top of page

False certificate cu rezultat negativ la Covid, se vând ilegal pe mai multe aeroporturi din Europa



Dacă inițial, speranța omenirii pălea în fața veștilor îngrijorătoare cu privire la numărul record de contaminări cu coronavirus sau a deceselor cauzate de această boală, în prezent, oamenii sunt interesați de campaniile de vaccinare și care este rata de imunizare pentru a se putea întoarce la normalitate. În Uniunea Europeană, spre exemplu, există un volum accelerat de vaccinare în ideea de a proteja cât mai multe persoane înainte de răspândirea masivă a celor trei mutații de coronavirus depistate deja pe teritoriile europene. În acest sens, alianța Pfizer-BioNTech a promis 75 de milioane de doze cu vaccin în plus, pentru Uniunea Europeană în al doilea trimestru al anului, în timp ce AstraZeneca (în parteneriat cu Universitatea Oxford) s-a angajat să livreze încă 8 milioane de doze, până în luna martie. Cu cele 75 de milioane de doze promise de la gigantul farmaceutic american, țările din Uniunea Europeană ar urma să primească în 2021, 600 de milioane de doze, suficiente pentru imunizarea a 300 de milioane de oameni.

Până în prezent, în Europa, Marea Britanie rămâne țara cu cea mai mare rată de vaccinare, în condițiile în care, numai într-o singură zi, aproape 600.000 de oameni, în total fiind vaccinate aproape 9 milioane de persoane. Germania așteaptă dozele de vaccin promise de Bruxelles, dar în același timp, vrea să se asigure că nimeni nu va suferi din cauza întârzierilor de livrări sau alte motive. „Trebuie să ne asigurăm, în avans, că vom avea acces la capacitățile de producție din Germania și Europa și trebuie să le rezervăm, ca măsură de protecție”, a declarat Jens Spahn, ministrul german al Sănătății.

Peste ocean, în Statele Unite ale Americii, mai mult de 31 de milioane de americani au primit deja prima doză de vaccin. De altă parte, potrivit autorităților americane, în timp ce numărul spitalizărilor a scăzut ușor, media săptămânală a cazurilor de contaminare este similară cu ce se raporta și în luna decembrie, iar media zilnică a deceselor asociate cu Covid-19 este mai mult decât dublă. „Valul de infectări provocat, cel mai probabil, de noua variantă din Anglia se va produce în următoarele 6-14 săptămâni. Și, dacă se va întâmpla asta, vom asista la ceva ce n-am mai văzut în această țară”, a mărturisit Michael Osterholm, specialist în boli infecțioase de la Universitatea din Minnesota.

În Brazilia, situația continuă să fie una alarmantă, după ce spitalele au ajuns să atingă limita numărului de pacienți bolnavi cu coronavirus. Epicentrul dezastrului este orașul Manaus, aflat în mijlocul pădurii amazoniene, de unde a erupt noua tulpină a virusului, numită și varianta braziliană. În raport cu cele 210 milioane de locuitori, în Brazilia au fost administrate doar un milion de doze cu ser anti-Covid. Pentru această situație este criticat însuși președintele brazilian, Jair Bolsonaro care, nu doar că a zdruncinat încrederea oamenilor în vaccin, dar nici nu a asigurat țării, din timp, un număr suficient de vaccinuri. „Dacă te transformi într-un aligator, e problema ta. Dacă ești o femeie și îți crește barba, ori vocea unui bărbat devine pițigăiată, eu n-am nimic de-a face cu asta”, a transmis Jair Bolsonaro. În opinia acestuia, nicio țară nu s-a descurcat mai bine ca a lui în pandemia de coronavirus, cu toate acestea însă, datele oficiale arată că aici au murit aproape 225.000 de persoane – cifră ce reprezintă al doilea cel mai mare bilanț din lume.

În prezent, Brazilia a semnat un contract cu AstraZeneca pentru fabricarea a 100 de milioane de doze din acest vaccin în Brazilia, dar până acum nu s-a produs nici măcar un flacon. De altă parte, Brazilia a negociat cu mai multe țări, achiziția unor vaccinuri anti coronavirus însă nimeni nu știe când și dacă acestea vor sosi. Spre exemplu, după ce a negociat direct cu China pentru livrarea vaccinului chinezesc Sinovac, Guvernul de la Sao Paolo s-a trezit forțat că trebuie să le predea pe toate guvernului federal. În restul lumii, există încă peste 100 de țări care nu au lansat încă campaniile de vaccinare.

Frustrarea adusă de pandemia de coronavirus, măsurile de restricție impuse și carantinele forțate îi determină pe oameni să nu mai aibă răbdare până la eliminarea totală a virusului și cer insistent reîntoarcerea la normalitate. Mulți chiar, ignoră recomandările de a nu călători dacă nu este esențial chiar și cu riscul de a plăti foarte mult pe testele negative de coronavirus sau acceptând carantina la destinație. Nerăbdarea acestora a născut însă și oportunitatea de afaceri ilegale. Recent, agenția europeană de poliție Europol, a avertizat călătorii să nu cumpere, pe aeroporturi, certificate fasle cu teste negative de coronavirus de la crima organizată. Acest avertisment vine în urma arestării mai multor suspecți care vindeau false certificate de necotaminare, atât pe aeroporturi din Marea Britanie și Franța, cât și online sau prin intermediul unor mesagerii pe telefon în Spania și Olanda.

„Este foarte probabil ca infractori să profite de ocazie pentru a produce și vinde false certificate de teste Covid-19, atât timp cât vor fi menținute restricțiile de călătorie din cauza pandemiei. Dată fiind amploarea mijloacelor tehnologice disponibile, cu imprimante de înaltă calitate și diverse programe, falsificatorii sunt capabili să producă documente false sau contrafăcute de înaltă calitate”, a transmis Europol.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page