top of page

Experții avertizează: ”Covid-19 nu va dispărea vreodată”


De mai bine de 17 luni, planeta se confruntă cu un inamic invizibil care a reușit să schimbe radical modul în care oamenii obișnuiau să trăiască. Acest coronavirus, apărut la sfârșitul anului 2019 într-un oraș chinezesc, pe nume Wuhan, s-a răspândit uluitor de repede pe întreaga suprafață a pământului, amenințând viețile oamenilor, serviciile și industriile. Forțați să intre de mai multe ori în carantină și să învețe cum să trăiască în izolare, oamenii se luptă cu depresie, singurătate, pierderea serviciului sau chiar a celor dragi. Această pandemie de Covid-19 a devenit omniprezentă și în ciuda eforturilor depuse de autoritățile sanitare, specialiștii avertizează omenirea că acest virus nu va dispărea niciodată din viețile oamenilor.

În ceea ce privesc șansele ca omenirea să revină la o viață pe cât de posibil apropiată de cea de dinainte de 2020, câțiva experți britanici și francezi preconizează că acest lucru ar putea fi posibil într-un an sau doi.

„Boala este o infecţie endemică acum şi cred că nu va dispărea vreodată. Oamenii trebuie să înveţe să trăiască cu ea însă, nivelul transmiterii şi perturbarea învăţământului nu trebuie să continue. În prezent, Marea Britanie rămâne foarte vulnerabilă în faţa variantelor din alte părţi ale lumii, care pot cauza probleme la fel ca Delta”, a declarat pentru BBC Jeremy Farrar, consilier ştiinţific al Guvernului britanic, membru al Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) şi director al Wellcome Trust.

În același context, Profesorul Jean-François Delfaissy, consilier ştiinţific al Guvernului francez, crede că viaţa normală de dinainte de pandemie nu va putea fi reluată până anul viitor sau până în 2023. „Franţa ar putea ajunge la circa 50.000 de cazuri zilnice până la începutul lunii viitoare. Al patrulea val de infecţii în Franţa este aşteptat să afecteze spitalele în a doua parte a lunii august”, a comentat Delfaissy.

De la începutul pandemiei de coronavirus și până astăzi, Franța a raportat un bilanț de aproximativ șase milioane de cazuri de infecții și peste 111.700 de decese asociate acestei boli. De altă parte, Marea Britanie a depășit pragul de 5,6 milioane de contaminări și 129.000 de decese. La nivel mondial, cele mai recente date publicate de Universitatea Johns Hopkins arată că la nivel mondial, au fost înregistrate mai mult de 192 de milioane de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 și peste 4,1 milioane de decese. De la administrarea primului ser împotriva virusului (decembrie 2020), la nivel global, mai mult de 3,75 miliarde de doze de vaccin au fost folosite în această luptă.

Cu toate că mai multe țări europene au început să relaxeze măsurile de restricție, permițând oamenilor să se bucure de sezonul estival, autoritățile sunt puse în tema de către experți cu privire la faptul că varianta Delta (cunoscută inițial ca tulpina sau mutația indiană) este pe cale să provoace al patrulea val de pandemie iar acest lucru ar putea să coste Europa, noi lockdown-uri. Pentru a evita o astfel de situație, Italia a decis să mizeze pe introducerea unui permis de sănătate obligatoriu în locuri cu spații închise precum cluburile și restaurantele.

„Permisul de sănătate este un instrument care le permite italienilor să-şi continue activităţile cu garanţia de a nu se regăsi printre persoanele contagioase. În afară de cluburi şi restaurante, acest permis va fi necesar pentru a intra la piscine, săli de sport, muzee, cinematografe şi teatre, precum şi în sălile de jocuri. El va fi, de asemenea, necesar pentru evenimentele sportive, concerte, spectacole, târguri şi congrese, evenimente la care participă numeroase persoane şi care sunt posibile surse de contaminare. Cluburile de noapte vor rămâne închise până la o nouă notificare, dar acest sector va beneficia de ajutor public. Acest permis de sănătate, denumit ″permisul verde″ ⁣ în peninsulă, poate fi eliberat de la prima doză de vaccin, dar şi persoanelor vindecate de Covid şi celor care au un test negativ în ultimele 48 de ore. Varianta Delta este ameninţătoare, deoarece se răspândeşte mai repede decât celelalte variante. Îi invit pe toţi italienii să se vaccineze şi să o facă imediat”, a explicat premierul Mario Draghi, în cadrul unei conferinţe de presă la Palazzo Chigi, sediul guvernului din Roma, la încheierea consiliului de miniştri care a aprobat această măsură.

Această decizie nu a întârziat să aibă parte de reacții nefavorabile. Adoptarea permisului de sănătate prevăzut să între în vigoare de la data de 6 august a făcut obiectul unor tensiuni în cadrul majorităţii guvernamentale, liderul Ligii (extremă dreaptă) Matteo Salvini avertizând în special împotriva unor „opţiuni draconice, improvizate şi nemăsurate care îi privează pe majoritatea italienilor de dreptul la muncă şi la libertatea de mişcare”⁣.

În prezent, varianta Delta se răspândește din ce în ce mai mult pe teritoriul Italiei, infectând zilnic câteva mii de noi cazuri. În cursul zilei de ieri, în Peninsulă au fost înregistrate 5.057 de cazuri, în timp ce nu s-a depășit pragul de 5.000 de noi cazuri în 24 de ore, de la 21 mai.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page