top of page

Fost agent KGB: „Vladimir Putin suferă de paranoia și teama de trădători”


Decizia președintelui rus, Vladimir Putin, de a ataca Ucraina și a declanșa astfel un război nemilos într-o Europă a secolului XXI este un gest care a șocat întreaga planetă. Cu riscul declanșării unui Război Mondial, Putin și-a asumat riscul șantajându-le astfel pe țările care vor să intervină în ajutorul Ucrainei, cu bomba nucleară.

Aceste acțiuni sunt puse pe seama unor reacții necontrolate ale liderului de la Kremlin, speculându-se că ar fi bolnav sau chiar dement. În acest sens, însuși un fost agent KGB a declarat pentru presa din Marea Britanie că „este posibil ca Vladimir Putin să sufere de Parkinson și de demență în stadiu incipient în timp ce paranoia și teama sa față de trădători îl înnebunesc”.

În vârstă de 62 de ani, Boris Karpichkov a declarat că nici măcar membrii cercului intim al lui Putin nu ar fi fost informați despre starea sa de sănătate pentru a-i proteja imaginea de „om puternic”.

„El (n.r. - Putin) este nebun și este obsedat de idei paranoice. El vede literalmente pe toată lumea, inclusiv pe cei din interiorul serviciilor de securitate rusești și chiar din cercul său apropiat, ca fiind ‘trădători’. Este atât de suspicios și atât de obsedat de ideile sale paranoice încât poate fi comparat acum cu tiranul Stalin.

Nu sunt eu însumi medic... dar există o îngrijorare serioasă că Putin suferă de numeroase afecțiuni fizice, posibil de la accidentările sportive din anii tinereții sale. Acest lucru este alături de unele probleme care afectează persoanele în vârstă, cum ar fi demența în stadii incipiente. Dar el este bine cunoscut în cercul său de apropiați ca fiind o persoană care ‘nu uită nimic’ și care își amintește detalii despre mulți oameni pe care i-a întâlnit”, a adăugat fostul spion rus.

O altă problemă potențială ar putea fi, judecând după modul în care se mișcă, că Putin poate suferă de stadiile inițiale fie ale bolii Parkinson, fie de o altă tulburare gravă cauzată de o formă de cancer, o tumoare pe creier, de exemplu”, susține fostul agent.

Până în prezent, oficialii de la Kremlin au negat în repetate rânduri că există ceva în neregulă cu liderul lor, care împlinește 70 de ani în octombrie.

„Dar Putin a părut confuz și fără suflare în timp ce își croia drumul în ultimul său discurs, amenințând Occidentul cu armele nucleare. Președintele părea că se străduiește să își tragă sufletul și s-a oprit de mai multe ori în timpul discursului adresat politicienilor, împiedicându-se de cuvinte și părând epuizat”, informează Protv, adăugând că săptămâna trecută, în timpul discuțiilor cu ministrul apărării, Serghei Șoigu, Putin a fost filmat în timp ce se agăța de masă și se apleca, stârnind noi zvonuri că ar putea suferi de Parkinson.

„Este un Putin uimitor de slăbit în comparație cu omul pe care l-am observat chiar și în urmă cu câțiva ani. Un președinte sănătos nu ar fi avut nevoie să se țină sprijinit cu o mână întinsă pentru a face pârghie și nu ar fi fost preocupat de menținerea ambelor picioare lipite de pământ”, a analizatProfesorul Erik Bucy, expert în limbajul trupului de la Texas Tech University.

Speculațiile privind starea de sănătate a liderului de la Kremlin sunt alimentate și de o altă înregistrare video în care Putin șchiopătează și face o grimasă în timp ce mergea în timpul discuțiilor de la Moscova cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

De altă parte, Kremlinul a respins astăzi speculaţiile potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin ar intenţiona să declare în mod oficial război Ucrainei şi o mobilizare generală la 9 mai când Rusia celebrează victoria Uniunii Sovietice împotriva armatei naziste în cel De-al Doilea Război Mondial. Această ipoteză a apărut după ce, citând oficiali americani şi occidentali, CNN a lăsat să se înţeleagă într-un comentariu difuzat la începutul acestei săptămâni că preşedintele Vladimir Putin ar putea declara, în mod oficial, război Ucrainei la 9 mai, o mişcare care ar permite mobilizarea completă a forţelor de rezervişti în Rusia, în condiţiile în care trupele ruse se pare că se află în impas în Ucraina.

„Nicio şansă să se întâmple asta. Este un nonsens!”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Conform Reuters și Interfax, Putin urmează să susţină un discurs la 9 mai şi să supervizeze, în calitate de comandant suprem al armatei ruse, o paradă militară în Piaţa Roşie din Moscova.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page