top of page

Germania prelungește carantina impusă în decembrie


Începutul lui 2021 este departe de a aduce bucurie oamenilor care sperau ca vaccinurile produse de giganții farmaceutici să încheie pandemia de coronavirus și să readucă normalitatea de dinainte de primul caz de Covid-19 apărut într-un oraș chinezez, la finalul lui 2019. Noua tulpină de coronavirus, caracterizată ca fiind 70% mai contagioasă decât virusul știut până acum, a determinat o explozie de cazuri atât pe teritoriul Marii Britanii, unde a fost descoperită, cât și în restul lumii, acolo unde au fost confirmate deja cazuri cu această mutație.

Pentru a evita răspândirea și mai rapidă a virusului, mai mulți lideri europeni au decis să prelungească carantinele naționale impuse dinainte de sărbătorile de iarnă, menajând sistemele de sănătate care se luptă din răsputeri cu zeci de mii de cazuri noi, în fiecare zi. Din această categorie a ales să facă parte și Germania. Potrivit Cancelarului german, Angela Merkel, Germania este ultimul stat european care prelungește carantina impusă în decembrie, și în unele regiuni, chiar înăsprește măsurile, într-o încercare disperată de a limita răspândirea virusului.

În cursul zilei de astăzi, la finalul îmtâlnirii cu cei 16 premieri ai statelor federale germane, Angela Merkel a anunțat decizia de a extinde perioada carantinei cu încă trei săptămâni. „Suntem acum în situații-limită în unele spitale și din această cauză suntem nevoiți să impunem noi restricții astăzi. Vrem să prelungim restricțiile pe care le-am anunțat în decembrie până pe 31 ianuarie și vom înăspri măsurile în unele regiuni”, a transmis lidera de la Berlin. Această veste nu este primită cu multă bucurie, mai ales că unele afaceri au de suferit din cauza limitării circulației și a obligativității închiderii publicului. „Nu e nicio perspectivă. Și avem nevoie urgentă de așa ceva din partea guvernului și a statelor federale. Măcar acum, un răspuns la cum vor continua lucrurile în general. Asta e ceea ce lipsește”, a mărturisit Christopher Becker, directorul Asociației Restaurantelor și Hotelurilor.

În Marea Britanie, Scoția și Anglia au fost printre primele țări europene care au anunțat oficial că vor impune carantină națională după Anul Nou. Începând de astăzi, ambele țări sunt total închise, iar locuitorii sunt rugați să iasă din case doar cu un motiv întemeiat. Cu toate că premierul britanic, Boris Johnson a declarat că această carantină va dura până la jumătatea lunii februarie, unul dintre miniștrii săi a susținut că perioada de carantină ar putea fi mai lungă.

„Nu putem anticipa cu certitudine că vom reuşi să ridicăm restricţiile în săptămâna care începe pe 15 sau pe 22 februarie. Cred că e corect să spunem că, odată ce intrăm în luna martie, ar trebui să putem ridica unele dintre aceste restricţii, dar nu neapărat în totalitate”, a precizat Michael Gove, șef de cabinet. După ce a fost prima țară europeană care a aprobat un vaccin anti-coronavirus și a început campania de vaccinare la începutul lunii decembrie, Marea Britanie se poate lăuda acum cu 1,3 milioane de britanici imunizați. De cealaltă parte, scoțienii iau și mai în serios lupta împotriva noului coronavirus. După ce în presă au apărut zvonuri potrivit cărora președintele american, Donald Trump ar vrea să vină în Scoția ca să joace golf în ziua în care președintele ales, Joe Biden, va depune jurământul, premierul scoțian a anunțat că nu are de gând să facă compromisuri. „În acest moment nu permitem nimănui să intre în Scoţia fără un motiv esenţial, iar asta se aplică (lui Trump) aşa cum se aplică oricui. Să vină în Scoţia ca să joace golf nu e ceea ce aş numi un motiv esenţial”, a declarat Nicola Sturgeon, premierul Scoției.

În Franța, campania de vaccinare se desfășoară mult mai lent decât se aștepta. În cele șase zile de când a început vaccinarea, abia 500 de oameni au fost imunizați. Această încetinire a adus critici la adresa guvernului. Ministrul Sănătății, Olivier Veran, a luat însă apărarea strategiei guvernamentale, care îi vizează cu prioritate pe vârstnicii din centre. Oficialul a promis că ritmul vaccinării va crește, dar guvernul nu va renunța la măsurile de siguranță menite să-i convingă și pe sceptici să se vaccineze. „De acum, vom amplifica, accelera şi simplifica strategia noastră de vaccinare. Extindem vaccinarea imediată pentru încă două categorii, la vârsta de peste 50 de ani: pompieri şi îngrijitori la domiciliu”, a declarat Olivier Veran, ministrul Sănătății.

În estul Europei, Rusia se laudă cu un milion de persoane vaccinate împotriva Covid-19. Desigur, rușii au folosit propriul vaccin, Sputnik V. Locul patru în lume la numărul de cazuri de coronavirus, autoritățile ruse au început campania de vaccinare încă de luna trecută. Conform directorului Institutului Gamaleya care a dezvoltat vaccinul, până în prezent nu au fost raportate reacții adverse noi.

De la începutul epidemiei de coronavirus, s-au înregistrat 3.308.601 de cazuri de contaminare. Numai miercuri, Rusia a confirmat 24.217 cazuri noi, între care 5.142 la Moscova. Conform autorităților ruse, 445 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, numărul deceselor raportate în Rusia ajungând la 59.951, deşi rata ridicată a mortalităţii sugerează că cifra reală este mult mai mare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page