Europa se pregătește de un Crăciun cu multe restricții
Iarna lui 2021 vine la pachet cu o creștere semnificativă de cazuri cu coronavirus în toată lumea. În Europa, specialiștii din domeniul sanitar trag un semnal de alarmă asupra faptului că varianta Delta, considerată a fi cea mai contagioasă dintre toate variantele depistate va impune revenirea la restricții dure și chiar carantine.
În acest sens, Șeful agenției germane de control al bolilor a avertizat că țara va avea un „Crăciun cu adevărat îngrozitor”, dacă nu se iau măsuri pentru a contracara creșterea bruscă a infecțiilor cu Covid 19. Aici, Institutul Robert Koch a raportat, joi, 65.371 de cazuri noi, continuând tendința ascendentă despre care au avertizat experții de câteva săptămâni.
Tot în cursul zilei de astăzi, parlamentarii germani au dezbătut cu ce măsuri ar trebui înlocuite regulilele epidemice la nivel național, care vor expira la sfârșitul lunii. „În prezent ne îndreptăm către o stare de urgență gravă. Vom avea un Crăciun cu adevărat îngrozitor dacă nu luăm contramăsuri acum. Germania trebuie să crească ratele de vaccinare la peste 75%, de la 67,7% în prezent. Unele regiuni au rate de vaccinare de până la 57,6%. Cer închiderea cluburilor și barurilor, să fie interzise evenimentele de amploare și ca accesul în multe locuri să fie condiționat de certificat verde sau dovada trecerii prin boală”, a spus directorul agenției, Lothar Wieler.
După o creștere dramatică a ratei de infectare, parlamentul german a votat o lege, care condiționează accesul la locul de muncă, de dovada vaccinării, a trecerii recente prin boală, ori de un test negativ, la zi. Totuși, potrivit experților, pentru a curma acest val al pandemiei, nu e suficientă vaccinarea ci și respectarea măsurilor de precauție precum purtarea măștilor, și reducerea interacțiunilor.
Conștientă de amenințarea variantei Delta, Cancelarul german Angela Merkel, transmite un ultim mesaj germanilor, pe final de mandat. Tristă că părăsește cârma Germaniei într-o perioadă așa de dificilă, Merkel îi roagă pe germani să se vaccineze anti Covid.
„În Germania, situaţia pandemică este în acest moment dramatică. Nu am alte cuvinte. Acest al patrulea val ne-a lovit cu toată forța”, deplânge Angela Merkel.
Conform datelor oficiale, în prezent, sub 68% dintre germani au primit două doze de ser, reprezentând una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest.
Din nefericire, situația pandemică nu este dramatică doar în Germania ci în mai multe state europene. În timp ce guvernul francez ia în calcul reintroducerea telemuncii după ce în această săptămână, în Hexagon, s-au înregistrat peste 10.000 de îmbolnăviri zilnice, autoritățile din Suedia vor introducerea pentru prima dată a certificatului de vaccinare, iar Cehia, Irlanda și Belgia au anunțat deja noi măsuri de restricție, pentru a opri valul de infectări. În același timp, și în Irlanda, țara cu una dintre cele mai mari rate de vaccinare din Europa, numărul infectărilor crește alarmant. Aici, pentru a opri răspândirea virusului Sars-Cov-2, de azi sunt noi restricții: barurile și cluburile se închid la miezul nopții cel mai târziu, iar oricine poate trebuie să lucreze de acasă.
“Aproximativ 5% din populație nu este vaccinată, iar 50% dintre pacienți nu sunt vaccinați complet. Acei 5% pot crea multe dificultăți. Este evident că imunitatea în urma vaccinurilor începe să scadă, vedem acest lucru în toată Europa. De aceea, inistăm ca oamenii să se vaccineze cu a treia doză”, a declarat Leo Varadkar, prim ministrul Irlandei.
În Cehia, amenințarea varianetei Delta se pune pe seama celor nevaccinați. astfel, începând de luni, 22 noiembrie, regulile se vor înăspri pe teritoriul acestei țări.
“Vom implementa așa-numitul “model bavarez”, ceea ce înseamnă că pentru a avea acces în restaurante sau la orice alte evenimente culturale, va trebui să fiți vaccinați. Cei care sunt în mijlocul procesului de vaccinare, adică au făcut o singură doză, trebuie să prezinte un test PCR”, a explicat Andrej Babiš, prim minstrul Cehia. Potrivit celor mai recente date, în condițiile în care rata de vaccinare a Cehiei este mult sub media Uniunii Europene, doar 57,6% din populație fiind imunizată, în curs de 24 de ore, aici s-au raportat 22.500 de cazuri noi, cu 5.000 mai multe față de precedentul record național, din ianuarie.
În acest timp, guvernul federal de la Viena ia în calcul obligativitatea vaccinării pentru întreaga populație, după ce astăzi au fost înregistrate peste 15.000 de cazuri noi, un record național. „Ministrul Sănătății se consulta cu experți juridici, cu avocați, cu specialiști în drept constituțional. Aceasta măsură este într-adevăr luată în calcul”, a transmisAlma Zadic, ministrul austriac al Justiției.
Comments