top of page

Copiii par să fie expuși unui risc cu 20% mai mare de spitalizare din cauza tulpinii Omicron



Pentru prima dată de la apariția sa, varianta Omicron a făcut subiectul unui studiu realizat în condiții reale. Cercetarea a avut loc în Africa de Sud, acolo unde a și fost depistată cea mai nouă tulpină a coronavirusului. Conform rezultatelor finale, „două doze de vaccin Pfizer asigură o protecție de 70% împotriva formelor grave de boală, după infectarea cu tulpina Omicron. De altă parte, așa cum s-a sugerat și înainte, doza booster crește semnificativ protecția.

Studiul, publicat de cel mai mare administrator privat de asigurări de sănătate din Africa de Sud în colaborare cu Consiliul de Cercetare Medicală din această țară, se bazează pe 211.000 de teste pozitive din perioada 15 noiembrie - 7 decembrie. Dintre acestea, aproximativ 78.000 au fost atribuite variantei Omicron.

”Comparativ cu tulpina Delta, în cazul Omicron, primele două doze de vaccin Pfizer și-au redus eficiența de la 80% la 33% în privința riscului de infectare. În schimb, este încurajator că două doze de Pfizer își mențin o eficiență de 70% împotriva formelor grave de boală, care se măsoară prin numărul de spitalizări. Totuși, în rândul copiilor, incidența rămâne foarte scăzută, în cifre absolute. Copiii par să fie expuși unui risc cu 20% mai mare de spitalizare din cauza tulpinii Omicron”, a declarat Dr. Ryan Noach.

Potrivit studiului, Omicron prezintă un risc mai mare de reinfectare, dar arată că protecția oferită de vaccin împotriva spitalizării se menține la toate persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, nivelul fiind doar ușor mai scăzut pentru vârstnici. „Este deja evident că persoanele vaccinate fac forme blânde. Și din câte auzim, la nivel anecdotic, majoritatea celor care au nevoie de spitalizare și de oxigen sunt nevaccinați. Asta e clar”, a adăugat Dr. Ryan Noach.

În ciuda faptului că cercetarea a adus vești relativ bune, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că nu e momentul ca lumea să răsufle uşurată. ”Subestimăm acest virus pe riscul nostru. Chiar dacă Omicron nu provoacă îmbolnăviri severe, numărul mare de cazuri poate să copleșească din nou sistemele de sănătate nepregătite”, a transmis Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS.

”În acest moment, numărul cazurilor crește rapid, cu certitudine. Cu toate astea, acest bilanț nu e urmat și de o creștere a spitalizărilor. Toată lumea avertizează, însă, că trebuie să avem răbdare pentru evaluarea finală”, informează David McKenzie, corespondent CNN.

Între timp, din cauza numărului mare de infectări, dar și de teama unei răspândiri rapide a variantei Omicron, Guvernul din Olanda a decis să își ia măsuri de precauție extinzând carantina națională până pe data de 14 ianuarie. Această decizie face și ca școlile elementare să se închidă cu o săptămână mai devreme.

”Câtă vreme spitalele sunt pline de pacienți cu coronavirus, iar tratamentele și intervențiile obișnuite sunt amânate, trebuie să limităm răspândirea virusului”, a explicat Mark Rutte, premierul Olandei.

De altă parte, începând de mâine, Italia impune un test negativ obligatoriu pentru toți călătorii care sosesc din Uniunea Europeană. Astfel, decretul, semnat marţi seara de ministrul sănătăţii, Roberto Speranza, prevede prezentarea obligatorie a unui test negativ la plecarea (spre Italia) pentru toate persoanele care sosesc din ţările Uniunii Europene. „Testul - fie antigen, nu mai vechi de 24 de ore, fie PCR, valabil maxim 48 de ore - devine astfel obligatoriu şi pentru vaccinaţi”, a confirmat a indicat un purtător de cuvânt.

Până acum, cetăţenii UE puteau intra în Italia cu un certificat verde care atesta vaccinarea cu schema completă, vindecarea recentă de COVID-19 sau un rezultat negativ la test. În ceea ce privește situația personalor nevaccinate, acestea vor trebui să intre într-o carantină de cinci zile la sosire, în plus faţă de obligaţia de a prezenta un test negativ. Cele care sosesc din afara UE erau deja plasate în carantină.

Italia, care a plătit un tribut greu cu peste 130.000 de morţi de la debutul pandemiei, a raportat marţi peste 20.000 de cazuri noi de infectare şi 120 de decese.

Un record de comtaminări noi cu coronavirus a fost înregistrat la începutul acestei săptămâni de Franța unde, marți a fost atins al doilea cel mai mare numări de noi infecții din aprilie (63.405). Potrivit datelor publicate de Ministerul francez al Sănătății, noile cazuri au împins media cazurilor noi din ultimile şapte zile la 49.506, cel mai ridicat nivel din 2021.

Numărul total de cazuri de Covid-19 consemnate în Franţa de la începutul pandemiei a ajuns la 8,33 milioane, dar rata de creştere săptămânală a mediei ultimelor şapte zile a scăzut la doar 11%, comparativ cu un maxim de 83% pe 19 noiembrie. De atunci, numărul de noi cazuri a crescut, dar rata de creştere a încetinit în fiecare zi.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page