top of page

Cu cea mai mare rată de vaccinare din Europa, Malta impune condiții de intrare pe teritoriul săuÎn timp ce lupta pandemiei de coronavirus a ajuns într-o situație gravă pe tot globul pământesc, experții punctează faptul că în Europa, tulpina Delta (cunoscută inițial ca mutația sau varianta indiană) este pe cale să provoace un nou val de îmbolnăviri. Astfel, dacă Africa de Sud este copleșită de numărul de contaminări, iar orașul australian Sydney a intrat în carantină din cauza tulpinii Delta, europenii sunt martorii unei explozii de infectări pe fondul relaxării restricțiilor impuse împotriva răspândirii epidemiei. În Spania, un festival de muzică desfășurat în orașul Barcelona a adunat mii de tineri laolaltă. Cu toate că în ultimele 2 săptămâni, numărul cazurilor a crescut de 7 ori în regiune, organizatorii nu s-au răzgândit în privința acestui eveniment anual al orașului catalan, ce ține mereu trei zile. Pentru că sunt testați la intrare, tinerii nu mai sunt obligați să respecte distanța socială, odată trecuți de securitate.

„Am avut 8.000 de oameni astăzi şi am detectat 80 de cazuri pozitive. (Specialiştii) spun că fiecare persoană asimptomatică poate infecta între 10 şi 15 oameni”, a mărturisit Hordi Herreruela, directorul festivalului.

În restul lumii, apariția unui nou val de coronavirus este doar o chestiune de timp. În timp ce alte țări și-au permis să riște oferind libertate locuitorilor săi, Africa de Sud este încă în mijlocul valului 3 de pandemie. Aici, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 22.000 de cazuri noi și 460 de decese. „A provocat mult haos, sunt foarte mulţi pacienţi care suferă. Nivelurile lor de oxigen scad drastic în fiecare zi”, explică Mohammad, ambulanţier. Din cauza variantei Delta, devenită dominantă în doar câteva săptămâni, întregul sistem de sănătate este în pragul colapsului. În ciuda faptului că alte țări reușesc să mențină controlul asupra acestei pandemii cu ajutorul campaniei de vaccinare, în Africa de Sud doar 2% din populație este vaccinată.

În Australia, cei 4 milioane de locuitori ai orașului Sydney au intrat în carantină. Chiar dacă ieri au fost confirmate doar 46 de cazuri de îmbolnăvire, autoritățile au decis să fie precaute și au impus noi restricții drastice, interzicându-le oamenilor să se mai deplaseze pe distanțe mari. Între timp, pentru a se asigura că regulă carantinei este respectată, pe străzi au fost trimiși polițiștii.

Cu cea mai mare rată de vaccinare din Europa (79% din adulți vaccinați cu ambele doze de ser și 84% cel puțin cu una), Malta a anunțat astăzi că începând de săptămâna viitoare, le va cere tuturor călătorilor care îi vor trece frontiere, prezentarea dovezii că s-au vaccinat împotriva Covid-19. “Dovada vaccinării va fi obligatorie începând cu 14 iulie. Începând de pe 14 iulie, orice persoană care soseşte în Malta trebuie să prezinte un certificat de vaccinare recunoscut: un certificat maltez, unul britanic sau unul al Uniunii Europene. Vom fi prima ţară din Europa care ia această măsură“, a anunţat ministrul sănătăţii, Chris Fearne, în cadrul unei conferinţe de presă. Momentan, Malta le cere numai călătorilor din Marea Britanie să prezinte dovada vaccinării, în timp ce vizitatorii din alte ţări europene pot intra cu un test PCR negativ iar copiii care îşi însoţesc părinţii vor trebui să prezinte un test PCR, în timp ce copiii neînsoţiţi nu vor putea să călătorească în Malta. Conform Protv, “noile condiţii de intrare au fost anunţate la câteva ore după ce Malta a raportat 96 de cazuri de coronavirus, a patra zi consecutivă în care numărul de cazuri s-a dublat în 24 de ore. Majoritatea acestor cazuri sunt legate de călătorii de peste hotare, cu focare semnificative depistate în rândul studenţilor care vizitează Malta pentru a studia engleza ca limbă străină“.

Tot pe baza amenințării variantei Delta, un alt semnal de alarmă vine din partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), potrivit căruia cazurile de Covid-19 la copii riscă să crească în lunile următoare mai mult decât în rândul adulților. Conform unui raport publicat de ECDC, este esenţial că sistemul educaţional să fie pregătit înainte de următorul an şcolar, având în vedere riscul probabil continuu de transmitere în rândul copiilor nevaccinati.

“Distanţarea fizică, măsurile de igienă şi testarea la timp a cazurilor simptomatice rămân fundamentale pentru prevenirea transmiterii în şcoli. Unică măsură a închiderii şcolilor este insuficientă pentru a evita transmiterea comunitară dacă nu se efectuează şi alte intervenţii nefarmaceutice, precum cele menţionate mai sus. Protejarea persoanelor celor mai vulnerabile din societatea noastră a rămas o prioritate majoră pe tot parcursul crizei. Închiderea prelungită a şcolilor din UE a avut un impact negativ asupra sănătăţii copiilor şi adolescenţilor noştri. Aceasta a dus la probleme precum izolarea socială, suferinţa psihologică, anxietatea şi simptomele depresive - ceea ce este, desigur, foarte îngrijorător. Dorim cu toţii să ne asigurăm că copiii pot continua să meargă la şcoală şi să trăiască în cel mai sigur mod posibil. În acest sens, măsurile din şcoli, cum ar fi distanţarea fizică şi alte mijloace de reducere a riscurilor de transmitere, se vor dovedi în continuare esenţiale pentru a preveni transmiterea şi pentru a menţine deschise şcolile noastre, în special în condiţiile în care varianta Delta se răspândeşte din ce în ce mai mult″, a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides

“Copiii şi adolescenţii au fost grav afectaţi de închiderea şcolilor şi de învăţământul la distanţă pe parcursul acestei pandemii. Având în vedere că ne pregătim pentru anul şcolar următor, raportul ECDC vine într-un moment vital. Protejarea sănătăţii şi a bunăstării copiilor noştri trebuie să fie prioritatea noastră. Măsurile trebuie adaptate pentru a preveni transmiterea, precum şi pentru a le oferi copiilor un mediu de învăţare şi predare sigur″, a menţionat la rândul ei Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page