top of page

Delta Plus – o nouă mutație de Covid, apărută în India, îngrijorează planetaDupă apariția mai multor variante de coronavirus care au pus la încercare vaccinurile deja produse împotriva acestei boli, autoritățile sanitare din India au confirmat ieri descoperirea a 22 de cazuri de contaminare cu o mutație nouă a variantei Delta, denumită „Delta Plus”. Varianta Delta originală a fost detectată pentru prima dată în India, la sfârșitul anului trecut iar astăzi este prezentă în mai mult de 70 de țări. Potrivit specialiștilor, mutația Delta este mult mai contagioasă decât virusul inițial fapt care a declanșat o criză devastatoare în această țară.

În prezent, valul epidemic a început să mai scadă în intensitate însă, în cadrul autorităților sanitare a apărut o nouă îngrijorare determinată de descoperirea unei alte mutații. Conform secretarului federal indian pentru sănătate, Rajesh Bhushan, Delta Plus a fost deja identificată în opt țări în afara Indiei. „Totuşi, pe baza a ceea ce se ştie până în prezent despre transmisibilitatea şi virulenţa ei, Delta Plus este cel puţin deocamdată considerată în India variantă de interes⁣ (VOI), nu variantă care determină îngrijorare⁣ (VOC), cum este cazul variantei Delta. Focarele par deocamdată mici în privinţa numărului (îmbolnăvirilor), dar nu dorim ca ea să devină mai semnificativă. Cele două vaccinuri anti-Covid-19 folosite în prezent în India, AstraZeneca (sub numele de Covishield) şi serul local Covaxin, sunt eficiente împotriva variantelor Delta, dar se studiază în ce măsură şi urmează să comunicăm în curând⁣ rezultatele studiilor. Majoritatea celor 22 de cazuri de infectare cu varianta Delta Plus sunt în statul indian Maharashtra, epicentrul pandemiei în India, alte câteva fiind confirmate în statele Kerala şi Madhya Pradesh”, a spus Bhushan despre noua variantă identificată, adăugând că sunt în desfăşurare studii în privinţa eficacităţii vaccinurilor împotriva acestei variante.

De altă parte, potrivit lui Rajesh Tope, ministrul sănătății din Maharashtra, numai în capitala acestui stat indian, Mumbai, au fost confirmate 21 d cazuri de Delta Plus în urma secvențierii genomului.

Potrivit specialiștilor, variantă indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 (denumită de OMS varianta Delta) este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.

Între timp, arma principală împotriva pandemiei de coronavirus și a mutațiilor apărute ramâne vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane. În acest sens, Ungaria a decis să le ofere vaccinuri cetățenilor străini din zonele de graniță. Astfel, cetățenii altor țări care locuiesc în zone de lângă frontiera Ungariei cu Ucraina, România, Serbia, Croația, Slovenia, Austria și Slovacia vor putea fi vaccinați anti-coronavirus la anumite centre din Ungaria. Potrivit unui comunicat postat marți seara pe site-ul guvernului de la Budapesta, înregistrarea la vaccinare se va face pe loc, însă persoanele care urmează să fie vaccinate nu își pot alege singure serul care le va fi administrat, ci vor trebui să accepte vaccinul care va fi disponibil la centrul respectiv.

Ungaria, care folosește inclusiv vaccinurile anti-Covid produse de Rusia și China, a decis să ofere posibilitatea vaccinării cetățenilor străini cu vârsta de cel puțin 18 ani, pentru a contribui la protecția antipandemică a cetățenilor Ungariei și a maghiarilor care trăiesc în regiuni de graniță în afara țării. Până în prezent, Ungaria și-a inoculat deja peste jumătate din populație.

Tot în cursul zilei de ieri, autoritățile de la Moscova au facut public faptul că din data de 28 iunie se va impune locuitorilor un pașaport sanitare care reglementează accesul în restaurante. „Moscoviţii vor trebui să descarce de pe site-ul primăriei locale un cod QR care confirmă fie faptul că s-au vaccinat împotriva Covid-19, fie că au fost infectaţi cu noul coronavirus în ultimele şase luni, fie că dispun de un test PCR cu rezultat negativ realizat cu cel mult trei zile în urmă. Stabilimentele vizate de noua măsură - restaurante şi baruri - care nu vor implementa un sistem de control nu vor putea să primească clienţi şi vor funcţiona doar prin intermediul serviciilor de livrări la domiciliu”, a precizat primarul Serghei Sobianin într-un comunicat online.

Această decizie este determinată de explozia surorinzătoare a numărului de cazuri de coronavirus stimulată de varianta Delta. În prezent, această mutație reprezintă aproape 90% din totalul infectărilor confirmate recent în capitala rusă. „Situaţia ce vizează morbiditatea Covid-19 rămâne foarte dificilă. În spitale, în prezent există 14.000 de persoane grav bolnave. Marţi, aproape 2.000 de persoane au trebuit să fie spitalizate în capitala rusă, fiind raportate 6.555 de cazuri noi şi 86 de decese. La nivelul întregii ţări, Rusia a raportat în ultimele 24 de ore un total de 16.715 infectări şi 546 de decese asociate Covid-19”, a scris Serghei Sobianin pe blogul lui.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page