După 20 de ani, SUA își retrag trupele militare, iar talibanii preiau puterea în Afganistan
După 20 de ani de război purtat de Statele Unite ale Americii în Afganistan, pe data de 11 august, președintele american, Joe Biden a anunțat public retragerea trupelor americane de pe teritoriul acestei țări din Orientul Mijlociu. Potrivit liderului de la Casa Albă, retragerea trupelor americane urmează să aibă loc la sfârșitul lunii august, cerând în același timp afganilor, să găsească singuri voința de a se lupta. „Nu regret decizia mea. Afganii trebuie să aibă voința de a lupta și trebuie să lupte pentru ei înșiși, pentru națiunea lor. Am ccheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari în 20 de ani, am instruit și echipat peste 300.000 de militari afgani. Totuși, dăm asigurări că americanii își vor ține promisiunea de a sprijini în continuare logistic și financiar armata afgană”, a spus Biden în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă.
În același timp, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a subliniat că forțele armate afgane sunt mult mai numeroase în fața talibanilor și că au potențialul de a provoca mult mai multe victime.
Din momentul în care președintele democrat a anunțat această retragere, talibanii au început să câștige din ce în ce mai mult teren ajungând ca marțea trecută să preia deja controlul în două noi capitale de provincie afgane, Farah (în vest) și Pul-e Khumri (în nord). În acest sens, Ned Price a mărturisit: „această idee că avansarea talibanilor nu poate fi oprită, nu este realitatea de pe teren”. Totuși, într-un ritm rapid, talibanii au reușit să avanseze și să controleze din ce în ce mai multe capitale provinciale ale Afganistanului punând civilii într-o situație de teamă și disperare.
În cursul zilei de duminică, un responsabil al forțelor de securitate afgane admitea că guvernul a eșuat în a le trimite ajutor, în timp ce un locuitor din orașul Taloqan, în nord-estul Afganistanului, a recunoscut că „talibanii sunt deja peste tot”. Astfel, duminica aceasta, talibanii și-au consolidat controlul în nordul țării duminica aceasta, într-o amplă ofensivă căreia armata afgană părea incapabilă să îi facă față.
Câteva ore mai târziu, presa internațională vuia cu știri de ultimă oră anunțând că militanții talibani au preluat controlul asupra Afganistanului, după ce guvernul s-a prăbușit, iar președintele a fugit din țară. Astfel, după șapte ani de la alegerea sa în funcție (2014), Ashraf Ghani a fugit din Afganistan lăsând o mulțime de promisiuni neîndeplinite; printre acestea, Ghani a dat asigurări că va reconstrui și moderniza statul, că va ține în frâu corupția, va întări drepturile omului, în special al femeilor și că va determina o creștere economică.
Potrivit lui Alex Thier, un fost oficial al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională și consilier al guvernului afgan după căderea talibanilor,președintele Afganistanului a încercat, de-a lungul a mai multor ani, să obțină suport internațional pentru proiecte ce propuneau repararea instituțiilor din stat. Însă intențiile sale au avut de suferit din cauza politicii țării. „Era mai mult un tehnocrat și un vizionar decât un lider politic și cred că asta a fost o provocare care l-a costat, pentru că realitatea este că Afganistanul este un stat divers, multietnic, cu diferite centre de putere și o mulțime de cereri de compromisuri”, a spus Alex Thier.
În timp ce mii de civili se tem acum pentru viețile lor, țările din vest au petrecut toată ziua de luni transportându-și de urgență personalul și cetățenii de la ambasade pe aeroportul din Kabul, transformat într-o fortăreță. De altă parte, mii de localnici panicați, colaboratori sau angajați ai coaliței au luat cu asalt aeroportul, în speranța că vor prinde și ei un loc într-unul din avioanele care părăsesc țara. Între timp, zborurile comerciale au fost suspendate pentru a face loc celor militare.
Conștient că talibanii sunt din ce în ce mai numeroși și mai aprigi, președintele afgan, Ashraf Ghani a fugit repede din țara, lăsând ca palatul prezidențial să fie ocupat de militanți înarmați. Conform Protv, „sosirea talibanilor a fost marcată de focuri de armă într-un oraș care era oricum obișnuit cu asta. În unele cartiere au avut loc jafuri, chiar și în districtul diplomatic, iar localnicii au fost sfătuiți să stea în case. În mare parte, însă, militanții s-au ferit să facă uz de arme”.
„Scopul nostru este securitatea orașului Kabul. Vrem ca bunurile oamenilor, onoarea lor, să nu aibă de suferit și să nu fie crime”, declara duminica seara, Suhail Shaheen, un reprezentant al talibanilor. Totuși, unele dintre primele lucruri făcute de aceștia a fost să deschidă porțile unei închisori de la marginea orașului. „Cu mii de deținuți în oraș, putem presupune că există uriașa probabilitate să avem unele momente haotice”, a precizat Clarisa Ward, corespondent CNN.
În timp ce localnicii par resemnați de faptul că talibanii s-au întors și au preluat controlul, mulți angajați ai guvernului se tem pentru viețile lor așteptându-se să fie executați în orice moment. De altă parte, reprezentanții talibanilor au dat asigurări că locuitorii din Kabul și afganii în general nu au de ce să se teamă de ei, anunțând chiar că vor permite accesul oricui la educație, inclusiv femeilor.
Pe plan internațional, căderea Kabulului este văzută ca un eșec major al Coaliției, în general, și al Statelor Unite în principal.
Comments