top of page

Emmanuel Macron cere Europei să nu se răzbune pe Rusia după încheierea războiului cu UcrainaDupă mult așteptata paradă de Ziua Victoriei, sărbătorită cu mult fast de Rusia, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko a transmis lumii că țara sa va continua să îl sprijine pe omologul său rus, Vladimir Putin, prin toate mijloacele și nu va permite nimănui să rupă relațiile ruso-belaruse.

„Belaruşii nu au dreptul să nu sprijine Rusia. Noi am fost mereu împreună, am fost mereu uniţi. Şi orice aţi face voi (Occidentul), orice săgeţi aţi arunca în direcţia noastră, nu veţi reuşi să ne rupeţi în bucăţi şi să ne dezbinaţi. Belaruşii nu sunt agresori. Însă, rămânând aliat şi partener strategic al Rusiei frăţeşti, noi o vom sprijini prin toate mijloacele. Belaruşii împart cu ruşii povara sancţiunilor şi restricţiilor ilegale, din cauza cărora europenii şi americanii simpli vor avea mai mult de suferit decât au simţit deja belaruşii şi ruşii.

Autorităţile Occidentului nu le vor spune niciodată oamenilor adevărul. Mass-media britanice, americane, franceze continuă să-şi alimenteze auditoriul împotriva Rusiei şi Belarusiei, formând în conştiinţă o imagine falsă de agresor. Ei au în vizor unitatea noastră (între Belarus şi Rusia), ultimul bastion al civilizaţiei noastre. Toată lumea occidentală luptă împotriva Rusiei în Ucraina în timp ce Belarus este acuzată că sprijină Rusia”, a subliniat Lukaşenko.

Liderul de la Minsk a reamintit faptul că Moscova, care a lansat la 24 februarie invazia asupra Ucrainei, parţial şi de pe teritoriul Belarusului, a fost nevoită să acţioneze deoarece Kievul “provoca Rusia”.

Între timp, Occidentul nu vede cu ochi buni nici relația Belarus-Rusia și nici declarațiile acuzatoare lansate de Vladimir Putin în cadrul discursului de astăzi. Mai precis, americanii au calificat luni drept “absurditate flagrantă” şi “insultă” adusă victimelor afirmaţiile lui Vladimir Putin, potrivit cărora invazia rusă în Ucraina este “preventivă”.

„A vorbi despre o acţiune defensivă este o absurditate flagrantă, a vorbi despre altceva decât despre un război premeditat este un afront adus adevărului istoric. Este o insultă adusă celor care şi-au pierdut viaţa şi celor care au fost victime ale acestei opresiuni absurde. În Ucraina nu sunt decât ucraineni şi nu nazişti.

Faptul că Putin vorbesște despre nazism ca să își explice invazia Ucrainei este ridicolă. Ucraina nu reprezintă o ameninţare nici pentru Rusia şi nici pentru oricine altcineva. Atacul rusesc este nejustificat. Regret că liderul rus a considerat oportună invadarea Ucrainei în acest moment, deşi, în realitate, a avut multe alte alternative înainte de a ataca ţara vecină”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, după discursul preşedintelui rus ocazionat de data de 9 mai, când Rusia marchează victoria asupra Germaniei naziste în 1945.

„Am auzit aceeaşi fanfaronadă, aceleaşi falsuri, aceleaşi minciuni în retorica sa, pe care le-am auzit de la început”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării, John Kirby, într-o conferinţă de presă.

Putin şi-a apărat luni campania militară prin necesitatea de ”învinge nazismul” în Ucraina şi a garanta securitatea Rusiei în faţa “ameninţării” NATO, într-un discurs rostit cu ocazia zilei victoriei asupra Germaniei naziste.

„Apărarea patriei a fost întotdeauna sacră. Acum, în zilele noastre, luptaţi pentru oamenii noştri din Donbas, pentru securitatea patriei noastre, Rusia”, a subliniat preşedintele rus în cadrul tradiţionalei parade militare din Piaţa Roşie.

De altă parte, Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat astăzi, la Strasbourg, că, pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, pacea va trebui să se construiască fără umilirea Rusiei.

„Vom avea mâine o pace de construit, să nu uităm niciodată. Va trebui să o facem având în jurul mesei Ucraina şi Rusia (...) Însă aceasta nu se va face nici cu negarea, nici cu excluderea uneia sau a alteia, nici cu umilirea. Atunci când pacea va reveni pe pământul european, va trebui să construim noile echilibre de securitate fără a a ceda vreodată tentaţiei nici de umilire, nici de spirit de revanşă.

Pentru că ele au devastat deja prea mult, în trecut, drumurile păcii. De acum încolo, europenii trebuie să facă totul pentru ca Ucraina să poată rezista şi ca Rusia să nu învingă niciodată, dar şi pentru a păstra pacea pe restul continentului european şi a evita orice escaladare cu Moscova.

În opinia mea, ziua de luni a dat două feţe foarte diferite lui 9 Mai, Ziua Europei în UE şi, în Rusia, sărbătorirea Zilei Victoriei împotriva nazismului în cel de-Al Doilea Război Mondial. La Moscova a fost o voinţă de demonstraţie de forţă, de intimidare şi un discurs hotărât războinic al preşedintelui rus Vladimir Putin, în vreme ce, la Strasbourg, a fost asocierea de cetăţeni, de parlamentari naţionali şi europeni pentru a gândi viitorul Europei”, a afirmat Macron într-o conferinţă de presă la Parlamentul European.


Etichete:

Commenti


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page