top of page

ECDC recomandă doza booster pentru toate persoanele adulteDacă inițial, așteptările cu privire la producerea unui vaccin împotriva coronavirusului erau văzute ca salvarea omenirii din calea acestui inamic invizibil, la aproape un an de când planeta beneficiază de mai multe seruri anti Covid-19, oamenii sunt încă reticenți să se vaccineze. De altă parte, varianta Delta a devenit din ce în ce mai amenințătoare, cauzând o creștere explozivă de cazuri noi și decese. Considerând că imunizarea este singura armă eficientă împotriva Covid, autoritățile caută soluții pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze, în timp ce Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) consideră că dozele booster (a treia doză) să nu mai fie destinate doar persoanelor cu vârsta trecută de 65 de ani sau vulnerabile ci pentru toate persoanele adulte.

Această schimbare de poziție radicală marchează un șoc faţă de recomandările formulate până acum de această agenţie de sănătate publică din Europa. În precedentele sale recomandări, anunţate în luna septembrie, agenția spunea că nu există o nevoie urgentă pentru administrarea de doze “booster” persoanelor vaccinate cu schemă completă din populaţia generală şi sugera că aceste doze suplimentare ar trebui injectate doar persoanelor cu sisteme imunitare slăbite şi, ca măsură de precauţie, persoanelor vârstnice cu stări de sănătate precare.

Potrivit directoarei ECDC, Andrea Ammon, statele din UE ar trebui să ia măsuri urgente în faţa recrudescenţei pandemiei de coronavirus din Europa şi a riscurilor sanitare foarte mari care sunt prognozate pentru lunile decembrie şi ianuarie. Aceeaşi agenţie a cerut, de asemenea, ţărilor din UE să crească ratele de vaccinare în rândul populaţiei generale, în special acelor state care înregistrează în prezent rate mici de imunizare.

“Dozele booster ar trebui avute în vedere pentru toţi indivizii adulţi, cu prioritate pentru persoanele cu vârste de peste 40 de ani. Aceste doze de supra-rapel ar trebui să fie administrate la cel puţin şase luni după completarea schemei iniţiale de vaccinare. Dovezi disponibile spre consultare care au fost obţinute din Israel şi Marea Britanie arată o creştere semnificativă a protecţiei împotriva riscului de infectare şi a formelor severe de COVID-19 după administrarea unei doze booster în toate grupurile de vârstă, pe termen scurt.

Dozele booster vor creşte protecţia împotriva riscului de infectare cauzat de scăderea treptată a imunităţii şi aceste doze ar putea să reducă transmiterea virală în populaţia generală şi să prevină spitalizări şi decese suplimentare. Îi sfătuim pe guvernanţii din ţările europene cu rate mici de vaccinare să îşi accelereze campaniile de vaccinare şi avertizăm în legătură cu un risc major de apariţie a unui nou vârf de decese şi de spitalizări în Europa în lunile decembrie şi ianuarie, dacă măsurile recomandate de ECDC nu vor fi implementate. Nivelul general de vaccinare din Uniunea Europeană şi cele trei ţări incluse în Spaţiul economic european, care este încă inferior pragului de 70% din populaţia totală, ascunde un decalaj major vaccinal, care nu poate fi acoperit cu rapiditate şi care oferă virusului un spaţiu vast în care acesta poate să se răspândească. Trebuie să ne concentrăm de urgenţă pentru a acoperi acest deficit de imunitate, să propunem doze booster pentru toţi adulţii şi să reintroducem măsuri non-farmaceutice”, a declarat Andrea Ammon.

Recomandările formulate de ECDC nu au caracter obligatoriu pentru guvernele din UE, dar sunt folosite în adoptarea deciziilor care ţin de domeniul sănătăţii publice.

Avertismentul făcut de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a fost făcut la o zi după ce OMS Europa a anunţat la începutul acestei săptămâni că aproximativ 700.000 de decese suplimentare ar putea fi înregistrate până în primăvara anului viitor în zona pe care o gestionează, ce grupează 50 de ţări din Europa şi Asia Centrală.

În prezent, în Uniunea Europeană, 67,7% din populaţia totală a primit două doze de vaccin, însă diferenţele sunt uriaşe între ţări. Astfel, potrivit statisticilor oficiale de marţi, doar 24,2% dintre bulgari sunt vaccinaţi cu schemă completă, în timp ce acest procent este de 86,7% în rândul portughezilor.

În momentul de față, multe ţări din UE au început să administreze doze “booster”, însă folosesc criterii diferite pentru a selecta grupurile de populaţie care au prioritate la vaccinare, precum şi intervale diferite între schema iniţială de vaccinare şi momentul în care este administrată doza de supra-rapel. „Austria, care a reintrodus săptămâna trecută un lockdown naţional pentru a stopa creşterea vertiginoasă a numărului de infectări, a decis să administreze doze booster după patru luni de la finalizarea schemei iniţiale de vaccinare, în timp ce în Italia aceste doze suplimentare pot fi administrate după cinci luni de la schema iniţială”, informează Protv.Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page