top of page

După insulele Seychelles, Israelul este a doua țară din lume care a învins pandemia de CovidDacă Statele Unite ale Americii continuă să ocupe poziția întâi în clasamentul celor mai afectate țări ale lumii de pandemia de coronavirus, India pare să fie lovită din plin de o explozie de cazuri care îi schimbă locul în același clasament. Astfel, cel de-al patrulea val de coronavirus cu care se confruntă țara, a urcat India pe locul doi mondial în ceea ce privește numărul de contaminări (14,8 milioane, în timp ce SUA se confruntă cu peste 31 de milioane de îmbolnăviri). În ultimele 24 de ore Ministerul Sănătății din această țară a raportat un nou record de infectari în ultimele 24 de ore și anume, peste 260.000 (261.500). Din păcate, medicamentele esențiale precum antiviralul Redemsivir, sistemul de ventilație și numărul de paturi din spitale par să fi ajuns la limită, fapt pentru care soluțiile devin aproape imposibile în acest moment.

În ceea ce privește bilanțul deceselor asociate cu această boală, acesta a ajuns la 177.150, după ce, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 1.501 de pierderi umane. În noaptea de sâmbătă, premierul Narendra Modi a cerut autorităților să elimine toate obstacolele în producerea de vaccinuri împotriva Covid-19. Mai mult, oficialul a analizat nivelul general de pregătire al administraţiei sale şi a subliniat nevoia de a garanta disponibilitatea paturilor de spital şi a resurselor de oxigen şi a aparatelor de ventilaţie. Acesta a cerut echipei sale să colaboreze strâns cu autorităţile locale, în special în cele 12 state afectate puternic de o înmulţire exponenţială a cazurilor de coronavirus. Din nefericire pentru acesta, partidele de opoziţie, printre care şi partidul Congresul, l-au criticat pe Modi pentru că a ţinut discursuri în faţa unor mitinguri electorale mari pentru a ajuta formaţiunea sa politică naţionalistă hindusă, Bharatiya Janata Party (BJP), să câştige alegerile regionale din statul Bengalul de Vest.

Într-o situație mai bună decât India se află Israelul. După ce aproximativ 5,3 milioane din cele nouă milioane de locuitori ai Israelului au primit cel puțin o doză din vaccinul Pfizer/BioNTech și aproape 5 milioane au primit ambele doze, autoritățile israeliene au decis ridicarea măsurii care pervedea obligativitatea purtării măștii de protecție în exterior. Intrată în vigoare începând de ieri, această nouă regulă a scos duminică, numeroase persoane din case. Totuși, oficialii cer continuarea purtării măștii în interior, în spațiile unde cineva intră în contact cu persoane care nu sunt membri ai familiei sale. În opinia experților, numărul scăzut de infectari ar putea face ca această regulă săfie ridicată într-o lună. Tot de ieri, școlile s-au deschis complet pentru prima dată în ultimul an. În timp ce elevii sunt acum aranjați în clase cu capacitate maximă (în loc de grupuri mici), masca rămâne obligatorie în sălile de curs.

Eforturile incredibile ale autorităților israeliene aproape că au câștigat lupta cu pandemia, astăzi fiind înregistrate doar 200 de persoane care suferă de o formă severă de coronavirus, în condițiile în care la sfârșitul lui ianuarie, numărul era de circa 1.200.

Cu un total mai mare de 57% din populație vaccinată și cu un număr al îmbolnăvirilor scăzut cu 98%, Israelul este a doua țară din lume, după Insulele Seychelles, care se poate lăuda că a învins pandemie de coronavirus. Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, spune că ceea ce se întâmplă acum în Israel este cel mai bun exemplu care poate fi oferit scepticilor anti vaccinare.

”Eu cred că este un mesaj bun să vadă lumea, aici sau în alte locuri, că o societate întreagă a fost vaccinată și uitați-vă care sunt rezultatele. Societatea respectivă e imunizată și din acest motiv e mult mai ușor pentru a explica oamenilor de rând, uitați-vă, e ceva pozitiv! Duceți-vă să vă vaccinați! În plus, anul trecut nu a fost un an ușor. Vreau să vă zic că am avut în Israel de 3 ori un lockdown. Școlile, că și cum nu au funcționat. Mall-urile erau închise. Și din acest motiv, din momentul în care a început guvernul israelian cu campania de vaccinare, a trecut cam 2 luni și jumătate până ce ne-am întors la normalitate. Așa că .. este posibil! Dar prețul economiei, e care economia noastră l-a plătit e un preț foarte mare. E adevărat, am intrat în această criză economică cu o situație foarte bună. Economia israeliană, care era foarte puternică și care este foarte puternică a intrat în această criză într-un mod bun. Dar încă trebuie acum să avem grijă, să sprijinim economia”, a explicat Ambasadorul Israelului în România, David Saranga.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page