top of page

Emmanuel Macron: „Cu permisul sanitar, simt constrângerile doar cei nevaccinaţi”Cu toate că a fost prima țară din lume care a simțit pe propria-i piele ce înseamnă coronavirus, încă din primăvara anului 2020, China a reușit să țină sub control amenințarea acestui inamic invizibil. Din păcate însă, în timp ce întreaga planetă se confruntă cu amenințarea variantei Delta (considerată cea mai contagioasă dintre toate variantele depistate până în prezent), China confirmă faptul că epidemia de Covid-19 și-a făcut reapariția pe teritoriul său. În acest sens, Beijingul a anunțat în cursul zilei de astăzi o înăsprire a restricțiilor privind deplasarea în străinătate a cetățenilor chinezi.

Descoperirea luna trecută, la Nankin (estul țării) a unor noi cazuri de coronavirus a schimbat radical atitudinea și reacția autorităților chineze cu privire la epidemie. În timp ce acest focar s-a propagat rapid, afectând în prezent 18 provincii, oficialii au luat decizia de a acționa imediat, evitând astfel contaminări suplimentare. „China va sista eliberarea de pașapoarte și a altor documente necesare pentru deplasarea în străinătate. Aceasta este o măsură temporară și se va aplica exclusiv cetățenilor chinezi, cu excepția unor motive de maximă urgență ce nu suportă amânare”, a declarat unul dintre responsabilii Biroului de imigrări, Liu Haitao.

Această decizie vine în urma confirmării de către specialiști, a 71 de noi cazuri de infecții cu coronavirus, cel mai mare număr de contaminări de origine locală din ianuarie. Cu toate că această creștere a numărului de contaminări rămâne totuși extrem de redusă în comparație cu cifrele înregistrate de alte țări, focarul de la Nankin este în termeni de suprafață geografică cel mai important din ultimele luni în China.

Nici în restul lumii situația nu este una mai bună. Aceiași variantă Delta pune presiune pe oficialii a tot mai multe state să reactiveze măsurile anti-Covid aplicate în primele valuri ale pandemiei.

Astfel, după două zile consecutive cu aproape 4.000 de cazuri noi, guvernul israelian a reactivat o parte din măsurile aplicate în primele valuri ale pandemiei. Conform noilor reguli, sectorul privat este îndemnat să lucreze de acasă iar în instituțiile publice angajații vor munci alternativ, acasă și la sediu. De altfel, masca de protecție va fi din nou obligatorie în aer liber în locurile aglomerate.

Dacă inițial, Israelul se putea lăuda cu o rată record de vaccinare (85% dintre adulți primind ambele doze, dar și zeci de mii de adolescenți) și cu reducerea numărului de cazuri zilnice sub 100, în prezent, tulpina Delta a umplut din nou spitalele cu pacienți. „Experţii pun degringolada pe seama diluării semnificative a imunităţii furnizate de vaccin, la peste 6 luni după administrarea celei de-a doua doze. O arată testele de anticorpi făcute masiv în rândul celor imunizaţi. Este şi motivul pentru care Israelul oferă în ritm accelerat a treia doză de ser. În acest scop, premierul Naftali Bennett a inaugurat astăzi un nou centru de vaccinare în Ierusalim”, informează Protv.

Reactivarea măsurilor de restricție pentru a evita răspândirea și ami alarmantă a cazurilor cu Delta este una din strategiile la care se gândește și președintele francez, Emmanuel Macron. Într-o postare pe Instagram, Macron a argumentat din nou introducerea permisului sanitar drept condiție de acces în localuri, săli de teatru, cinema și chiar trenuri.

„Dacă nu am fi introdus permisul sanitar, am fi obligați să închidem din nou totul, iar consecințele ar fi suportate de noi toți. Cu permisul sanitar, simt constrângeri doar cei nevaccinați”, a mărturisit liderul de la Paris.

Etichete:

コメント


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page