top of page

Europa, la un pas de impunerea vaccinării obligatorii anti-Covid


Dacă acum un an, planeta era extrem de îngrijorată din cauza veștii specialiștilor din domeniul sanitar conform căreia s-a depistat o nouă variantă a coronavirusului (n.r. Delta), considerată a fi mult mai contagioasă și periculoasă pentru persoanele vulenrabile, o veste similară, anunțând descoperirea tulpinii Omicron, îi face pe oamenii de pretutindeni să înțeleagă că pandemie de Covid-19 nu se apropie de fnal, ci dimpotrivă.

Totuși, în timp ce mulți oameni de știință atrag atenția asupra amenințării pe care o reprezintă Omicron, consilierul Casei Albe pentru criza sanitară, Anthony Fauci, transmite public faptul că este aproape sigur că această nouă tulpină nu este o variantă mai gravă decât Delta, așa cum se preconizează.

„Este aproape sigur că nu este mult mai gravă decât Delta. Există unele semne ce arată că ar putea fi chiar mai puţin severă. Cred că va lua încă două săptămâni cel puţin în Africa de Sud, iar apoi când vom avea mai multe infecţii în restul lumii se va şti mai clar, dar s-ar putea să ne ia mai mult timp pentru a vedea nivelul real de gravitate. Datele provenite din Africa de Sud nu trebuie suprainterpretate; populaţia acestei ţări are particularitatea de a fi foarte tânără. Dar noua variantă este cu toate acestea în mod clar mult mai contagioasă, probabil mai mult decât Delta”, a transmis doctorul Fauci în cursul unui interviu telefonic acordat agenţiei franceze de presă.

Mai periculoasă sau nu decât varianta Delta, medicii din întreaga lume insistă asupra faptului că vaccinarea reprezintă cea mai bună armă de protecție împotriva acestui inamic invizibil. Din diferite motive însă, vaccinarea nu este văzută cu ochi buni de toți oamenii, fapt care face ca în acest moment, campaniile de imunizare din majoritatea țărilor lumii să stagneze. Mai mult, specialiștii dau vina pe cei nevaccinați pentru faptul că a apărut Omicron.

Pentru a se asigura că eforturile personalului medical, al celor care s-au vaccinat și se supun măsurilor de restricție, contează în lupta pentru a elimina definitov coronavirusul, autoritățile discută în momentul de față posibilitatea de a impune vaccinarea obligatorie. Totuși, potrivit Șefului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe Europa, „introducerea vaccinării obligatorii împotriva Covid-19 ar trebui să fie luată în calcul doar atunci când toate celelalte opțiuni posibile au fost epuizate”.

„Vaccinarea obligatorie este ultimă soluție absolută și se aplică numai atunci când toate opțiunile fezabile pentru îmbunătățirea ritmului vaccinării au fost epuizate”, afirmat, într-o conferință de presă, Hans Kluge. Declarațiile acestuia vin în contextul în care din ce în ce mai multe țări din Europa, inclusiv Germania, au început să ia în calcul ca vaccinarea anti-Covid-19 să devină obligatorie. Până în prezent, Austria este singura țară europeană care a decis că impunizarea împotriva coronavirusului va deveni obligatorie de la data de 1 februarie 2022. De altă parte, Grecia îi obligă pe cei trecuți de 60 de ani să se imunizeze împotriva Covid. Măsura trebuie să fie aprobată în Parlamentul de la Atena.

Recent, și Cehia a luat hotărârea ca începând din luna martie a anului viitor, vaccinarea anti-coronavirus să fie obligatorie pentru anumite categorii profesionale, printre care persoanele care lucrează în spital și casele de bătrâni, ofițerii de poliție și soldații. Cu 10,7 milioane de locuitori, Cehia este în urma mediei Uniunii Europene la vaccinările împotriva Covid (doar 59,6% dintre cehi sunt vaccinaţi, comparativ cu media UE de 66,4%), fapt pentru care trece printr-un val de infecții care a forțat spitalele să reducă îngrijirile non-urgente și să ceară ajutor armatei și voluntarilor.

”Alte ţări merg pe această cale. Este o tendinţă care va predomina în toată Europa. Ministerul condus de mine va emite un decret prin care vaccinul pentru Covid-19 va fi adăugat în această săptămână la alte vaccinări obligatorii. Celor care refuză vaccinarea li se va interzice să lucreze în profesiile selectate. Suntem convinşi că aceasta este calea cea bună în principiu”, a spus Adam Vojtech, Ministrul ceh al Sănătății, în condițiile în care un sondaj de opinie al agenţiei STEM publicat vineri a arătat că 19% din populaţie este împotriva vaccinării.

Ideea vaccinării obligatorii în Uniunea Europeană este susținută și de Președinta Comisiei Europene, Ursula Von de Leyen. „O treime din populația Uniunii Europene nu este vaccinată. Adică 150 de milioane de oameni. Este enorm. Nu oricine poate fi vaccinat, spre exemplu, copiii sau persoanele cu condiții medicale speciale. Însă cei mai mulți oameni se pot vaccina. De aceea, cred că este de înțeles și oportun să mergem cu dezbaterea în această direcție a obligativității vaccinării în Uniunea Europeană”, a spus aceasta.

Etichete:

 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page