După trei luni de infern, Rusia a cucerit complet orașul Mariupol
Cele 83 de zile de infern trăite atât de ucraineni cât și de soldații ruși trimiți pe teritoriul Ucrainei sub pretextul unei operațiuni militare speciale dictate de Moscova în data de 24 februarie au marcat pierderi de ambele tabere. Potrivit ultimului bilanț prezentat de ucraineni, rușii au pierdut până acum în luptă aproape 28.000 de militari, peste 1.200 de tancuri, 200 de avioane de luptă, 160 de elicoptere, dar și 13 nave de război.
De cealaltă parte, rușii susțin că ar fi ucis peste 24.000 de soldați ucraineni, ar fi distrus 3.000 de tancuri, 160 de avioane si 125 de elicoptere.
Rusia refuză să confirme numărul exact al soldaților săi morți în Ucraina „Rusia a suferit probabil pierderi ce corespund unei treimi din forţa de luptă terestră pe care ea a angajat-o în februarie, adică 50.000 de soldaţi ruşi răniţi sau ucişi”, constata duminică Ministerul Apărării al Regatului Unit.
Totuși, conform site-ul rusofon Mediazona, care susţine că are confirmată exclusiv din surse deschise moartea a 2.099 de soldați ruși în lupte până pe 6 mai, dintre aceștia, mulţi sunt foarte tineri, proveniţi din cele mai sărace regiuni ale Federaţiei Ruse şi adesea din minorităţi etnice. „Majoritatea celor ucişi proveneau din sudul Rusiei, în special din Caucazul de Nord, regiune majoritar musulmană, precum şi din Siberia Centrală”, potrivit aceleiaşi surse.
„Cel mai mare număr de soldaţi şi ofiţeri ai forţelor terestre ruse provin din orăşele şi sate din Rusia. Acest lucru este legat de stratificarea socio-economică şi (...) educativă. Pentru că exigenţele pentru serviciul militar în aceste forţe ale armatei sunt relativ mici, cei mai buni soldaţi şi viitori ofiţeri preferând alte ramure, precum forţele aeriene şi spaţiale, forţele balistice strategice şi marina”, explică Pavel Luzin, comentator al site-ului de informaţii online Riddle Russia.
Între timp, astăzi au fost salvați peste 260 de apărători din Mariupol, însemnând astfel că armata rusă a preluat controlul asupra acestui oraș port. Mai precis, circa 265 de combatanţi ucraineni, care erau baricadaţi la oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene din Mariupol, s-au predat forţelor ruse şi se consideră prizonieri începând de luni.
Totuși, potrivit experților, războiul nu se va sfârși. Mai mult, Kievul a anunțat astăzi că negocierile cu Rusia au fost suspendate.
„Procesul de negociere este într-adevăr în pauză. De ce? Există mai multe motive. Rusia nu dă dovadă de cheia - înțelegerea proceselor de astăzi din lume. Și rolul său extrem de negativ. În al doilea rând, Rusia nu înțelege că, în nici un sens, războiul nu mai este în conformitate cu regulile, programul sau planurile Rusiei. Rezistența față de Ucraina și rezistența profesională nu face decât să crească. Prin urmare, Rusia nu-și va atinge niciunul dintre obiectivele sale. Rusia nu poate renunța la propaganda pe piața internă și de aceea elita politică se teme să spună adevărul. În special, faptul că acum, Ucraina trebuie să se retragă din război în condiții complet diferite de cele declarate inițial.
Sunt convins că Rusia vrea să vadă toate pachetele de sancțiuni economice internaționale în acțiune și să înțeleagă în sfârșit adevărata capacitate de luptă a armatei sale, precum și să piardă rămășițele reputației sale. Acesta este, în opinia mea, obiectivul strategic al rușilor: totul sau nimic. Prin urmare, nu are sens să împiedicăm căderea acestui bizar imperiu. Astăzi nu se pune problema ‘ieșirii sau nu’ din procesul de negociere a delegației ucrainene, ci doar a oportunității și specificității în această etapă. Vor exista specificități, negocierile politice vor fi continuate”, a precizat Mihail Podoliak, consilierul prezidențial al lui Volodimir Zelenski.
În urmă cu o săptămână, Kremlinul anunța, prin vocea Mariei Zaharova (purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe), că negocierile cu Ucraina au fost reluate. „Declarațiile politicienilor ucraineni despre refuzul lor de a reveni la masa negocierilor cu Moscova nu fac decât să confirme importanța implementării sarcinilor de demilitarizare și denazificare a Ucrainei”, a spus atunci Zaharova.
În cursul zilei de astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a transmis faptul că președintele rus, Vladimir Putin garantează tratarea combatanţilor ucraineni de la combinatul Azovstal „conform normelor internaţionale”.
Cu toate acestea, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a declarat într-o sesiune în plen marţi că “aceşti criminali de război capturaţi nu pot fi daţi la schimb, ci trebuie judecaţi”. „Criminalii nazişti nu ar trebui să facă obiectul unui schimb de prizonieri. Ţara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri. Dar în ceea ce îi priveşte pe nazişti, poziţia noastră aici trebuie să rămână neschimbată: aceştia sunt criminali de război şi trebuie să facem totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei”, a scris el pe contul său Telegram.
Comments