top of page

Extremiștii europeni dau vina pe evrei pentru pandemia de coronavirusIndiferent ce se întâmplă în lume, oamenii s-au obișnuit să dea vina pe evrei, crescând astfel șansele antisemitismului. De data aceasta, fenomenul global, care se referă la apariția pandemiei de coronavirus a reactivat teoriile antisemite ale conspirației atât în Europa cât și în Statele Unite. Îngrijorate de ura antevreiască atât comunitățile evreiești, cât și guvernele, au tras semnale de alarmă asupra acestui fenomen.

Potrivit lui Elie Rosen, președintele comunității evreiești din Granz, Austria, bunicii l-au învățat mereu să țină capul jos, să nu iasă în evidență pentru că istoria Holocaustului s-ar putea oricând repeta. Vara trecută însă, sinagoga în care Rosen oficiază a profanată, iar câteva zile mai târziu, rabinul a fost alergat cu o bâtă de baseball, dar a reușit să se refugieze la timp în mașină.

„Fără îndoială, m-am speriat. Să fii atacat fizic este altceva decât să fii hărțuit verbal, lucru cu care eram deja obișnuit, mai ales în ultimul an”, a mărturisit acesta. Din păcate, anul trecut, incidentele antisemite din Austria au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, de când această țară le ține evidența. Aceiași problemă se regăsește și în Gemania unde, astfel de atacuri s-au înmulțit cu 30%. În ambele țări fenomenul este pus pe seama restricțiilor anti-coronavirus, având în vedere că mulți dintre cei care au protestat dădeau vina pe evrei pentru pandemie.

„Teorii ale conspirației antisemite circulă de secole și istoria arată că, de fiecare dată când există o pandemie, aceste teorii țâșnesc din nou la suprafață”, a precizat Katharina Von Schnurbein, comisar UE.

Din nefericire, recrudescența antisemitismului se observă deja de ani de zile pe teritoriul Europei. De la atacul din 2015 asupra unui magazin evreiesc din Paris și până la frecvente profanări de morminte evreiești. În Bruxelles, rabinul Albert Guigui poartă o șapcă de baseball când iese pe stradă. „Sigur că acasă port kipa, dar afară prefer să maschez asta. Nu e sănătos să trăiești într-o atmosferă de frică, în care te simți vânat. Pe lângă vigilență, cred că trebuie să atacăm rădăcina problemei, care ține de percepția asupra celui diferit”, a explicat Albert Guigui.

Conform Protv, „pe lângă tensiunile provocate de restricțiile anti-pandemie, și recenta runda de conflict dintre Israel și Hamas a alimentat resentimentele. În Berlin sau în Bruxelles au fost scandate în strada lozinci antievreiești explicite: Evrei, amintiți-vă de Kaybar! Armata lui Mohammed se întoarce! În timp ce ura se răspândește masiv și online, prin caricaturi și teorii ale conspirației distribuite în neștire. Recent, Comisia Europeană s-a înțeles cu marile companii din tehnologie să înlăture conținutul ofensator în 24 de ore, dar asta doar când sunt alertate în privința acestor pagini.

„Acesta este memorialul din inima Vienei dedicat celor 65.000 de evrei austrieci deportați în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Cei mai mulți n-au supraviețuit. Acest memorial ne amintește la ce pot duce vorbele și teoriile conspirației, dar și faptul că Europa are propria ei istorie, foarte violentă a antisemitismului. Un antisemitism care de fapt nu a dispărut niciodată”, informează Melissa Bell, reporter CNN.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page