top of page

Europa deține 30% din cazurile globale de Covid-19În ciuda faptului că omenirea beneficiază în prezent de mai multe vaccinuri anti-coronavirus, răspândirea variantei Delta (cunoscută inițial ca tulpina indiană) a determinat o explozie de noi cazuri de infectare, forțând autoritățile europene să regândească decizia de a relaxa măsurile de restricție și a impune din nou, reguli stricte. Considerând că cea mai sigură armă împotriva pandemiei rămâne vaccinarea, oficialii se tem că amenințarea celui de-al patrulea val de coronavirus poate fi ținută sub control numai dacă un număr din ce în ce mai mare de oameni se imunizează. În acest sens, oficialii aplică tot felul de decizii care să îi avantajeze pe cei vaccinați, în timp ce persoanele care refuză sa se imunizeze riscă din ce în ce mai multe discriminări.

În prezent, omenirea a ajuns la un bilanț de 199 de milioane de cazuri de contaminare cu acest inamic invizibil, în timp ce 4,24 de milioane dintre acestea, reprezintă numărul deceselor asociate cu această boală. Potrivit specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aproximativ 30% din totalul cazurilor raportate la nivel mondial au fost înregistrate numai pe teritoriul Europei. Practic, experții susțin că mai mult de 60 de milioane de infectări și 1,2 milioane de decese au fost confirmate pe continentul nostru de la începutul pandemiei și până în prezent.

În acest sens, Biroul regional pentru Europa al OMS a lansat un apel public prin care solicită tuturor țărilor europene să depună eforturi mult mai mari pentru a obține progrese mai rapide și mai echitabile în ceea ce privește vaccinarea oamenilor. În același timp, Biroul regional pentru Europa al OMS insistă asupra disparităților ample care există între țările de pe acest continent. „Cu toate că ratele de vaccinare din Europa sunt printre cele mai mari din lume, multe persoane din categoriile priorotare – precum vârstnicii și angajații din domeniul sănătății – nu au fost încă vaccinate. Nu există un praf magic care să ne scape de pandemie. Singura scăpare rămâne vaccinarea. Să acționăm acum înainte să apară noi variante!”, a declarat directorul regional al OMS pentru urgențe, Mike Ryan.

Raportat strict la situația celor 27 de state membre ale Uniunii Europene și a celor trei state partenere – Norvegia, Islanda și Liechtenstein, care fac parte din spațiul economic european - Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a înregistrat până la ora actuală, 34,4 milioane de infectări și peste 740.000 de decese asociate Covid-19. Și în interiorul UE există disparităţi ample în privinţa ratelor de vaccinare anti-Covid-19, întrucât unele ţări, precum Bulgaria şi România, se află cu mult în spatele altor state membre.

Acuzând varianta Delta de creșterea alarmantă a cazurilor de noi infectări, Germania și Marea Britanie au luat decizia de a trece deja la a treia doză de vaccin, pentru o protecție și mai sporită. Pentru că imunitatea asigurată de primele două doze de vaccin anti-Covid-19 scade în timp, această decizie îi vizează pe cei în vârstă ori cu imunitatea precară și urmează să fie implementată în luna septembrie.

Astfel, începând cu data de 1 septembrie, guvernul britanic intenționează să înceapă administrarea unei a treia doze de vaccin persoanelor de peste 50 de ani, plănuind ca programul să se deruleze în farmacii, pentru a permite medicilor să se concentreze asupra celorlalți pacienți. Tot de la aceiași dată, și autoritățile germane vor trimite echipe mobile în aziluri ca să vaccineze vârstnicii cu a treia doză de Pfizer sau Moderna, fiind vizate persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

De altă parte însă, nu toți germanii sunt de acord cu vaccinarea sau cu măsurile de restricție impuse în mod special celor care refuză imunizarea. În contextul în care doar 52% dintre germani au fost vaccinați complet, sute de oameni ostili regulilor anti-pandemie au sfidat interdicția de adunare masivă și au protestat weekendul trecut pe străzile Berlinului. Conform Protv, „protestul a fost organizat de mişcarea LiberCugetători, din care fac parte membri ai extremei stângi, ai extremei drepte, adepţi ai teoriilor conspiraționiste și anti-vacciniști”.

Pentru a-i determina pe oameni să se vaccineze, în Statele Unite s-a introdus deja strategia unor stimulente. La numai câteva zile de la introducerea acesteia, campania de vaccinare pare să fi înviat, raportându-se până la 700.000 de doze administrate într-o singură zi.

Delta este o tulpină mult mai contagioasă și, spre surpriza noastră, și cei vaccinați pot avea aceeași încărcătură virală în gât ca și nevaccinații. De aici și potențialul de răspândire”, a explicat Dr. William Schaffner, în timp ce Jeffrey Shaman, Columbia University, adaugă: „încărcătura virală în cazul infectării cu tulpină Delta este de o mie de ori mai mare decât la variantele inițiale. Altfel spus, oamenii produc o mai mare cantitate de virus. Și avem dovezi că și vaccinații răspândesc virusul.”

Etichete:

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page