top of page

Criza sanitară din India cauzată de Covid-19 s-a extins amenințător și în NepalCriza sanitară provocată de răspândirea accelerată a tulpinii indiene de coronavirus a extins amenințarea morții din India și în Nepal unde, săptămâna aceasta, din cauza unei penurii de oxigen, cinci bolnavi de Covid-19 au murit asfixiați. Din păcate, în sudul Nepalului, țară devastată de o intensificare puternică a pandemiei, buteliile de oxigen se golesc mai repede decât pot fi umplute. Potrivit autorităților sanitare, bilanţul zilnic al contaminărilor a crescut de 60 de ori, la aproape 9.000, de la 1 aprilie, iar aproximativ 1.000 de persoane au murit din cauza covid-19 în ultimele zece zile.

De la începutul pandemiei și până în prezent, Nepalul a înregistrat 422.349 de contaminări cu coronavirus și 4.252 de decese, însă experții cred că aceste cifre sunt cel mai probabi subestimate și că realitatea este una cu mult mai dură decât cea înregistrată.

Din păcate, jumătate dintre persoanele testate sunt pozitive Covid-19, iar cazurile grave nu mai contenesc să umple spitalele. În Kathmandu, capitala nepaleză, spitalele au anunțat deja că nu mai pot primi bolnavi din cauza lipsei buteliilor de oxigen. „Vehiculele noastre stăteau la coadă cu butelii la reîncărcat, în trei staţii de umplere, însă niciunul nu a ajuns înapoi la timp”, declară pentru AFP un medic de la spitalul provincial din Lumbini, Bishnu Gautam în timp ce Preşedintele Asociaţiei Industriei Oxigenului din Nepal Gaurav Sharda a anunţat că cererea a crescut peste capacitatea de producţie. „Toate uzinele de oxigen din Kathmandu funcţionează 24 de ore din 24 şi furnizează oxigen la capacitate maximă. Putem umple doar 8.000 de butelii pe zi, însă cererea este mult mai mare”, declară Gaurav Sharda.

Potrivit șefului centrului de operaţiuni de urgenţă de la Ministerul Sănătăţii, Samir Kumar Adhikari, Nepalul se află într-o situaţie de criză ca și India. „Dacă 20% dintre miile de persoane izolate la domiciliu ar avea nevoie de paturi la spital şi de îngrijiri, nu am mai putea să facem faţă”, a apreciat el.

În Nepal, Guvernul este văzut ca fiind principalul vinovat al răspândirii cazurilor de coronavirus în condițiile în care acesta a continuat să autorizeze și chiar să organizeze procesiuni religioase și adunări politice. „Numeroşi nepalezi s-au dus la procesiunea indiană Kumbh Mela, la care participau milioane de credincioşi hinduşi, iar numeorşi călători indieni au trecut în Nepal până când zborurile din India au fost suspendate”, informează Protv.

Exact ca și vecinii săi din India, asociația medicală nepaleză i-a îndemnat pe politicieni să își amâne pe mai târziu calculele politice și să se ocupe prioritar de acordarea salvării vieților omenești. Din nefericire, Nepalul depinde de India în majoritatea importurilor sale, însă gigantul asiatic a fost nevoit să își înghețe exportul de vaccinuri în luna martie, pentru a-și putea acoperi prorpiile nevoi, livrând astfel doar jumătate dintre comenzile Nepalului.

Astfel, în Nepal (unde locuiesc 30 de milioane de oameni), s-au administrat doar 2,4 milioane de vaccinuri provenind din India și China, reușind ca doar 1% din populație să fie vaccinată cu ambele doze. Găsindu-se singură și neajutorată, țara a cerut sprijin chinezilor. Imediat, un avion a fost trimis cu prima livrare a 400 de butelii de oxigen și 800.000 de doze de vaccin chinezesc.

În același timp și nepalezii din străinătate s-au mobilizat pentru a obține un ajutor de urgență pentru țara lor. Cu hashragul #vaccines4nepal, aceștia au reușit să îi impresioneze chiar și pe senatorii americani care au început să discute despre un ajutor.

Potrivit coordonatoarei rezidentă ONU în Nepal Sara Beysolow Nyanti a subliniat că această ţară are nevoie de un ajutor urgent. „Avem o povară similară celei din India, dar avem o capacitate mai mică de a-i face faţă”, a declarat ea AFP, îndemnând lumea ”să conştientizeze vulnerabilitatea Nepalului”.

De asemenea, la începutul acestei săptămâni, Guvernul nepalez a lansat un apel la ajutor, în contextul în care are nevoie cu prioritate de oxigen, echipament de îngrijire la terapie intensivă şi vaccinuri. „Dacă ajutorul pe care-l cerem nu soseşte, ne îndreptăm către o situaţie teribilă, foarte dificil de gestionat”, a subliniat un oficial de la Ministerul Sănătăţii, Adhikari.

La mare depărtare, în Statele Unite ale Americii – pandemia de coronavirus pare ținută sub control de campaniile de vaccinare desfășurate într-un ritm alert. Cea mai afectată țară din lume de Covid-19, SUA a dat deja startul vaccinării adolescenților cu vârste cuprinse între 12 si 15 ani, cărora li se administrează serul produs de Pfizer/BioNTech.

„Este un nou salt uriaș în lupta noastră împotriva pandemiei. Vaccinul pentru copiii de 12 până la 15 ani este sigur, eficace, practic, rapid și gratuit”, a declarat președintele american, Joe Biden, adăugând că 15.000 de farmacii de pe teritoriul țării vor fi pregătite începând de joi pentru administrarea dozelor acestei categorii de vârstă.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page