top of page

Cu o prevalenţă medie de 78%, varianta Omicron a devenit dominantă în Europa



La numai două luni de când a fost depistată pentru prima dată în Africa de Sud, noua variantă a coronavirusului, denumită Omicron a devenit dominantă în cazurile noi de infectare. Potrivit European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), datele oficiale arată că Omicron este varianta care a provocat cele mai multe contaminări cu Covid-19 Uniunea Europeană şi în Spaţiul Economic European (SEE) care include 27 de ţări membre ale UE, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Considerată mult mai contagioasă decât varianta Delta, Omicron a provocat o explozie de cazuri noi în lume, afectându-i chiar și pe cei care s-au vaccinați împotriva Covid-19. Numai în Europa, numărul infectărilor a crescut cu 9% în ultima săptămână tocmai din cauza acestei noi variante. Potrivit estimărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Omicron ar putea să infecteze jumătate din populația din regiunea europeană până în luna martie.

Prezența acestei variante dar și răspândirea accelerată pe teritoriul european a determinat înregistrarae mai multor recorduri de infectări zilnice. Numai în ultimele 24 de ore, Rusia, Suedia și Polonia au confirmat o explozie de cazuri nemaiîntâlnite de la începutul pandemiei pe teritoriul lor. Astfel, pe fondul unui nou val al pandemiei stimulat de răspândirea rapidă a variantei Omicron, Rusia, cea mai îndoliată ţară europeană în timpul pandemiei de Covid-19, a înregistrat 49.513 de infectări în ultimele 24 de ore, un record absolut de la începutul pandemiei. Potrivit statisticilor guvernamentale ruse, capitala ţării, Moscova, care de altfel este și epicentrul epidemiei de coronavirus din Rusia, a raportat la rândul său un nou record absolut, pentru a doua zi consecutivă: 15.987 de cazuri noi de coronavirus.

Numărul infectărilor este marcat de o creştere puternică în ultimele zile în Rusia, făcându-i pe experţii din sănătate să se aştepte la un val pandemic deosebit de puternic. Conștient de dezastrul produs în Europa de această nouă variantă, preşedintele rus Vladimir Putin, a avertizat săptămâna trecută că ţara lui are la dispoziţie doar două săptămâni pentru a se pregăti înainte de a fi lovită de varianta virală Omicron, îndemnând la accelerarea campaniilor de testare şi de vaccinare.

Mai mult, în timp ce statisticile Guvernului rus raportează 324.060 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei, cele publicate de agenţia de statistică Rosstat, care utilizează o definiţie mai largă, anunţau peste 600.000 de decese la sfârşitul lunii noiembrie 2021. Considerând cp vaccinarea este cea mai eficientă armă împotriva virusului, autoritățile insistă ca populația să meargă să se imunizeze. Totuși, în ciuda faptului că experții ruși au produs mai multe vaccinuri contra Covid, oamenii nu se lasă convinși.

Conform datelor oficiale, până în prezent, ceva mai puţin de jumătate din totalul celor 144 de milioane de rezidenţi ruşi s-au vaccinat cu schemă completă.

La fel ca Rusia, și Suedia a raportat astăzi un nou record de infectări zilnice, înregistrând 41.604 cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore. Conform datelor publicate de Agenţia naţională pentru sănătate din această ţară, precedentul record era de 40.622 de cazuri de Covid-19 şi fusese stabilit în data de 19 ianuarie.

Un nou record de infectări zilnice a fost stabilit vineri şi în Polonia, unde prim-ministrul Mateusz Morawiecki şi-a îndemnat compatrioţii să lucreze de acasă în săptămânile următoare. Astfel, Polonia a raportat vineri 36.665 de infectări confirmate în ultimele 24 de ore, un număr record de la începutul pandemiei, precum şi 248 de decese asociate Covid-19. „Am cerut administraţiilor publice să treacă cât mai repede în regim de telemuncă. Cer, de asemenea directorilor companiilor private să adopte la rândul lor regimul de telemuncă acolo unde acest lucru este posibil, pentru săptămânile care vor urma. Totodată, anunţ reducerea perioadei de carantină pentru persoanele testate pozitiv, de la 10 zile la şapte zile și introducerea pe piaţa internă a testelor gratuite anti-Covid-19, disponibile în farmacii, începând din data de 27 ianuarie”, a declarat prim-ministrul polonez în contextul în care, până în prezent, testele gratuite nu erau disponibile în Polonia decât în baza unei reţete eliberate de un medic, iar numărul lor era relativ scăzut.



Etichete:

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page