top of page

Europa, dură cu restricțiile anti-pandemie în contextul exploziei de cazuri noi cu CovidVarianta Delta a noului coronavirus a reușit să contamineze și să ucidă mai multe persoane decât a făcut-o virusul original de la depistarea lui, la finalul lui 2019, într-un oraș din China. De teama faptului că răspândirea acestei tulpini pune în pericol sănătatea oamenilor de pretutindeni, autoritățile mai multor țări europene au decis să revină la restricțiile anti-pandemie. Astfel, după Olanda și Austria, Danemarca, Belgia și Slovacia au luat măsuri dure. De altă parte, guvernul britanic a dat un ultimatum cadrelor medicale din sistemul public să se vaccineze până pe 1 aprilie 2022, altfel își vor pierde serviciurile.

O decizie la fel de radicală vine și din partea guvernului din Singapore care, a hotărât ca din data de 8 noiembrie, pacienții Covid nevaccinați să își plătească tratamentul dacă ajung la spital.

Amenințarea variantei Delta este confirmată de bulgari prin recordul de 334 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore, reprezentând cea mai ridicată cifră de la izbucnirea pandemiei și până în prezent. Pentru a-i determina pe oameni să se vaccineze, oficialii de la Sofia au introdus certificatul sanitar pentru aproape toate spaţiile închise. Potrivit datelor oficiale, doar 30% dintre adulţii bulgari sunt imunizați cu schemă completă. Totuși, de când au fost instituite noile restricții, peste un sfert de milion de oameni și-au făcut prima doză.

Ca multe alte state europene, Slovacia se confruntă cu un nou val de infecții cu coronavirus. De teama declanșării unei crize sanitare fără precedent, autoritățile de aici au decis închiderea hotelurilor, barurilor, restaurantelor, sălilor de sport și bazinelor de înot în jumătate de țară. Cu o populație de 5,5 milioane de oameni, în Slovacia, unde s-au raportat până acum aproape 500.000 de cazuri și peste 13.000 de decese, măștile sunt iarăși obligatorii, inclusiv în exterior.

Noi, cadrele medicale care lucrăm în secțiile de COVID din Slovacia, vă rugăm pe toți cei care ezitați să vă vaccinați împotriva COVID, să ne oferiți încrederea și ajutorul vostru”, a făcut apel către cetățeni, Peter Sabaka, medic infecționist.

Pentru a se asigura că țin numărul noilor infectări cu coronavirus sub control, mai multe țări mizează pe certificatul sanitar. În acest sens, Danemarca a devenit următoarea țară din Europa, care, la la exact două luni de la ridicarea completă a restricțiilor, la recomandarea experților, a hotărât să introducă din nou pașaportul sanitar. Recent, numărul zilnic de cazuri înregistrate în această țară scandinavă a sărit de 2.000. În prezent, pașaportul sanitar este solicitat pentru acces în spitale, aziluri, restaurante, baruri, cluburi de noapte și discoteci.

În Belgia, de luni, elevii mai mari de 12 ani și profesorii sunt obligați să poarte măștile de protecție. „E dificil să predai toată ziua cu masca. Mă ustură gâtul”, a comentat Angélique Fautre, profesor în timp ce Willy Kersdag, director explică: dacă un elev refuză să poarte mască, e menționat în gazeta clasei. După un anumit număr de abateri, va fi ținut după ore la școală, în detenție.”

În Austria, guvernul de la Viena a cerut sporirea numărului de polițiști pe străzi, pentru a impune respectarea noilor măsuri intrate luni în vigoare. Așa-numita regulă 2G prevede că doar vaccinații și cei trecuți prin boală au acces la servicii și evenimente publice. ”Avem clienți fideli care vin la noi aproape în fiecare zi, care nu sunt vaccinați, nu vor să se vaccineze și tocmai le-am anulat rezervarea pentru ziua de azi”, mărturisește Luigi Barbaro, proprietar restaurant.

Această decizie dură i-a determinat austrieci să se înghesuie zilele acestea la sediile de vaccinare anti coronavirus. E necesar! Nu e nici de bine, nici de rău. Pur și simplu vaccinarea este absolut necesară, de trei ori, de cinci ori, de 10 ori, de câte ori e nevoie ca să scăpăm odată de pandemie!”, a recunoscut o femeie.

Cu 65% din populație vaccinată cu schemă completă, Austria a trecut la aceste măsuri radicale, după ce numărul zilnic de cazuri noi a depășit 10.000. Cancelarul austriac a avertizat populația că măsurile nu vor fi ridicate înainte de sfârșitul anului, așadar de Crăciun va fi lockdown pentru nevaccinați”, informează Protv.

În Franța, de la Palatul Elysee, președintele Emmanuel Macron a făcut aseară un nou apel pentru vaccinarea împotriva COVID. Vaccinaţi-vă! Vaccinaţi-vă pentru a vă proteja! Vă reamintesc faptul că o persoană vaccinată are şanse mai mici de unsprezece ori să ajungă la spital în stare critică. Vaccinaţi-vă pentru a putea trăi din nou normal”, a avertizat liderul francez cerând în același timp vaccinarea obligatorie cu cea de-a treia doză a serului anti-COVID, persoanelor care au peste 65 de ani. Dacă vor ca certificatul verde să rămână valabil, acestea trebuie să facă cel de-al treilea vaccin până la jumătatea lunii viitoare.

Etichete:

Commenti


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page