top of page

Europa, prima regiune care a înregistrat peste jumătate de milion de decese cauzate de coronavirus


După un an de zile de când planeta conviețuiște cu noul coronavirus, specialiștii cred că mai devreme sau mai târziu fiecare om se va îmbolnăvi cu acest inamic invizibil. Recent, în furtuna contaminărilor cu Covid-19 a căzut și președintele francez, Emmanuel Macron. Conform unui comunicat publicat de președinția franceză „președintele Republicii este într-o stare bună și nu a dezvoltat o formă gravă a bolii, dar prezintă simptomologie specifică. Macron se va izola timp de șapte zile. El va continua să muncească și să-și desfășoare activitățile de la distanță”. În ciuda faptului că nu se cunoaște clar de unde a luat Macron virusul, mai mulți lideri europeni sunt acum în alertă după ce aceștia au intrat în contact cu șeful statului francez la o reuniune a șefilor de stat ai Consiliului European în 10 și 11 decembrie.

Cu un total de peste 2,4 milioane de cazuri cu coronavirus la o populație de 67 de milioane de locuitori, Franța a ieșit săptămâna aceasta din cea de-a doua carantină la nivel național. Francezii nu au însă libertate deplină. Pe timpul nopții, nimeni nu poate ieși din casă, cu excepția unor imperative cum ar fi munca sau problemele medicale. În restul Europei, oamenii sunt supuși unui adevărat test al răbdării. În ciuda faptului că mai multe țări au fost plasate în carantină în luna noiembrie tocmai cu scopul de a salva Crăciunul, lupta împotriva noului coronavirus se intensifică și mai mult înainte de Crăciun. Din acest motiv, liderii europeni au început pe rând să-și plaseze țările înapoi în carantină.

În Bruxelles, în depozitul special pregătit pe aeuroport, au fost deja descărcate 7 avioane pline cu doze din serul Pfizer BioNTech. Comisia Europeană așteaptă mai întâi ca Agenția Europeană de Medicamente (EMA) să aprobe vaccinul pentru a-l putea distribui țărilor membre înainte de 27 decembrie când se așteaptă să aibă loc programul de vaccinare împotriva noului coronavirus. Dacă zilele trecute se vorbea de un start simultan al imunizării în toate țările membre ale UE, astăzi, șapte state au dat semne că vor să înceapă indiferent dacă celelalte sunt pregătite sau nu. Astfel, Germania, Franța, Italia, Belgiam Luxemburg, Olanda și Spania și-au format un comitat de coordonare. Acestea vor împărtăși rapid informații despre cum procedează și eventualele probleme apărute.

„Situația este mai serioasă decât a fost vreodată în această pandemie”, a avertizat directorul Institutului Robert Koch, care supervizează răspunsul Germaniei în criza sanitară. În ultimele 24 de ore, Germania a raportat peste 950 de decese și mai mult de 23.400 de cazuri noi de infectare. Cu o săptămână înainte de Crăciun, nemții au închis miercuri școlile și afacerile considerate ne-esențiale. Restaurantele, barurile și instituțiile culturale aveau deja lacătul pe ușă.

În Marea Britanie, Londra a intrat tot de miercuri, în faza a treia a planului de restricții menit să limiteze răspândirea noului coronavirus. Faza a treia este ultima fază și presupune cea mai dură serie de măsuri. În ultimele săptămâni, Londra fremăta de oameni ieșiți la cumpărături, la restaurant sau la teatru. Această decizie nu a picat bine londonezilor, iar sub presiunea acestora, Guvernul se gândește la varianta de a relaxa restricțiile în mod excepțional pentru 5 zile, de Crăciun. Momentan, premierul britanic Boris Johnson rezistă presiunilor.

„Nu vrem să-i pedepsim pe britanici pentru planurile de sărbători făcute de mult. Dar credem că e vital în aceste vremuri periculoase oamenii să-și exercite responsabilitatea personală în cel mai înalt grad”, a transmis liderul de la Londra. În completarea mesajului acestuia, Robert Jenrick, UK Secretary of State for Housing Communities and Local Government a mărturisit: „Să ne mărginim la reuniuni cât mai restrânse. Ne putem vedea cu toții în primăvară. Vom putea recupera Crăciunul de Paște!”.

La nivel de regiune, Europa a devenit prima care a înregistrat peste jumătate de milion de decese cauzate de noul coronavirus. Conform datelor publicate de autoritățile sanitare cu puțin înainte de ora 15:00 GMT, cele 52 de ţări şi teritorii ale regiunii europene (până spre Azerbaidjan şi Rusia) au înregistrat în total cel puţin 500.069 de decese (la 23.059.233 de contaminări declarate), fiind urmate de America Latină şi Caraibe (477.404 decese şi 14.229.617 cazuri), Statele Unite / Canada (321.287, 17.463.834), Asia (208.149, 13.258.651), Orientul Mijlociu (85.895, 3.713.430) şi Africa.

Încă din luna octombrie, Europa a redevenit epicentrul pandemiei globale, alături de SUA. În ultima săptămână, pe bătrânul continent s-au înregistrat 36.895 de decese. Dintre acestea, marți a fost raportat un record de 6.800 de morți. Aproximativ 6 din 10 decese au fost raportate în Europa în cinci ţări, respectiv Italia (66.537 de decese), Regatul Unit (65.520), Franţa (59.361), Rusia (49.151) şi Spania (48.596).

Și în ceea ce privește bilanțul contaminărilor cu coronavirus, Europa este regiunea care numără cele mai multe contaminări zilnice. Cu un total de peste 23 de milioane de cazuri de la începutul pandemiei, săptămâna trecută, Europa a confirmat în medie 243.000 de noi cazuri noi, aproape o treime din cele peste 750.000 anunțate la nivel mondial.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page