top of page

Experți independenți declară că pandemia de Covid a fost în mare parte ascunsă de China și OMS



La mai bine de un an de la declanșarea pandemiei de coronavirus, mai mulți experți independenți însărcinați să evalueze răspunsul autorităților la nivel mondial, al conchis faptul că epidemia a fost în mare parte ascunsă, acuzând China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) că ar fi putut acționa mai rapid la începutul epidemiei în orașul chinezesc, Wuhan. „Având în vedere cronologia inițială a primei faze a epidemiei, constatăm că ar fi fost posibil să se acționeze mai repede, pe baza primelor semne. Grupului independent îi este clar să măsuri în domeniul sănătății publice ar fi putut să fie aplicate mai energic de către autoritățile chineze locale și naționale, în ianuarie 2020. De altă parte, nu vedem în mod clar de ce OMS nu s-a reunit înaintea celei de-a treia săptămâni din ianuarie și nici de ce nu s-a înțeles de la început asupra declarării unei urgențe a sănătății publice de amploare internațională ”, subliniază acest panel de experți.

Nu este prima dată când Organizația Mondială a Sănătății este acuzată cu privire la reacția sa întârziată atunci când chinezii au sesizat o problemă majoră cu epidemia de coronavirus. În primăvara anului trecut, Statele Unite ale Americii i-au criticat dur pe experții de la OMS, culminând cu decizia președintelui american, Donald Trump, de a retrage SUA din Organizație. În luna mai, statele membre ale OMS au ajuns la un acord de principiu asupra unei anchete independente, iar în iulie, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus anunţa înfiinţarea Grupului independent, însărcinat cu stabilirea unei evaluări oneste a gestionării crizei şi tragerea unor concluzii pentru viitor. Acest grup este coprezidat de fostul neozeelandez Helen Clark și fosta președintă a Libiei, Ellen Johnson Sirleaf.

Până în prezent, pandemia de coronavirus a îmbolnăvut peste 100 de milioane de oameni, dintre care a ucis mai mult de 2 milioane. Conform specialiștilor, aceste date sunt cel mai probabil, mai mici decât cifra reală.

După luni bune în care omenirea a trebuit să respecte o serie de măsuri draconice de restricții dar și mai multe valuri de carantine naționale, afectându-le toate sărbătorile din anul trecut, mai multe companii farmaceutice au scos pe piață vaccinuri testate împotriva noului coronavirus, unele din ele având eficiență de aproape 95%. În Europa, Marea Britanie rămâne cea mai afectată țară de pandemie însă tocmai această luptă împotriva acestui inamic invizibil i-a determinat pe britanici să desfășoare o campanie de vaccinare accelerată. Pe locul al cincilea în lume după numărul de decese cauzate de Covid-19, Marea Britanie depune eforturi uriașe pentru a se afla printre primele țări care își vaccinează populația. Astfel, potrivit ministrului responsabil cu campania de vaccinare, Nadhim Zahawi, Marea Britanie vaccinează în medie 140 de persoane pe minut împotriva Covid-19. Mai precis, 3.857.266 de persoane au primit prima doză de vaccin şi 449.736 au primit cea de-a doua doză.

„Merge bine, vaccinăm în medie 140 de persoane pe minut cu prima doză. Aceasta este media, aşa că unele zone se descurcă mai bine. Procesul de vaccinare se va îmbunătăţi pe măsură ce deschidem mai multe centre de vaccinare mari, 17 în total în această săptămână şi 50 până la sfârşitul lunii ianuarie. Angajaţi în domenii cheie, precum profesorii, poliţiştii şi cei care lucrează în magazine ar putea trece în fruntea listei pentru vaccinare imediat după ce toate persoanele peste 50 de ani vor fi vaccinate”, a spus Zahawi, în condițiile în care în prezent, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord vaccinează persoanele considerate cele mai vulnerabile, începând cu cele care trîiesc în căminele pentru bătrâni și cele peste 80 de ani. Pentru a accelera campania de vaccinare, autoritățile britanice vor să deschidă până la sfârșitul lunii, mai multe centre de vaccinare funcționale 24 de ore din 24.

„Campania de vaccinare în Marea Britanie este limitată de procesul de fabricaţie anevoios, iar modificările aduse de Pfizer la producţia sa de vaccinuri ar putea conduce la o scurtă întrerupere a aprovizionării. Marea Britanie speră la 2 milioane de vaccinuri pe săptămână de la AstraZeneca, însă aceste cifre nu vor fi atinse decât la mijlocul lunii februarie. Este normal să existe întârzieri. Orice nou proces de fabricaţie întâmpină provocări la început, este anevoios, însă începe să se stabilizeze şi va fi din ce în ce mai bine săptămână după săptămână”, a adăugat oficialul într-un interviu acordat BBC.

De altă parte, autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la rata de infectare cu noua tulpină extrem de ridicată în Anglia. Aceasta este atât de mare încât, în fiecare dimineață, s-ar putea umple un spital de la zero. Practic, la fiecare 30 de secunde, un alt bolnav infectat cu coronavirus, ajunge la spital. Din păcate, unii bolnavi mor în așteptarea ambulanței, în timp ce echipajele de salvare ajunse la spital, stau cu orele la coadă pentru a găsi locuri unde să-i interneze pe pacienții aduși. Trei din patru paramedici se declară la capătul puterilor şi spun că îşi încep turele înfricoşaţi.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page