top of page

Experții cred că tulpina britanică de Covid ar putea deveni majoritară pe glob



Dacă până la apariția celor trei tulpini ale coronavirusului (cea britanică, braziliană și sud-africană), omenirea trăia bucuria speranței că vaccinurile împotriva Covid-19 vor pune capăt pandemiei iar lumea poate reveni la normalitate, odată că studiile avansate asupra acestor mutații, specialiștii trag mai multe semnale de alarmă. Considerate cu până la 70% mai comtagioase, cele trei tulpini crează panică pe întreg globul, mai ales că unele cercetări au pus la îndoială eficacitatea vaccinurilor în privința acestor mutații. Mai mult, tulpina britanică s-a răspândit atât de rapid și vast pe întreaga planetă încât experții cred că aceasta ar putea deveni majoritară.

Cu toate că au fost luate toate măsurile de precauție pentru ca turneul de tenis Australian Open să aibă loc în siguranță, autoritățile orașului gazdă, au decis să plaseze Melbourne-ul în carantină. De altă parte se cere continuarea turneului, însă fără niciun spectator. Cei care aveau bilete achiziționate, vor primi banii înapoi.

În Portugalia, parlamentul de la Lisabona a votat pentru extinderea stării de urgență, permițând astfel guvernului să mențină măsurile de lockdown la nivel național, până pe data de 1 martie. Totuși, potrivit președintele Marcelo Rebelo de Sousa, nu este exclus ca restricțiile să fie extinse până la Paște. „Trebuie să ieșim din primăvară fără să ne aștepte încă o vară și o toamnă sub amenințare, în privința pierderilor de vieţi omeneşti, sănătate, economie şi societate. Trebuie să ne asigurăm că Paştele, la începutul lui aprilie, nu va fi cauza unor alte luni cu o situaţie similară celei avute în ultimele săptămâni”, a transmis liderul de la Lisabona.

Între timp, situația critică cu care s-au confruntat spitalele din Portugalia la finalul lunii ianuarie, s-a mai atenuat. Conform Ministerului sănătății, în prezent, există un număr mult mai mic de pacienți specializați decât erau în 20 ianuarie. „Se răspândesc diferite tulpini de virus. E de aşteptat să mai apară şi altele, dar unele dintre cele care există deja ridică probleme, sunt mult mai transmisibile. Putem să ne entuziasmăm că avem o scădere a numărului spitalizărilor, sunt indicatori buni, dar nu ne putem relaxa. Problema nu e rezolvată”, a avertizat Fernando Maltez, șef departament boli infecțioase.

În ciuda datelor îmbucurătoare pe care le înregistrează țara zilele acestea, Portugalia continuă să mențină un tragic record mondial și anume, cea mai ridicată medie zilnică a deceselor asociate cu Covid-19, pentru o săptămână – peste 2 la sută de mii de locuitori.

Îngrijorarea cu privire la consecințele tulpinei britanice este resimțită din plin și peste ocean. „Continua proliferare a variantelor rămâne un motiv de mare îngrijorare și este o amenințare care poate inversa recentele tendințe pozitive la care am asistat”, a declarat Rochelle Walensky, director CDC. În Statele Unite, media zilnică a vaccinurilor împotriva noului coronavirus, pentru ultima săptămână, a fost de aproape 1.6 milioane de doze. „După cum ne indică estimările pe baza modelării matematice, varianta britanică va fi dominantă și la noi, de la sfârșitul lui martie. Totuși, vaccinurile pe care le avem acum par destul de bune și în această situație”, a completat dr. Anthony Fauci, consilieryl medical șef al președintelui american.

În Franța, autoritățile sanitare recomandă o singură doză de vaccin împotriva coronavirus pentru persoanele care au fost deja infectate. Cu această recomandare, Franța a devenit prima țară din lume care a abordează acest subiect. „Persoanele vindecate de Covid-19 au dezvoltat deja o memorie imunitară în timpul infecţiei. Doza unică de vaccin va juca astfel un rol de rapel. Recomandăm să se aștepte mai mult de trei luni după boală, de preferință șase luni, înainte de a se administra această doză unică de vaccin. Până în prezent, nicio țară nu s-a poziționat în mod clar asupra unei vaccinări cu o singură doză pentru persoanele care au contractat coornavirus înainte de vaccinare. În plus faţă de beneficiile pentru sănătate, cercetătorii care au realizat aceste studii au subliniat că administrarea unei singure doze de vaccin persoanelor care au fost deja infectate cu coronavirus ar putea permite economisirea de doze în situaţia în care există probleme de aprovizionare”, a explicat Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franţa (HAS) în recomandarea sa, care trebuie să primească aprobarea guvernului.

Cu toate că recomandarea vine oficial din partea Franței, această soluția a fost menționată deja în mai multe studii realizate în Statele Unite şi Italia şi care nu au fost încă evaluate de alţi oameni de ştiinţă. Guvernul francez urmează, în general, recomandările Înaltei Autorităţi pentru Sănătate. Cu toate acestea, la sfârşitul lunii ianuarie, guvernul a estimat că perioada dintre cele două doze de vaccin Pfizer nu poate fi mărită, contrar recomandării emise cu câteva zile înainte de HAS.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page