Creșterile explozive de cazuri cu varianta Delta, amenință cu reintroducerea restricțiilor
Mai multe țări sunt în alertă după ce în ultimele săptămâni au înregistrat recorduri cu cazuri noi de coronavirus, de data aceasta, majoritar cauzate de varianta Delta (cunoscută inițial sub denumirea de tulpina sau mutația indiană). Printre aceste state se numără și Spania ale cărei autorități au decis să revină la faza de risc extrem, după ce, în ultimele 24 de ore a înregistrat peste 17.300 de noi cazuri de Covid-19 și 17 decese. Din cauza acestei cifre, incidența acumulată pe 14 zile în Peninsula Iberică a urcat cu 26,81 de puncte până la 252,16 la 100.000 de locuitori.
Dacă inițial, oficialii spanioli deciseseră să relaxeze restricțiile impuse de teama răspândirii pandemiei de coronavirus, ulterior, aceștia au anunțat renunțarea la această idee din cauza creșterii explozive a cazurilor. Potrivit specialiștilor, cele mai multe cazuri de infectare îi vizează pe tinerii care nu sunt vaccinați. De altă parte, pentru prima dată în aproximativ un an, miercuri, în regiunea Madrid, nu a fost înregistrat niciun deces asociat Covid-19. Potrivit autorităților de aici, comunitatea a raportat 1.833 de cazuri noi, dintre care 1.345 corespund ultimelor 24 de ore, şi niciun deces în spitale.
În prezent, cele mai afectate regiuni din țară sunt Catalonia, Castilla y León, Navarra şi Aragón. În total, de la debutul pandemiei și până în prezent, Spania a confirmat un bilanț de peste 3,88 de milioane de cazuri și mai mult de 80.950 de decese asociate (în raport cu cele 184,7 milioane de contaminări și 4 milioane de dcese înregistrate la nivel mondial). peste 80.950 de decese asociate. De asemenea, din totalul populaţiei, 56,3% (26,7 milioane de persoane) a primit cel puţin o doză de vaccin, în timp ce peste 19,5 milioane de persoane (41,16%) au schema completă de vaccinare.
Într-o situație similară se află și Olanda unde, la jumătatea acestei săptămâni, Guvernul a anunțat că examinează posibilitatea impunerii unor măsuri în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, din cauza unei creșteri puternice a numărului îmbolnăvirilor la nivel național. „Cred că această creştere puternică a numărului infecţiilor (cu noul coronavirus) este un motiv pentru a cere stafuri de urgenţă echipei de supraveghere epidemiologică”, a anunţat ministrul olandez al Sănătăţii, Hugo de Jonge.
În urma unei scăderi a contaminărilor şi după vaccinarea anticovid cu cel puţin o doză de vaccin a două treimi din populaţie, La sfârșitul lunii iunie, Olanda a ridicat cea mai mare parte a măsurilor anticovid. Deschiderea barurilor, restaurantelor și discotecilor a dublat însă numărul de cazuri confirmate în ultima săptămână, înregistrându-se până la 8.000 de infectări noi. Conform Ministrului olandez al Sănătăţii, aproximativ trei sferturi dintre aceste cazuri noi se înregistrează în rândul tinerilor, în contextul în care campania de vaccinare olandeză s-a concentrat asupra persoanelor în vârstă, iar majoritatea adulţilor tineri şi adolescenţilor nu a fost vaccinată.
În Japonia,Guvernul a anunțat reinstaurarea stării de urgență în contextul în care în perioada 23 iulie – 8 august vor fi desfășurate Jocurle Olimpice de la Tokyo, avertizând că probele olimpice ar putea avea loc fără spectatori. Conform Protv, „Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional (COI), Thomas Bach, a sosit în Japonia joi, şi va intra în carantină pentru trei zile. El va participa online la o întâlnire pe tema spectatorilor cu comitetul local de organizare, cu reprezentanţi ai guvernul japonez şi cu municipalitatea oraşului Tokyo”.
În Japonia, restricțiile stării de urgență sanitară au un alt aspect decât în alte părți ale lumii, vizând limitarea vânzării de alcool și obligând barurile și restaurantele să închidă mai devreme. „Numărul de noi cazuri de infectare cu nou coronavirus continuă să crească la Tokyo. Odată cu creşterea deplasării populaţiei, varianta Delta, mai contagioasă, reprezintă acum aproximativ 30 la sută din cazuri. Se estimează că această cifră va creşte în continuare. Noua stare de urgenţă sanitară, care va fi instaurată joi, va dura până la 22 august şi va stabili un plafon de 5.000 de spectatori sau 50 la sută din capacitatea locului de desfăşurare a unui eveniment, oricare dintre acestea limite este mai mică. Alcoolul va fi interzis în baruri şi restaurante, care vor trebui să se închidă la ora 20.00. Evenimente precum concertele trebuie să se încheie la ora 21.00. Sperăm să limităm răspândirea infecţiilor prin plasarea oraşului Tokyo în stare de urgenţă. Spitalizările au crescut în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani”, a declarat, joi, Yasutoshi Nishimura, ministrul japonez responsabil pentru situaţiile legate de Covid-19.
Comments