top of page

Europa are un nou aliat în lupta cu Covid-19În vreme ce pandemia de coronavirus este intens susținută de tot mai multe variante depistate de către specialiști și considerate a fi tot mai contagioase în comparație cu virusul original, europenii s-au înarmat cu un nou aliat în lupta cu acest inamic invizibil.

Astfel, la începutul acestei sîptămâni, Comisia Europeană a autorizat utilizarea în statele Uniunii Europene a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Novavax, denumit Nuvaxovid. Livrările sunt aşteptate să înceapă în ianuarie.

Anterior,acestei hotărâri, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat autorizarea vaccinului de la Novavax, care utilizează o tehnologie considerată mai clasică decât cele folosite pentru vaccinurile împotriva COVID-19 deja aprobate în Uniunea Europeană.

„Datele ştiinţifice obţinute din două studii de mare amploare - unul în Marea Britanie, altul în Statete Unite şi Mexic -, realizate pe mai mult de 45.000 de persoane, au arătat că vaccinul Novavax are o eficacitate de aproximativ 90% în reducerea numărului de cazuri simptomatice de coronavirus. Datele actuale sunt limitate în ceea ce priveşte eficacitatea serului împotriva unor variante îngrijorătoare ale noului coronavirus, inclusiv împotriva variantei Omicron. După o evaluare amănunţită, comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA (CHMP) a ajuns, prin consens, la concluzia că datele despre acest vaccin sunt robuste şi îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranţă şi calitate din UE”, a anunţat EMA în cadrul unui comunicat.

„Cu cinci vaccinuri aprobate, UE are un portofoliu variat, bazat atât pe tehnologii noi, cum este mRNA, cât şi tehnologii clasice, cum este cea bazată pe proteine. Este o adăugire binevenită la arsenalul pentru protejarea europenilor. Să fie o încurajare solidă pentru nevaccinaţi sau cei care nu au făcut doza booster!”, a arătat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare pe Twitter.

În timp ce vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna sunt seruri care folosesc tehnologia ARN mesager, iar cele produse de AstraZeneca şi Johnson&Johnson sunt vaccinuri cu vector viral, serul produs de Novavax este un vaccin “sub-unitar” bazat pe proteine recombinate, care declanşează o reacţie imunitară, fără prezenţa unui virus. Acesta conţine microparticule ce constau într-o versiune produsă în laborator a proteinei Spike a SARS-CoV-2, virusul care cauzează maladia Covid-19.

Conform producătorilor, tehnologia folosită de compania Novavax este similară celei utilizate la fabricarea vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive, care datează de câteva decenii şi sunt utilizate pe scară largă în lume.

„Acest vaccin ar putea contribui la surmontarea principalelor obstacole cu care se confruntă vaccinarea la nivel mondial, mai ales a provocărilor legate de distribuţia mondială şi a ezitărilor faţă de vaccinare”, a transmis CEO-ul companiei Novavax, Stanley C. Erck.

Valabil pentru persoanele de peste 18 ani, vaccinul Novavax se administrează în două doze la un interval de trei săptămâni, iar efectele secundare observate după vaccinare în studiile clinice au constat doar în simptome uşoare sau moderate, care au dispărut în câteva zile după inoculare. Vestea aprobării acestui ser vine ca o binecuvântare pentru europeni în condițiile în care în ultimele săptămâni, guvernele europene şi oamenii de ştiinţă încearcă să consolideze protecţia populaţiei în faţa variantei cu răspândire rapidă Omicron, adoptând noi restricţii antiepidemice înaintea sărbătorilor de iarnă.

Cu toate că vaccinul este de origine americană, Europa a reușit să îl autorizeze pe teriteriul său înaintea unei posibile autorizări a acestuia în Statele Unite, unde compania Novavax a anunţat că s-a confruntat cu probleme de producţie şi că intenţionează să depună cererea oficială de aprobare la Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) înainte de sfârşitul acestui an.

Cu sediul general în statul american Maryland, compania Novavax a depus cererea de autorizare în UE în luna noiembrie. Procesul de autorizare pe piaţa europeană a durat mai mult decât se aşteptau specialiştii în domeniu. EMA a început o procedură de evaluare continuă a datelor medicale aferente acestui vaccin încă din luna februarie.

„Novavax şi UE au semnat un acord preliminar în decembrie 2020 pentru livrarea acestui vaccin, dar din cauza procesului de evaluare şi a unor probleme de producţie contractul final - de 200 de milioane de doze, din care jumătate sunt opţionale - a fost semnat abia în august 2021. Compania Novavax a anunţat luni că va începe să trimită primele tranşe cu doze de vaccin în UE în luna ianuarie 2022”, informează Protv.

Pe plan mondial, vaccinul Novavax a fost autorizat pentru prima dată luna trecută în Indonezia şi aşteaptă decizia privind autorizarea sa în Japonia, unde va fi fabricat şi distribuit de Takeda Pharmaceutical.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page