top of page
Caută

Experții de la OMS cred că pandemia de Covid-19 nu se va încheia anul acesta

  • diana0mihaila
  • 2 mar. 2021
  • 3 min de citit



Când primul caz de coronavirus a fost înregistrat la sfârșitul anului 2019, într-un oraș din China, omenirea credea că această situație unică va rămâne doar pe teritoriul chinezilor și că în scurt timp avea să devină o amintire. Fără nicio bănuială despre puterea de răspândire a acestui virus misterios, oamenii au înțeles numai în câteva luni, că epidemia de Covid-19 s-a transformat într-o pandemie care a suspendat rutina întregii planete. Sperând că autoritățile vor găsi o soluție rapidă, oamenii nu și-au putut imagina că această situația ar putea continua chiar și în vara lui 2020.

Din păcate, răspândirea virusului a determinat o explozie a cazurilor de contaminare și recorduri de decese, fapt pentru care lunile care au urmat, i-a obligat pe oameni să stea izolați, lucrând sau studiind de acasă. Carantinele naționale sau locale impuse au determinat o situație nemaiîntâlnită de generațiile tinere. În ciuda faptului că cele mai mari companii farmaceutice din lume, au anunțat în toamna trecută dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, abia la începutul lunii decembrie, Marea Britanie s-a încumetat să facă primul pas spre aprobarea unui ser și demararea campaniei de vaccinare.

În prezent, cu mai multe seruri aprobate la nivel mondial și desfășurarea campaniilor de imunizare în multe dintre țările lumii, experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că pandemia de Covid-19 are puține șanse să se încheie anul acesta. „Cred că va fi foarte prematur și nerealist să credem că vom termina cu acest virus până la sfârșitul anului. Ceea ce putem termina, dacă suntem deștepți, sunt spitalizările, decesele și tragedia asociate acestei pandemii. Situația privind administrarea dozelor de vaccin s-a îmbunătățit față de acum 10 săptămâni, deși au existat provocări uriașe în distribuirea lor, iar numărul de cazuri este în creștere. Dacă vaccinurile încep să aibă impact nu numai asupra deceselor și spitalizărilor, ci vor avea un impact semnificativ asupra dinamicii transmisiei și riscului, atunci cred că ne vom îndrepta rapid spre controlul acestei pandemii”, a declarat Michael Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă.

În momentul de față, OMS se concentrează pe menținerea cât mai scăzută a răspândirii virusului și a vaccinării unui număr tot mai mare de persoane.

Între timp, mai multe țări europene se bucură de rezultatele înregistrate până acum datorită campaniei de vaccinare și au decis să ridice o parte din restricții. Cu toate că situația nu este una roz pe tot teritoriul Europei, în timp ce unele țări se confruntă cu un al treilea val al pandemiei, altele ridică, precaut, din restricții.

În acest sens, după două luni și jumătate de pauză, Germania a decis redeschiderea frizeriilor și coafurilor. „Există o anumită ambivalență la mijloc, pentru că suntem fericiți, pe de o parte, că putem redeschide și că putem câștiga din nou bani. Și, pe de altă parte, numărul infecțiilor e în creștere, iar variantele noi sunt cu siguranță îngrijorătoare. Telefonul a sunat continuu încă de când am aflat că putem redeschide și suntem acum complet rezervați în următoarele patru săptămâni”, a mărturisit Marc Nicolas Bruhl, frizer.

De altă parte, autoritățile iau în calcul să prelungească până pe 28 martie, izolarea impusă în lupta cu noul coronavirus. Conform acestora, „începând de la 8 martie urmează să fe autorizate adunări de maximum cinci persoane care provin din două gospodării familiale, fără copii în vârstă de până la 14 ani. În prezent, limita acestor adunări este de două persoane”, totuși, vânzătorii de flori, librăriile, magazinele de grădinărit, saloanele de tatuare şi masaj ar putea, de asemenea, să îşi reia activitatea săptămâna viitoare.

În Elveția, mgazinele neesenţiale și-au deschis din nou ușile, după șase săptămâni în care au avut lacătul pe ușă, în condițiile în care autorităţile au permis reluarea activităţilor comerciale în cadrul unor măsuri precaute de relaxare a restricţiilor. În Austria, autoritățile au decis să pună la dispoziția populației, gratuit, teste de Covid. Acestea pot fi ridicate din farmacii, dar în limita a cinci pe lună pentru fiecare cetățean. În prima zi, o jumătate de milion de kituri au fost date.

În Franța, oficialii trag un semnal de alarmă cu privire la potențialele efecte ale temerilor și restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus, asupra sănătății mintale a tinerilor. Izolați, fără perspective și cu buzunarele goale, mulți dintre cei un milion și jumătate de studenți ai Franței sunt în pragul depresiei. La coada unei bănci de alimente, înființată în inima Parisului, tinerii nu se sfiază să ceară ajutorul. „Suntem o generație de sacrificiu. Nu doar că nu putem avea viață socială, nu mergem la cursuri neavând acces la educație de calitate. Pe lângă toate astea, ne găsim și într-o situație economică extrem de precară”, a explicat Benjamin Flohic, student.

„Studenții care vin aici nu primesc doar mâncare, ci și sprijin psiholgic. Acest centru de distribuție de alimente poate ajuta 500 de studenți săptămânal. Dar organizatorii spun că cererea este de cel puțin 10 ori mai mare”, informează Melissa Bell, corespondent CNN.

 
 
 

Yorumlar


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page