top of page

Europa face pași către deschiderea sezonului de varăCu numai o lună înainte de deschiderea sezonului estival, mai multe țări au luat în considerare decizia de a permite europenilor să călătorească liber, între țările bătrânului continent, însă această decizie îi vizează momentan, doar pe cei care s-au imunizat deja împotriva noului coronavirus. Astfel, dacă inițial Israelul a adoptat o astfel de metodă, acum a venit rândul țărilor precum Ungaria, Germania sau Marea Britanie, să ofere beneficii celor care s-au vaccinat împotriva Covid-19.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson crede în șanse extrem de mari, ca obligativitatea distanțării sociale să fie eliminate începând cu data de 21 iunie. De altă parte, responsabilii de la Londra îi sfătuiesc pe britanici să nu plece în vacanță în străinătate, pentru a nu aduce tulpini în Regatul Unit. În Germania, unele landuri au decis să deschidă parcurile de distracții pentru cei care dețin dovadă vaccinării ori teste negative. De altă parte, oficialii landului Bavaria au anunțat în cursul zilei de astăzi că celebrul festival Oktoberfest va fi anulat pentru al doilea an consecutiv. În condițiile în care la Oktoberfest veneau în jur de 6 milioane de petrecăreți, de la jumătatea lunii septembrie până în octombrie, în opinia sutoritatilor de aici, e prea riscant să se aducă, într-un singur loc, un număr atât de mare de oameni. Oficialii bavarezi dau asigurări însă, că faimosul festival al berii şi al cârnaţilor va fi permis după ce readuc pandemia sub control.

În Ungaria, autoritățile au decis să deschidă de hotelurile, restaurantele în interior, sălile de sport, grădina zoologică și muzeele. Această decizie se bazează pe faptul că 40% din populație a fost deja vaccinată împotriva coronavirusului.

Pentru a vizita băile termale, cetățenii trebuie să prezinte un certifcat de vaccinare. „Am constatat că mulţi oameni nu şi-au primit certificatele, deşi au fost vaccinaţi în spitale ori în centre de vaccinare. Am avea toate motivele să-i lăsăm să intre, dar nu putem”, a mărturisit Ildiko Szucs, CEO Budapest Spas.

În Polonia, ideea că cei vaccinați vor primi anumite beneficii, i-a motivat pe mulți cetățeni să stea la cozi uriașe, pe o vreme cumplită, ca să se vaccineze cu serul Johnson&Johnson. “O să mă duc în Grecia. Am vrut să scap cu o singură doză, să nu-mi mai bat capul cu testarea. Sunt la coadă de la 01:30 noaptea. Am venit de departe. O doză şi am scăpat. Ne putem face vacanţă în străinătate”, a explicat un polonez, când a fost întrebat de un jurnalist de ce a ales vaccinul Johnson&Johnson.

După o pauză forţată de 4 săptămâni, luni, în Franţa s-au redeschis şcolile şi liceele, dar numai la jumătate din capacitate. Elevii vor alterna cursurile online cu prezenţa fizică. „Îi ajuţi la teme, îţi baţi capul să rezolvi probleme de conectare, cum să împarţi computerele între toţi membrii familiei, aşa că mama şi tata ajung să lucreze când copiii se duc la culcare. Nu e deloc simplu”, a explicat Frédéric Ménard.

Între timp, Ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran (în vârstă de 41 de ani), a fost vaccinat astăzi, cu serul de la Moderna, după ce în februarie a primit prima doză de la AstraZeneca. Conform Protv, „de la 19 martie, vaccinul AstraZeneca este rezervat persoanelor de peste 55 de ani, din cauza unor cazuri de tromboză semnalate în Europa. Adulţii cu vârste cuprinse între 18 şi 54 de ani, care au primit prima doză de la AstraZeneca înainte de această dată, primesc acum o a doua injecţie cu serurile Pfizer sau Moderna”.

În Cehia, situația pandemia de coronavirus pare să aibă o soluție extrem de controversată. În data de 15 aprilie, Ministrul ceh de interne, Jan Hamacek, ar fi propus Kremlinului un “troc” prin care Praga să primească 1 milion de doze de vaccin Sputnik V, angajându-se în schimb să nu formuleze public acuzaţii la adresa Rusiei. Conform portalului ceh de știri, seznamzpravy.cz, aceste alegaţii vin pe fondul scandalului legat de serviciile secrete care a dus în ultimele două săptămâni la deteriorarea relaţiilor dintre Praga şi Moscova, însă propunerea a fost respinsă. Două zile mai târziu, „Republica Cehă a imputat unor agenţi ruşi de informaţii exploziile survenite la un depozit de muniţie din Vrbetice, în estul ţării, în 2014, acuzaţii respinse vehement de Moscova. Acuzaţiile au fost urmate de expulzarea reciprocă de diplomaţi”, scrie seznamzpravy.cz.

„Articolul din Seznamzpravy se bazează pe speculaţii şi minciuni ce nu au fost şi nu pot fi confirmate de participanţii la şedinţă. Un astfel de schimb de tip barter nu a reprezentat niciodată subiect de negociere cu Rusia”, a subliniat social-democratul, Jan Hamacek în vârstă de 42 de ani.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page