EMA confirmă: Există o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze
De aproape o lună de zile, planeta stă în dubii cu privire la vaccinul anti-Covid-19 produs de compania suedeză AstraZeneca, în parteneriat cu Universitatea Oxford. Acuzațiile conform cărora, administrarea acestui ser ar avea ca efect secundar, formarea de cheaguri de sânge nu au putut fi dovedită însă această nesiguranță a creat suficient de multă panică atât printre oamenii de rând, cât și printre autorități. În acest sens, mai multe țări au decis să suspende administrarea acestui vaccin până la concluzionarea investigațiilor. Astăzi însă, un reprezentat al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat faptul că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboze.
“Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (...) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce. Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce. Încercăm să obţinem un tablou complet despre ceea ce se întâmplă, să definim într-o manieră precisă acest sindrom provocat de vaccin (...) În rândul persoanelor vaccinate (cu serul AstraZeneca, n.r.), există un număr de cazuri de tromboze cerebrale la persoanele tinere, care este superior faţă de ceea ce ne aşteptam. Trebuie să spunem acest lucru”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, reamintind că agenția se va reuni în perioada 6 - 9 aprilie pentru a analizat această chestiune.
Conform Protv, “Comitetul de Evaluare a Riscurilor şi Farmacovigilenţă (PRAC), însărcinat cu monitorizarea şi evaluarea securităţii medicamentelor de uz uman autorizate de EMA, are programate reuniuni de marţi şi până vineri, astfel încât se aşteaptă ca raportul de evaluare actualizată privind siguranţa vaccinului AstraZeneca să fie gata în următoarele zile”.
Anterior, la precedenta întâlnire desfășurată în data de 31 martie, PRAC nu a eliminat relaţia cauză-efect, dar nici nu a găsit evidenţe clare ale legăturii dintre AstraZeneca şi dezvoltarea de coagulări sangvine şi o scădere a numărului de plachete (trombocitopenie). Din acest motiv, EMA a continuat să considere că beneficiile acestui vaccin asupra Covid-19, o boală cu risc de spitalizare şi deces, sunt mai mari decât orice efect secundar. Din păcate însă, numărul mare de cazuri cu efecte sedundare grave, dar rare, i-a pus pe gânduri pe medicii din întreaga lume. Câteva zeci de cazuri au fost deja recenzate, dintre care unele s-au încheiat prin decese. În Marea Britanie spre exemplu, au fost raportate 30 de cazuri şi şapte decese dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate până în data de 24 martie.
Până astăzi, Agenția Europeana pentru Medicamente a susţinut că “nicio legătură de cauzalitate cu vaccinul AstraZeneca nu a fost dovedită, deşi aceasta este probabilă, iar avantajele furnizate de acest vaccin împotriva noului coronavirus sunt în continuare mai mari decât riscurile”.
“Elementele de probă înclină mai degrabă în sensul că vaccinul AstraZeneca-Oxford este într-adevăr cauza”, a declarat Paul Hunter, specialist în microbiologie medicală la Universitatea East Anglia.
În apărarea sa, reprezentanţii AstraZeneca au dat asigurări în luna martie spunând că “nu există nicio dovadă de risc agravat” şi au adăugat sâmbăta trecută că “siguranţa pacienţilor reprezintă prioritatea acestei companii” .
Între timp, țările europene caută să lupte împotriva pandemiei de coronavirus întărind restricțiile și măsurile de prevenire a răspândirii mutațiilor acestui virus. Totuși, pe alocuri, există guverne care sunt gata să riște și să aducă o speranță oamenilor frustrați de această așteptare care durează mai bine de un an de zile. În acest sens, Italia a decis să scurteze carantina impusă pentru vizitatorii din 30 de țări. Astfel, în loc de două săptămâni de carantină forțată, cei care vin din Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Lichtenstein, Eleveţia, Andorra sau Principatul Monaco, vor petrece doar cinci zile în izolare.
Călătorii sunt rugați totuşi, să prezinte un test negativ cu 48 de ore înainte de sosire şi după cele cinci zile de carantină să se supună din nou unui test molecular sau antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. În luna ianuarie, guvernul de la Roma a interzis intrarea în țară a celor care au stat sau care au trecut prin Marea Britanie, după ce noua tulpină depistată în orașul englezesc, Kent, a înregistrat o răspândire mai mare.
Pentru că weekendul trecut, italienii au sărbătorit Paștele catolic, întreaga țară a fost plasată sub o zona roșie. De astăzi însă, unele regiuni vor rămâne în zona „portocalie”, cu unele restricţii relaxate, dar barurile şi restaurantele rămân închise, doar comenzile la domiciliu fiind permise.
Σχόλια