a fost actualizat din 2006 și, din cauza lipsei de pregătire, răspunsul inițial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic și creativ”. Mai mult, Zambon a adăugat că a durat ceva timp până la formularea unor protocoale formale.

Documentul ar fi fost înlăturat la cererea lui Ranieri Guerra, directorul adjunct al OMS pentru inițiative strategice. „Guerra a fost director general pentru medicină preventivă în ministerul sănătății italian între 2014 și 2017 și prin urmare responsabil de actualizarea planului pandemic în conformitate cu noile recomandări ale OMS și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC)”, informează Protv. În prezent, Guerra este printre oamenii de știință care fac parte din echipa de lucru anti-Covid a guvernului italian. Planul neactualizat este o componentă crucială în investigațiile preliminare efectuate de procurorii din Bergamo, oraș aflat în Lombardia - epicentrul pandemiei de COVID-19 în Italia, legate de o posibilă neglijență criminală a autorităților.

Între timp, Canada a devenit a doua țară, după Marea Britanie, care a aprobat vaccinul anti-Coronavirus produs de gigantul farmaceutic Pfizer-BioNTech. Același ser este așteptat să primească undă verde și în Statele Unite până la sfârșitul acestei săptămâni, iar Israelul a anunțat deja că va începe campania de imunizare pe 27 decembrie după ce, ieri a primit primul stoc de vaccin. Potrivit experților, reacțiile alergice severe la vaccinuri sunt foarte rare. Conform profesorului David Salisbury, fost director al programului britanic de imunizare, se poate întâmpla la administratea unei doze într-un milion. Autoritatea britanică de reglementare a anunțat că este contraindicată inocularea celor cu istoric de reacții alergice severe la alimente, medicamente și vaccinuri. Mai ales cei din categoria persoanelor vulnerabile, care sunt vaccinate în aceste zile în Regatul Unit.

„Mereu va fi un anume risc de reacţii adverse. Însă trebuie să punem în balanţă beneficiile vaccinării cu o mică probabilitate să apară reacţii adverse”, a explicat Stephen Evans, profesor London School of Hygiene&Tropical Medicine. Mii de persoane au fost imunizate până acum în Regatul Unit fară să aibă reacții adeverse. Primul beneficiar al serului anti-Covid din Regatul Unit, Margaret Keenan, a părăsit spitalul din Coventry ca un erou. Se pregătește să sărbătorească alături de familie cea de a 91-a aniversare. În lupta cu pandemia de coronavirus, Canada a contractat pentru început 20 de milioane de doze din acest ser, suficiente pentru inocularea a 10 milioane de persoane.

În Australia însă, un candidat promițător pentru vaccinul anti coronavirus a fost abandonat după ce participanții la studiu au oferit rezultate HIV fals pozitive. Guvernul Australiei aprobase deja cumpărarea a 51 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de compania locală CSL și Universitatea din Queensland (UQ), iar acum, Executivul se pregătește să acopere deficitul astfel creat prin comanda altor vaccinuri. De altă parte, Guvernul australian a declarat că a încheiat un acord pentru vaccinul Novavax și și-a îmbunătățit comanda existentă pentru vaccinul de la Oxford / AstraZeneca.

Vaccinul australian se dovedise eficient în producerea anticorpilor în prima etapă a studiilor însă a generat, de asemenea, și anticorpi HIV la unii subiecți - ceea ce a însemnat că arăta un rezultat fals pozitiv pentru HIV. Testarea ulterioară a dovedit ulterior că HIV nu era prezent, în realitate.

CSL și UQ au spus că remedierea erorii va dura aproximativ un an, determinând decizia de abandonare a proiectului. “Era probabil să funcționeze. Dar știam că nu vrem să avem probleme cu încrederea, iar acest test fals pozitiv ar fi cauzat o oarecare confuzie și lipsă de încredere”, a spus Brendan Murphy, secretar al Departamentului de Sănătate din Australia. Potrivit lui Paul Young, coordonatorul vaccinului, decizia este una„devastatoare după 11 luni de trăire și respirație a acestui proiect”.„Deși este o decizie dificil de luat, necesitatea urgentă a unui vaccin trebuie să fie prioritatea tuturor”, a spus el.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page