Fostul președinte afgan și-a cerut scuze pentru fuga sa în cele mai dificile momente din țară
La aproape o lună de când talibanii au preluat puterea în Afganistan, ameninșând drastic viețile civililor (în special al femeilor), fostul președinte, Ashraf Ghani a încercat să explice public, fugirea sa bruscă din Kabul, în condițiile în care insurgenții au încercuit orașul în data de 14 august.
Astfel, într-o declarație transmisă miercuri, Ghani și-a cerut scuze poporului afgan pentru ceea ce a făcut, afirmând că nu a avut nicio altă opțiune, întrucât echipa sa de securitate i-a confirmat faptul că rămânerea sa în oraș ar declanșa lupte stradale, ceea ce nu s-a mai văzut la Kabul de la războiul civil din anii 1990. Cu toate că „a fost cea mai dificilă alegere din viața sa”, fostul președinte a acceptat să plece din capitala Afganistanului pentru a evita noi vărsări de sânge. De altă parte, Ashraf Ghani și-a exprimat regretul că, aemenea predecesorilor săi, nu a reușit să aducă pacea și prosperitatea în Afganistan.
„Regret profund că propriul meu capitol s-a sfârşit cu o tragedie similară cu cea a predecesorilor mei", a spus el. Referitor la acuzația făcută de fostul ambasador afgan în Tadjikistan, Zahir Aghbar, conform căreia, Ghani a luat cu el 169 de milioane de dolari când a fugit din Afganistan, fostul lider de la Kabul a negat afirmația, asigurând că este gata să se supună unei anchete pentru a-şi demonstra nevinovăţia.
„Declaraţia fostului şef de stat nu menţionează nimic despre noul cabinet taliban anunţat marţi la Kabul, dar fostul preşedinte a spus că a fost întotdeauna de părere că democraţia este singurul mod de a avansa spre un Afganistan suveran şi paşnic”, informează Protv.
Între timp, principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a anunțat la începutul acestei săptămâni, că Mohammad Hassan Akhund va fi cel care va conduce guvernul afgan, iar cofondatorul mișcării talibane, Abdul Ghani Baradar va fi numărul doi în noul executiv de la Kabul, urmărind să conducă ciroul politic al mișcării talibane. Lista liderilor care vor conduce Afganistanul la trei săptămâni de la preluarea puterii de către insurgenți, îi menționează și pe: Amir Khan Muttaqi – noul ministru de externe și Sarajuddin Haqqani, fiul fondatorului reţelei Haqqani, desemnată drept organizaţie teroristă de SUA - noul ministru de interne. De altă parte, mollahul Mohammad Yaqub, fiul mollahului Omar, fondator al mişcării talibane, a fost numit ministru al apărării.
Potrivit purtătorului de cuvânt al talibanilor, toate numirile sunt cu caracter provizoriu, a precizat Zabihullah Mujahid.
În ceea ce îl privește pe Mullah Hassan Akhund, jurnaliștii de la The Mirror scriu că acesta se află pe lista ONU a terorismului, iar Sirajuddin Haqqani a devenit ministru de interne, în ciuda faptului că Statele Unite ale Americii i-au pus anterior o recompensă de 5 milioane de dolari pe capul său. „Deocamdată nu este clar care va fi rolul mollahului Haibatullah Akhundzada, liderul actual al mişcării talibane, care nu a fost văzut sau auzit în public după căderea guvernului afgan susţinut de Occident şi capturarea capitalei Kabul de către talibani, la jumătatea lunii august”, informează Protv.
Conștienți că imaginea lor nu este una pozitivă în comunitatea internațională, talibanii au încercat să dea asigurări atât afganilor cât şi ţărilor străine că nu vor reveni la brutalitatea manifestată în perioada 1996-2001 când au mai deţinut puterea în Afganistan. Totuși, potrivit unui oficial din cadrul grupului islamist, femeilor de exemplu, le va fi interzis să practice vreun sport sub noul guvern, această decizie afectându-le chiar și pe cele care fac parte din echipa națională de cricket.
Într-un interviu acordat postului de televiziune australian SBS, șeful adjunct al comisiei culturale a talibanilor, Ahmadullah Wasiq, a declarat că sportul feminin nu este considerat nici adecvat, și nici necesar. „Nu cred că femeilor li se va permite să joace cricket, pentru că nu este necesar ca ele să joace cricket. În cricket, ele s-ar putea confrunta cu situații în care fața și corpul lor nu vor fi acoperite. Islamul nu permite ca femeile să fie văzute astfel. Este era mass-media și vor exista fotografii și videoclipuri, iar apoi oamenii se vor uita la ele. Islamul și Emiratul Islamic (n.r. - Afganistanul) nu permit femeilor să joace cricket sau să practice sporturi în care se expun”, a declarat Wasiq.
Oficialii consiliului de cricket din Afganistan au anunțat că nu au fost informați oficial despre ce se va întâmpla cu echipa feminină de cricket, dar competițiile au fost deja suspendate.
Comments