top of page

Germania: „Următoarele două săptămâni vor fi decisive pentru războiul rusesc în Ucraina”Strigătul de ajutor al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, la adresa comunității internaționale nu rămâne fără răspuns. În ciuda faptului că nu pot interveni fizic în războiul dintre Ucraian și Rusia, mai multe țări au decis să-i sprijine pe ucraineni fie prin impunerea de sancțiuni dure, fie prin alimentarea Ucrainei cu armament. Astfel, după ce liderul de Kiev a insistat că războiul ar putea fi terminat imediat ce țara sa va avea armele de care este nevoie să lupte împotriva Rusiei, Statele Unite, Finlanda, Republuca Cehă, Marea Britanie și Olanda, i-a trimis acestuia de urgență armament greu.

Recent, și Germania s-a alăturat listei de țări care dau o mână de ajutor Ucrainei. „Ucraina va primi în zilele următoare arme grele, între care tancuri de luptă din partea partenerilor europeni pentru a o ajuta să contracareze ofensiva rusă. Acestea vor fi tancuri de luptă, vehicule blindate şi alte echipamente pe care ţările le pot ceda Ucrainei. Acest material va fi livrat în zilele următoare, în timp ce experţi militari afirmă că următoarele două săptămâni vor fi decisive pentru războiul rusesc în Ucraina”, a declarat joi ministrul apărării german, Christine Lambrecht într-un interviu acordat canalului de informaţii n-tv.

Această decizie a Germaniei vine în urma tirului de critici aduse cancelarul Olaf Scholz în ceea ce privește reticența de a ajuta Ucraina și a se alătura listei de țări care vor trimite armament lui Volodimir Zelenski.

„Fiecare ţară decide ce poate dona şi noi garantăm că le vom susţine pentru a-şi reconstitui stocurile cu scopul ca ţările Europei de Est să-şi poată asigura apărarea propriului teritoriu. Germania va instrui soldaţi ucraineni să utilizeze obuziere blindate de tipul Panzerhaubitze 2000. Nu putem livra arme noi înşine, Bundeswehr-ul nu are mijloacele necesare, dar acolo unde putem ajuta sau instrui, o vom face”, a detaliat ministrul social-democrat, fără a preciza termenul pe care l-ar lua înlocuirea de echipamente.

„Germania, care a livrat deja arme defensive, asigură că nu este în măsură să ia mai mult din rezervele Bundeswehr-ului pentru că altfel nu şi-ar mai putea asigura angajamentele faţă de NATO şi nici apărarea propriului teritoriu”, informează Protv.

Un alt ajutor important pentru ucraineni vine din partea celei mai puternice armate din lume, Statele Unite ale Americii. Conform președintelui american. Joe Biden, SUA vor trimite încă 800 de milioane de dolari ajutor militar pentru a spori şi mai mult capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas, cu arme de artilerie grea, obuziere, muniţie şi mai multe drone tactice.

„Nicio navă care a navigat sub pavilion rusesc sau care este deţinută sau operată de interese ruse nu va avea voie să intre în porturile Statelor Unite. Anunţ un alt pachet în valoare 800 de milioane de dolari pentru a spori şi mai mult capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas, cu arme de artilerie grea, obuziere, muniţie şi mai multe drone tactice. E un alt tip de teren, necesită arme pentru a avea eficienţă maximă. Am trimis arme cu o viteză record Ucrainei (...) 15 milioane de gloanţe şi obuze, 10 sisteme antitanc pentru fiecare tanc rusesc trimis în luptă.

Transmitem la timp informaţii Ucrainei pentru a se apăra. De asemenea, SUA intermediază transferul de arme trimise de alţi parteneri (...) Slovacia a trimis sisteme antiaeriene de tip S300. Nu putem spune public tot ce fac partenerii.

Anunţăm un flux continuu de arme, aproape am epuizat capacitatea de a scoate arme din stocurile naţionale.

Pentru a susţine Ucraina pe toată durata acestei lupte, săptămâna viitoare va trebui să trimit Congresului o cerere suplimentară de buget pentru a menţine continuu fluxul de arme şi muniţii pentru curajoşii luptători ucraineni şi să continuăm să oferim asistenţă economică poporul ucrainean”, a declarat liderul americanilor.

Aflat în vizită la Casa Albă, Premierul ucrainean, Denîs Şmîhal, a transmis că Ucraina va câştiga, deoarece adevărul şi prietenii sunt de partea ei.

„Ucraina va câştiga, deoarece adevărul şi prietenii sunt de partea noastră. M-am întâlnit astăzi, la Washington, cu preşedintele Biden. Recunoscător pentru sprijinul acordat ucrainenilor şi ajutorul financiar suplimentar în valoare de 800 de milioane de dolari. Împreună vom opri agresiunea rusă şi vom reconstrui Ucraina”, a declarat premierul ucrainean pe Twitter.

Totuși, potrivit lui Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean, războiul din Ucraina se poate încheia prin negocieri directe între Putin şi Zelenski. „Deşi desfăşurarea negocierilor este posibilă, Ucraina aşteaptă să evalueze cum va progresa ofensiva militară a Rusiei în estul ţării în zilele următoare. Echipa de avocaţi, consultanţi şi grupul de negocieri din partea ucraineană lucrează la acest aspect. În consecinţă, sperăm că poziţiile preşedintelui Volodimir Zelenski vor fi extrem de puternice în cadrul acestor negocieri. Au suficiente resurse, suficiente rachete, din păcate, continuă să ne bombardeze oraşele. Încă au personal şi echipamente de care nu le pasă că le-au distrus pe câmpurile noastre. Aşadar, să aşteptăm puţin, apoi vom putea judeca poziţiile părţilor, în primul rând pe cea a preşedintelui Ucrainei, la viitoarele întâlniri bilaterale”, subliniat oficialul ucrainean.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page